Dania jednogarnkowe

Doskonale smakuje do kotletów schabowych oraz sadzonego jajka z ziemniaczkami. Mizeria to jedna z ulubionych obiadowych sałatek Polaków. Jest pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu. Czasem jednak może wyjść cierpka, a winowajcą są zazwyczaj ogórki. Sprawdź, co zrobić, żeby mizeria nie była gorzka.

Dlaczego mizeria jest gorzka? | Fot.123RF/Picsel

Sprawdź także:

Warto włączyć zielone ogórki do swojego jadłospisu. Warzywa te doskonale sprawdzą się na diecie odchudzającej, są orzeźwiające, świetnie nawadniają oraz zawierają sporo witaminę C, witaminy z grupy B, a także substancje mineralne, takie jak potas, wapń, magnez, fosfor czy żelazo. Pomagają również usunąć nadmiar wody z organizmu, dzięki czemu łagodzą opuchliznę oraz obrzęki. Mają działanie moczopędne oraz pomagają odkwasić. Ogórki są bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je nawet codziennie. Szczególnie dobrze smakują w naszej, polskiej mizerii. Czy wiesz jednak, jak ją przygotować, aby nie była gorzka? 

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Za gorzkawy posmak ogórków odpowiada substancja zwana kukurbitacyną, najwięcej znajduję się jej pod skórką. Nieprzyjemną goryczkę można spotkać najczęściej w ogórkach gruntowych, związane jest to z ich sposobem uprawiania, dlatego do mizerii możesz wybrać inne rodzaje ogórków, np. te zielone, długie. Co zrobić, aby ogórki nie były gorzkie? Wystarczy obrać je od odpowiedniej strony, czyli tej jaśniejsze, w ten sposób nie rozprowadzimy kukurbitacyny po całym warzywie. Dodatkowo podczas obierania, po zdjęciu każdego kawałka skórki, nóż lub obieraczkę możesz wypłukać pod bieżącą wodą. Warto również na samym początku odciąć ciemniejszą końcówkę ogórka.

Sprawdź także: Najwyższy czas włączyć je do diety. Zapobiegają cukrzycy, wysokiemu ciśnieniu, niezastąpione przy odchudzaniu

Mizeria - przepis babci

Jak zrobić mizerię? Sałatka ta jest bardzo prosta, oczywiście będziesz potrzebować do niej ogórków. Niektórzy dodają do niej jogurt, jednak w klasycznym przepisie naszych babć, zawsze musiała znaleźć się śmietana.

Składniki

  • pół kg ogórków,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • garść świeżego koperku,
  • odrobina soku z cytryny,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz.
Zacznij od umycia i obrania ogórków, następnie zetrzyj je na tarce. Możesz poszatkować je w drobne plasterki lub zetrzeć na najmniejszych oczkach. Następnie odciśnij z nich nadmiar wody. Dodaj śmietanę, odrobinę soku z cytryny oraz cukier. Dodaj drobno pokrojony koperek, dopraw solą i pieprzem. 
Sprawdź też, w jaki sposób mizerię przygotowują nasi użytkownicy:

1. Domowa mizeria

 Domowa mizeria Zobacz przepis

Domowa mizeria / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mizeria z dymką

 Mizeria z dymką Zobacz przepis

Mizeria z dymką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pyszna mizeria

 Pyszna mizeria Zobacz przepis

Pyszna mizeria / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Klasyczna mizeria

 Klasyczna mizeria Zobacz przepis

Klasyczna mizeria / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Mizeria z koperki

 Mizeria z koperki Zobacz przepis

Mizeria z koperki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 821

60 min
5
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 73

30 min
3
Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 500

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5