Spis treści:
Jajka to jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Nie dość, że pełnią one funkcję dekoracji, to jeszcze są kluczowym składnikiem święconki i podstawową potrawą na świątecznym stole. W tym roku masz ochotę nieco odejść od klasyki i zaserwować je w innej wersji niż z farszem lub majonezem? Dobra wiadomość jest taka, że możesz przyrządzić je na wiele różnych sposobów i podać z dodatkami, które wcześniej nawet nie przyszłyby ci do głowy. Poznaj kilka pomysłów na jajka na Wielkanoc inaczej i wprowadź powiew świeżości do swojego wielkanocnego jadłospisu - twoi goście na pewno będą zachwyceni.

Dlaczego bez jajek nie ma Wielkanocy?
Jajka to składnik, bez którego twój świąteczny stół będzie niekompletny - nawet jeśli będzie uginał się pod ciężarem wielu różnych potraw. Dlaczego bez jajek nie ma Wielkanocy? Bynajmniej nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak. Ma to przede wszystkim związek z tradycją i religią - w wierze chrześcijańskiej jajko symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa, czyli triumf życia nad śmiercią. Jego skorupka ma nawiązywać do grobu, natomiast widoczne na niej pęknięcia - do powstania z martwych.
Co ciekawe, niegdyś jedzenie jajek - podobnie jak mięsa i nabiału - było zakazane w okresie Wielkiego Postu przez kościół. Te jajka, które kury znosiły pod koniec jego trwania, były gotowane na twardo, aby dłużej nadawały się do spożycia. Po zakończeniu postu trafiały one na stół jako pierwsze, stając się symbolem radości i końca wyrzeczeń. Z czasem rozwinęła się tradycja ich ozdabiania i malowania, która kontynuowana jest aż do dzisiaj.
Jajka na Wielkanoc inaczej - przepisy
Nie wyobrażasz sobie świątecznego jadłospisu bez jajek, ale te w tradycyjnej wersji już ci się znudziły? Wiedz, że wcale nie musisz ograniczać się tylko do ich klasycznej formy. Możesz wyczarować je na wiele różnych sposobów, dowolnie eksperymentując z dodatkami. Poznaj kilka pomysłów na jajka na Wielkanoc inaczej, dzięki którym odkryjesz nowe smaki i zaskoczysz swoich bliskich.
Jajka z beszamelem
Jeśli masz ochotę na coś niebanalnego, postaw na jajka z beszamelem. Zanurzone w kremowym sosie, będą one zachwycały nie tylko swoim smakiem, ale także przyjemną konsystencją. I pamiętaj, aby wzbogacić je orzechami, najlepiej tymi włoskimi. Jeśli akurat nie masz ich pod ręką, równie dobrze możesz sięgnąć po migdały, pistacje lub nerkowce.
Marmurkowe jajka
Wśród przepisów na jajka na Wielkanoc inaczej nie może zabraknąć również tych w wersji marmurkowej. Ich wyjątkowy wzór szczególnie przypadnie do gustu maluchom. Ich przygotowanie jest niezwykle proste - potrzebujesz do tego zaledwie trzech składników, tj. herbaty. Możesz też przygotować jajko marmurkowe na bazie wody, octu i barwnika spożywczego.
Jajka z marchewką
Jeśli w święta spodziewasz się licznego grona małych smakoszy, koniecznie zaserwuj im jajka z marchewką, nadając im kształt zwierzątek, np. kogutów. Dzioby i grzebienie możesz zrobić z surowego warzywa, natomiast oczy - z goździków. Możesz mieć pewność, że twoi goście będą zachwyceni.
Jajka z łososiem
Kolejnym ciekawym pomysłem na jajka wielkanocne jest ten z łososiem w roli głównej. W swoim przepisie możesz użyć surowej, wędzonej ryby. Świetnie będzie ona komponowała się z koperkiem, natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Gotowy przysmak możesz posypać tartym parmezanem.
Jajka w babeczkach
W zestawieniu pomysłów na jajka na Wielkanoc inaczej nie może zabraknąć również tych w postaci babeczek. Warto zaserwować je z dodatkiem śmietankowego serka, masła i sera żółtego. W takiej wersji będą one bardzo treściwe, sycące i przede wszystkim niezwykle smaczne. Ich pieczenie zajmie ci maksymalnie 10 minut.
Wielkanocne babeczki z jajkiem

Babeczki z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: kopalniawiedzy.pl, pisanezalasem.pl, smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najlepszy dodatek do wołowiny. Wychodzi soczysta i nieco słodkawa »
Tańsza i lepsza od łososia. Ta ryba doskonale działa na serce, pracę mózgu, zalecana przy depresji »
Sposób cukiernika na uratowanie bezy. Będzie krucha, a nie gumowata »