Spis treści:
Drób, a w tym szczególnie kurczak, to najpopularniejszy - obok kiełbasek - rodzaj mięsa na grilla w Polsce. Jest tańszy niż np. karkówka, a przy okazji bardzo uniwersalny. Wystarczy, że doprawisz go nieco inaczej, a otrzymasz zupełnie inne danie. Dobrze zrobiony jest soczysty i sycący. Sprawdź, jak grillować kurczaka, żeby nie był suchy oraz które części mięsa będą najlepszym wyborem na grilla.
Sprawdź także: Najlepsze sałatki na grilla. Top 10 prostych przepisów
Jak grillować kurczaka, żeby nie był suchy?
Jeśli planujesz zorganizować grill dla rodziny lub przyjaciół, to pewnie zastanawiasz się, co im zaserwować. Grillowany drób to bezpieczna propozycja, która zasmakuje zdecydowanej większości osób. Jak grillować kurczaka? Żeby nie był suchy i twardy, pamiętaj o poniższych trzech wskazówkach. Jeśli je zastosujesz, mięso na pewno wyjdzie soczyste i aromatyczne.
1. Którą część kurczaka grillować?
Jeszcze zanim zajmiesz się obróbką cieplną, masz wpływ na to, czy mięso będzie soczyste. Przede wszystkim kup kurczaka ze sprawdzonego źródła. Nie będzie twardy, łykowaty i co najważniejsze - nieświeży. W zależności od efektu, jaki chcesz wywołać u gości, zdecyduj się na różne elementy drobiu.
Którą część kurczaka grillować? Wszystkie nadają się świetnie - na ruszt możesz więc wrzucić piersi, skrzydełka, udka, a nawet kurczaka w całości. Wiedz jednak, że pierś z kurczaka jest najdelikatniejsza, dlatego warto ją odpowiednio przygotować. Z kolei skrzydełka lubią się przypalać - należy odpowiednio pilnować temperatury i czasu ich smażenia.
2. Marynaty do kurczaka na grilla
Jak grillować pierś z kurczaka? Wiesz już, że jest to najdelikatniejsza część drobiu, którą możesz zaserwować gościom. Powinieneś ją jednak wcześniej odpowiednio doprawić. Jeśli chcesz przygotować pierś z kurczaka na grilla - marynata to obowiązkowy element. Najlepiej sprawdzi się zaprawa przyrządzona na bazie jogurtu, ponieważ zawarty w nim kwas mlekowy rozluźnia włókna mięsa, które staje się niezwykle soczyste. Możesz też jednak postawić na oliwę, np. z dodatkiem chili lub ziół. Wiele przepisów na marynaty do kurczaka na grilla znajdziesz oczywiście na Smaker.pl.
3. Jak długo grillować kurczaka?
Kluczowy jest też czas obróbki cieplnej, który będzie się różnił w zależności od tego, który rodzaj mięsa wybrałeś. Jak długo grillować pierś z kurczaka? Zamarynowaną w jogurcie lub oliwie wystarczy po ok. 10 minut z każdej ze stron. Pozostanie soczysta, a jednocześnie będzie już gotowa do spożycia.
Jak długo grillować udka z kurczaka lub skrzydełka? W zależności od ich wielkości - udka grilluj przez 45-60 minut, a skrzydełka - 20 minut. Bardzo ważne jest też to, żeby kilkukrotnie je w tym czasie obracać (aby równomiernie się wysmażyły) i smarować je od czasu do czasu marynatą (podczas grillowania). To sprawi, że skórka z zewnątrz będzie bardzo chrupiąca, a w środku mięso pozostanie soczyste.
Zobacz: Pieczone skrzydełka z kurczaka z domowym BBQ
Grillowany kurczak - przepisy
Wiesz już, jak grillować kurczaka i na co uważać, żeby wyszedł miękki i pełen smaku. Skup się na przygotowaniu właściwej marynaty, odpowiednim czasie obróbki i zdecyduj, którą część kurczaka grillować. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na grillowanego kurczaka:
Kurczak z rożna
Kurczak z rożna w całości to stosunkowo proste danie, które na pewno przyciągnie uwagę twoich bliskich. Zamarynuj mięso dzień wcześniej, a następnego dnia włącz rożen na grillu gazowym i pozostaw drób, aby sam się upiekł.
Jak zrobić kurczaka z rożna, żeby był apetyczny i soczysty? Najpierw dokładnie umyj mięso, oczyść środek, osusz je papierowym ręcznikiem i natrzyj solą oraz pieprzem (również od wewnątrz). Możesz związać kurczaka sznurkiem, jeśli zależy ci, żeby był bardziej stabilny i prostszy w obróbce.
Przygotuj marynatę - do połowy szklanki z oliwą dodaj trzy przeciśnięte ząbki czosnku, łyżkę octu jabłkowego i łyżeczkę słodkiej papryki. Dwie pomarańcze i dwie cytryny umyj i sparz wrzątkiem. Z jednej cytryny i jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i dodaj do oliwy. Pozostałe owoce pokrój w grube plastry. Dodaj jeszcze łyżeczkę rozmarynu.
Dwie łyżki masła połącz z trzema łyżkami marynaty. Delikatnie odchyl skórę mięsa na piersi i pod skórę włóż przygotowane masło, ale tak, żeby jej nie uszkodzić. Dodatek masła sprawi, że kurczak z rożna będzie naprawdę soczysty. Posmaruj kurczaka dokładnie marynatą, wlej ją do środka. Przełóż mięso do naczynia z wyższymi rantami. Obłóż jeszcze pokrojonymi wcześniej cytrynami i pomarańczami. Odłóż na noc do lodówki, żeby mięso przeszło smakami i nieco skruszało.
Następnego poranka wyciągnij kurczaka z lodówki i doprowadź go do temperatury pokojowej. Wówczas nabij mięso na pręt (przełóż wzdłuż kręgosłupa). Skrzyżuj nogi i zabezpiecz szpikulcami. Pozostałą marynatę wraz z owocami przełóż z naczynia na głębszą tackę do grillowania. Przekrój główkę czosnku i połóż na tacce. Dolej szklankę wody.
Wyjmij ruszt z grilla, a na jego spodzie ustaw tacę z marynatą. Odpal boczne palniki na średnią moc i nagrzewaj ok.10 minut. Gdy grill osiągnie temperaturę 200 stopni, wyłącz palniki i zamontuj rożen z kurczakiem. Następnie grilluj ok. pół godziny na maksymalnej mocy palnika, a potem zmniejsz go o 1/4 mocy. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi mięsa. Przyjmij, że na każde 0,45 kg drobiu przypada 25 minut na grillu.
Chcesz wypróbować więcej pomysłów na to, jak grillować kurczaka? Zainspiruj się przepisem na grillowaną pierś z kurczaka lub szaszłyki na grilla z kurczaka. Na pewno się nie zawiedziesz:
1. Gruzińska marynata do kurczaka
Zobacz przepisGruzińska marynata na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pierś z kurczaka z grilla
Zobacz przepisPierś z kurczaka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią
Zobacz przepisSzaszłyki na grilla z kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Bejcowane udka z grilla
Zobacz przepisMarynowane udka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kurczak satay z grilla
Zobacz przepisKurczak satay z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »
Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »
Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »