Najlepsze przepisy na dania z dyni

Jak na nasz organizm wpływa galareta z nóżek?

Większość z nas kojarzy galaretę z nóżek wieprzowych głównie z imieninami u cioci, jednak czy wiedzieliście, że ta potrawa może również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie?

Fot. 123RF/Picsel

Galareta z nóżek wieprzowych - jedni ją uwielbiają, z kolei inni krzywią się na samą myśl o takim posiłku. Nieodzowny element prywatek i jedna z najpopularniejszych zagryzek. Zastanawialiście się może kiedyś nad tym w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? To naprawdę zaskakujące!

Wbrew pozorom, zimne nóżki nie są bardzo kaloryczne. 100 gramowa porcja zawiera w sobie 197 kcal i ok. 14 g tłuszczu. Zdecydowanie nie jest to danie wyjątkowo dietetyczne, jednak osoby, które aktualnie nie walczą o zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, mogą sobie od czasu do czasu na nią pozwolić bez większych wyrzutów sumienia.

Każdy kto chociaż raz próbował przygotować galaretę z nóżek, doskonale wie, że ich sekretem jest aromatyczny bulion, powstający w wyniku długiego gotowania nóżek wieprzowych. Warto wiedzieć, że w czasie tego procesu do wywaru przedostaje się spora ilość kolagenu, zawartego w chrząstkach, skórkach i tkance łącznej. Jest to wyjątkowo cenna informacja, bardzo trudno dostarczyć go do naszego organizmu w tradycyjny sposób, gdyż kolagen niemal nie występuje w innych produktach.

W jaki sposób kolagen wpływa na nasz organizm? Specjaliści polecają go przede wszystkim osobom, cierpiącym na schorzenia stawów, ścięgien i wiązadeł. Substancja ta sprzyja leczeniu reumatyzmu oraz różnego rodzaju zapaleń. Ponadto, kolagen poprawia kondycję naszych kości, łagodząc m.in. objawy osteoporozy. Osoby mające tego rodzaju problemy, powinny spożywać jak najwięcej tego białka.

Pobierz aplikację smaker

Kolagen zawarty w zimnych nóżkach jest niezwykle cenny z jeszcze jednego powodu. Wszystkie panie z pewnością bardzo dobrze wiedzą, iż jest on również składnikiem wielu kremów przeciwzmarszczkowych, za które nieraz przychodzi nam płacić zawrotne ceny. Bywa on również wykorzystywany przez chirurgów plastycznych, jako wypełnienie np. ust. Nie jest tajemnicą, że kolagen opóźnia procesy starzenia się skóry, sprawiając że jest ona bardziej sprężysta i pozbawiona zmarszczek. Dostarczając tę substancję do organizmu w naturalny sposób, będziecie mogły uniknąć interwencji chirurgicznej oraz wydatków na niezwykle drogie kosmetyki.

Jak przygotować mięsną galaretę? Zobacz sprawdzone przepisy naszych użytkowników!

Gałki z kury w galarecie. Kliknij!Galareta drobiowaGalareta wieprzowa - świnkagalareta drobiowaGalareta wieprzowo-wołowaBaba - galareta drobiowa z jajkami

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Domowa pasta waniliowa

Jeśli widzieliście już jakieś moje przepisy na ciasta i desery, mogliście zau...

Odsłon: 462

15 min
1

Przepis dnia

Ciasta Puszysty sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, o kremowej konsystencji , puszysty i smaczny sernicze...

Odsłon: 716

30 min
18
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2