Spis treści:
Po wiśnie warto sięgać jak najczęściej. Właściwości tych owoców oddziałują na cały organizm, wspierając wiele narządów i poprawiając ich funkcjonowanie. Jeśli zależy ci na tym, żeby korzystać z minerałów i witamin ukrytych w wiśniach cały rok, dowiedz się jak je przechowywać na zimę.
Jakie właściwości mają wiśnie?
Owoce wiśni są niezwykle zdrowe, bogate w witaminy A, C i te z grupy B oraz minerały, zwłaszcza potas, żelazo, miedź, cynk i mangan. Do tego niskokaloryczne - w 100 gramach mają tylko 49 kcal, dlatego zaleca się ich spożywanie wszystkim na diecie odchudzającej. Co więcej, cechują się też niskim indeksem glikemicznym (w surowych wynosi 22), co czyni je bezpiecznymi dla cukrzyków.
Jakie właściwości mają wiśnie? Obecność błonnika pokarmowego wpływa na poprawę mikroflory jelitowej, przyspieszenie metabolizmu i usprawnienie procesów trawiennych. Owoce obniżają cholesterol, który może prowadzić do miażdżycy. Działają też moczopędnie, a w konsekwencji - detoksykująco - co korzystnie wpływa na nerki i cały organizm.
Owoce wpływają pozytywnie na zdrowie serca i układu krążenia oraz minimalizują ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy czy nadciśnienia. Wiśnie wpisano nawet na listę ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli produktów, które w znacznym stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.
Wszystko za sprawą zawartości antyoksydantów, wykazujących działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dodatkowo silne przeciwutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników i stresu oksydacyjnego oraz opóźniają starzenie się komórek. Co więcej, uelastyczniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi.
Do właściwości wiśni zalicza się też poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci, wzmocnienie odporności i zwalczanie bezsenności. Szklanka soku z wiśni przed pójściem do łóżka może pomóc w szybszym zaśnięciu.
Jak przechowywać wiśnie na zimę?
Choć wiśnie smakują najlepiej latem, warto cieszyć się nimi przez cały rok. Witaminy i minerały zawarte w owocach świetnie uzupełnią ich niedobory poza sezonem. Jak przechowywać wiśnie na zimę, aby mieć pewność, że przetrwają bogate w cenne składniki?
Istnieją trzy podstawowe, domowe i bardzo proste sposoby na zakonserwowanie owoców:
- mrożenie wiśni - jeśli zastanawiasz się, jak zamrozić wiśnie, to pamiętaj o podstawowej zasadzie. Przed mrożeniem warto je obrać, umyć i nawet pozbawić pestek. Pamiętaj jednak, żeby następnie dokładnie je osuszyć. Rozłóż owoce na płaskiej tacce (nie układaj ich na sobie - tylko w jednej warstwie, każda sztuka w odległości od siebie, żeby wiśnie nie posklejały się podczas chłodzenia). Następnie wsuń tackę do szuflady zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij i przełóż równymi porcjami do mniejszych pudełek (wtedy dokładnie wiesz, ile owoców potem rozmrażasz). Warto też opisać pudełka datą, żeby znać termin ważności. Wiśnie możesz przechowywać w ten sposób nawet do roku,
- suszenie wiśni - umyj, a następnie wydryluj wiśnie. Rozłóż owoce na płasko (nie układając jednej warstwy owoców na drugiej), na blasze do pieczenia. Włóż tacę do piekarnika i susz owoce w temperaturze od 40 do 55 stopni Celsjusza. Pamiętaj, żeby jej nie przekroczyć, bo owoce stracą wszystkie cenne właściwości. Gdy w piekarniku zgromadzi się wilgoć, uchyl lekko drzwiczki, aby odparowała. Wysuszone wiśnie umieść w szczelnie zamkniętym, kartonowym pudełku, gdzie jeszcze dodatkowo odparują. Następnie przełóż do szklanego, zamykanego naczynia (np. słoja) lub lnianych opakowań.
- liofilizacja wiśni - choć termin może brzmieć obco, liofilizacja owoców to jeden ze sposobów ich suszenia. Polega na usunięciu wody z zamrożonych owoców pod zmniejszonym ciśnieniem. Liofilizowane wiśnie mają znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia (nawet kilka lat), zachowują naturalny zapach i smak oraz znacznie więcej cennych składników odżywczych. Jak liofilizować owoce w domu? Będziesz do tego potrzebować profesjonalnego sprzętu, czyli liofilizatora. Na początku należy zamrozić wiśnie do temperatury co najmniej -40 stopni Celsjusza, a następnie - za pomocą ciepłego powietrza, które dostaje się do maszyny - przywrócić im początkową temperaturę. W ten sposób rozpoczyna się proces sublimacji, czyli odparowania cieczy. Kolejny krok to dosuszanie wiśni w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza w piekarniku - wówczas masz pewność, że owoce będą całkowicie pozbawione wody. Jeśli nie zdecydujesz się na zakup maszyny próżniowej, pamiętaj, że liofilizowane wiśnie można kupić w sklepie.
Źródła: Smaker.pl, liofilki.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »
Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »