Spis treści:
- Najlepszy farsz do pierogów ruskich - przepis krok po kroku
- Jak długo można trzymać w lodówce farsz do pierogów ruskich?
- Jak wykorzystać farsz do pierogów ruskich - przepisy
Pierogi ruskie to najpopularniejszy podtyp tego mącznego dania. Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Sekret ich smaku tkwi w doskonale wykonanym farszu, bez którego tracą one swój niepowtarzalny charakter. Jak zrobić najlepszy farsz do pierogów ruskich i jak można go wykorzystać w innych potrawach? Tego wszystkiego dowiesz się, czytając artykuł.
Sprawdź także: Jak zrobić ser do naleśników? Sekretem na kremową konsystencję jest jeden składnik
Najlepszy farsz do pierogów ruskich - przepis krok po kroku
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników wyjątkowym smakiem tytułowego dania, potrzebujesz receptury na najlepszy farsz do pierogów ruskich. Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej. Jest on bardzo prosty do wykonania. Wystarczy nieco wprawy, a szybko zamienisz się z amatora w profesjonalnego mistrza pierogarstwa.
Farsz to najważniejszy element pierogów ruskich. Gdy opanujesz jego przygotowanie, zagniecenie ciasta to kwestia praktyki. Jak się za to zabrać? Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Wylej ją, dokładnie je osusz i przepuść je przez specjalną praskę lub zmiel za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Pamiętaj, aby nie było w niej żadnych grudek, które później mogą przeszkadzać w trakcie jedzenia.
Odczekaj, aż ziemniaki całkowicie ostygną. W kolejnym etapie dopraw je solą i pieprzem. Warto pamiętać, aby mielić je jeszcze, gdy są lekko ciepłe, dzięki temu nie natrudzisz się i zniwelujesz ryzyko pojawienia się wspomnianych grudek. Następnie obierz cebulę i poszatkuj ją jak najdrobniej. Podsmaż ją na patelni przy użyciu masła klarowanego. Jeśli go nie posiadasz, możesz skorzystać z oliwy z oliwek lub ulubionego oleju.
Do farszu potrzebujesz także twarogu. W tym przypadku sprawdzi się zarówno wersja półtłusta, jak i tłusta. Zmiel go w maszynce lub przepuść przez praskę ręczną. Wystrzegaj się korzystania z mielonego twarogu sernikowego dostępnego w plastikowych pudełkach - produkt ten jest zbyt miękki i nie nadaje się do wyrobu pierogów ruskich.
Połącz ze sobą masę ziemniaczaną, podsmażoną cebulkę i twaróg. Powstałą mieszaninę dopraw solą i pieprzem. Jest to podstawowy przepis na klasyczny farsz do pierogów ruskich. Pamiętaj jednak, że zawsze możesz dać ponieść się fantazji i uzupełnić go o swoje pomysły - na przykład przyrządzić go w słodkiej wersji z rodzynkami i cukrem pudrem.
Jak długo można trzymać w lodówce farsz do pierogów ruskich?
Jeśli nie masz czasu na przyrządzenie całych pierogów i chcesz podzielić sobie pracę na etapy, możesz rozpocząć gotowanie od wyczarowania farszu, a dopiero później ulepić przy jego pomocy gotowy przysmak. Aby uniknąć jego zepsucia, a w konsekwencji - zatrucia pokarmowego, należy umieścić go w lodówce.
Jak długo można trzymać w lodówce farsz do pierogów ruskich? Aby nie stracił on swoich walorów smakowych, warto zabrać się za wyrób pierogów nie później niż dwa dni od wykonania farszu, a najlepiej w ciągu 24 godzin od umieszczenia go w jej środku.
Jak wykorzystać farsz do pierogów ruskich - przepisy
Zrobiłeś farsz na pierogi ruskie, ale nie masz czasu na ukończenie całego dania i zagniatanie ciasta? Nic nie szkodzi. Gotowy półprodukt możesz zagospodarować co najmniej na kilka sposobów. Jak wykorzystać farsz do pierogów ruskich - przepisy na smaczne przekąski znajdziesz poniżej.
Pasta kanapkowa
Niewykorzystany farsz do pierogów ruskich można świetnie zaadaptować, smarując nim kanapki. Fantastycznie sprawdzi się on w klasycznej wersji, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby go nieco podrasować. Możesz do niego dodać swoje ulubione składniki. Fani śródziemnomorskich smaków z pewnością polubią wersję z suszonymi pomidorami i kaparami. Do smarowidła możesz także dołożyć pomidorki cherry, które pokroisz w cienkie plasterki. Zwieńczeniem takiej kanapki będzie listek świeżej bazylii lub mięty.
Dip do warzyw
Farsz do pierogów ruskich nie musi wylądować w tradycyjnym cieście. Możesz użyć go jako dip do warzyw. Wystarczy, że pokroisz swoje ulubione jarzyny w słupki i postawisz na stole zaraz obok nadzienia. Szybko zobaczysz, jak składniki znikają z obu naczyń. My polecamy podawać go w towarzystwie surowej marchewki, pietruszki, zielonego ogórka, ale także nabitych na wykałaczki oliwek, a nawet gotowanych brokułów. Daj się ponieść kulinarnej fantazji.
Naleśniki
Nieco mniej codzienną przekąską są naleśniki z farszem do ruskich pierogów. Stanowią one bardzo praktyczny pomysł dla osób, które mają tendencję do przyrządzania zbyt dużej ilości farszu w stosunku do ciasta na pierogi. Wystarczy, że połączysz mąkę, jajka, mleko lub wodę gazowaną i sól, a następnie zmiksujesz wszystko na gładką masę. Na sam koniec dodaj do niej roztopione masło. Dzięki temu zabiegowi naleśniki nie będą przywierać do patelni podczas smażenia.
Pamiętaj, aby obróbkę termiczną przeprowadzać na w pełni rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Gotowe naleśniki podawaj z farszem do pierogów ruskich. W tym celu przesmaruj naleśniki z jednej strony, a następnie zawiń je w poręczne rulony. Innym sposobem jest podzielenie naleśnika na cztery części i posmarowanie jednej z nich. Na sam koniec należy złożyć naleśnik jak serwetkę. Tak przygotowaną przekąskę można podawać z dodatkowym sosem. My polecamy przyrządzić wersję orzeźwiającą z miętą i limonką.
Krokiety
Jeśli nie masz ochoty na tradycyjne pierogi ruskie, ale bardzo lubisz smak ich farszu, wykonaj przy jego pomocy proste krokiety. Do ich wyczarowania potrzebujesz wodę gazowaną, szczyptę soli, olej, jajka oraz mąkę pszenną. Wszystkie komponenty umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Postaw je pod przykryciem w zacienionym miejscu i daj mu odpocząć przez około 10-15 minut.
Nagrzej patelnię i chochelką wlewaj kolejne porcje ciasta. Gdy już wszystkie naleśniki będą gotowe, zabierz się za wypełnianie ich farszem do pierogów ruskich. Ułóż go na środku każdego naleśnika, zagnij brzegi i wykonaj rulonik. Przygotuj dwie dodatkowe miski - w jednej z nich roztrzep jajko, a do drugiej nasyp bułkę tartą. Obtocz krokiety najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju.
Kiedy wiadomo, że krokiety z farszem są gotowe? Wtedy, gdy nabiorą złocistego koloru. Doskonale pasują do nich różnego rodzaju sosy. Klasycznym rozwiązaniem będzie wykonanie tego na bazie jogurtu, czosnku i koperku. Możesz także pokusić się o zaserwowanie ich ze słodko-kwaśnym lub ostrym dipem. Krokiety smakują wyśmienicie także solo. Życzymy smacznego.
5. Paszteciki z ciasta francuskiego z ruskim farszem
Zobacz przepisPaszteciki ruskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ziemniaki z ruskim farszem
Zobacz przepisZiemniaki z ruskim farszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »
Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »