Dania jednogarnkowe

Owoce, które uwzględniono na liście ORAC, wykazują działanie odmładzające i przeciwnowotworowe. To tylko część z właściwości wiśni, dla których warto po nie jak najczęściej sięgać. Jak wykorzystać sezonowe owoce w kuchni, żeby cieszyć się nimi także w zimie? Zapamiętaj sprawdzone przepisy na przetwory.

Jakie właściwości mają wiśnie? Dzięki zawartości silnych antyoksydantów są na liście ORAC | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Po wiśnie warto sięgać nie tylko w sezonie, który trwa od drugiej połowy lipca, aż do końca sierpnia. Ich wartości odżywcze oraz prozdrowotne właściwości wpływają bardzo pozytywnie na organizm. Dowiedz się, na co pomagają wiśnie, jak je przechowywać i wykorzystać w kuchni

Sprawdź także: Obniża „zły” cholesterol, oczyszcza organizm, poprawia koncentrację. Co daje picie kawy z cykorii?

Wiśnie - wartości odżywcze

Wiśnie są niskokaloryczne (ok. 49 kcal w 100 g) i mają niski indeks glikemiczny (IG surowych wiśni = 22, drylowanych i w zalewie = 41). Nic więc dziwnego, że wielu Polaków tak chętnie sięga po te owoce w lecie i poza sezonem. Są skarbnicą witamin (w tym szczególnie A, C i tych z grupy B) oraz źródłem minerałów (zwłaszcza potasu, żelaza, miedzi, cynku i manganu). 

Regularne spożywanie wiśni dostarcza też organizmowi sporą dawkę błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Do wartości odżywczych wiśni zalicza się też silne antyoksydanty, zwalczające stres oksydacyjny i szkodliwe działanie wolnych rodników. 

Wiśnie na liście ORAC

Wiśnie zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli zestawieniu produktów, które szczególnie chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

Po spożyciu wiśni do organizmu dostają się silne przeciwutleniacze (aż 400 mg na 100 g), które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, neutralizują działanie wolnych rodników i stresu oksydacyjnego oraz opóźniają starzenie się komórek.

Owoce mają też wpływ na zdrowie serca i układu krążenia oraz minimalizują ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych.

Jakie właściwości mają wiśnie?

Wartości odżywcze wiśni wskazują, jak bogate w cenne składniki są te owoce. Wciąż jednak możesz się zastanawiać, dlaczego warto jeść wiśnie? Przede wszystkim mają one prozdrowotny wpływ na pracę serca.

Antyoksydanty wzmacniają ten narząd, uelastyczniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają produkcję czerwonych krwinek. Zawarty w wiśniach potas również chroni serce, a witamina C - uszczelnia naczynia. Dodatkowo błonnik pokarmowy obniża zbyt wysoki cholesterol, co z kolei ma charakter prewencyjny i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy

Na co pomagają wiśnie? Przeciwutleniacze opóźniają też starzenie się organizmu, wykazują działanie przeciwnowotworowe i pomagają zwalczyć bezsenność. Ze względu na obecność witaminy A do właściwości wiśni należą też poprawa funkcjonowania narządu wzroku oraz polepszenie wyglądu skóry, włosów i paznokci. Witamina C wpływa dodatkowo na wzmocnienie odporności

Dlaczego jeszcze warto jeść wiśnie? Mogą one pomóc przy chorobach pęcherza lub nerek, ponieważ działają moczopędnie. Potas i sód korzystnie wpływają na zdrowie układu moczowego, oczyszczając organizm ze szkodliwych substancji. 

Jak przechowywać wiśnie?

Sezon na wiśnie trwa od drugiej połowy lipca, aż do końca sierpnia. Co jednak zrobić, gdy ten czas już minie? Jak przechowywać wiśnie, żeby móc się nimi cieszyć cały rok? 

Istnieje kilka przydatnych sposobów przetrzymywania tych zdrowych owoców, w zależności od tego, co będziesz chciał z nimi zrobić:

  • gdy są świeże, kupione w sklepie czy na targu, po prostu umieść je w chłodnym miejscu - dłużej zachowają pyszny smak i właściwą konsystencję. Wiśnie schowane w lodówce, ale koniecznie niemyte i niezamknięte w pudełku, możesz przechowywać nawet do 10 dni,
  • możesz je również zamrozić - przed mrożeniem warto je obrać, umyć i nawet pozbawić pestek. Pamiętaj jednak, żeby następnie dokładnie je osuszyć. Rozłóż przygotowane owoce na płaskiej tacy (tylko jedna warstwa, każda sztuka w odległości od siebie, żeby wiśnie nie skoncentrowały się w większych bryłkach). Włóż do szuflady zamrażarki na godzinę. Po tym czasie wyjmij i przełóż do mniejszych, opisanych datą i wagą pudełek (wtedy dokładnie wiesz, ile owoców rozmrażasz). Wiśnie możesz przechowywać w ten sposób nawet do roku,
  • kolejna metoda to suszenie - rozłóż umyte i wydrylowane wiśnie w jednej warstwie, na blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika i susz w temperaturze od 40 do 55 stopni Celsjusza (nie przekraczaj jej, ponieważ owoce stracą wszystkie cenne właściwości). Gdy w piekarniku zgromadzi się wilgoć, uchyl drzwiczki, aby odparowała. Wysuszone wiśnie umieść w szczelnie zamkniętym, kartonowym pudełku, gdzie odparują. Następnie przełóż do szklanego, zamykanego naczynia (np. słoja) lub lnianych opakowań. 
  • na zimę najlepsze są jednak przetwory z wiśni - nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś świeże owoce poddał obróbce cieplnej i przygotował np. dżem lub konfiturę.

Jak wykorzystać wiśnie w kuchni?

Wiśnie w kuchni można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Przygotujesz z nich pyszny kompot lub sok (najlepiej bez dodatku cukru), który dostarczy organizmowi witamin i minerałów. Taki napój warto pić przed pójściem do łóżka, bo pomoże zwalczyć bezsenność. Na śniadanie z kolei dodaj je do owsianki na bazie skyru lub jogurtu naturalnego.

Owoce świetnie nadają się też jako nadzienie do pierogów czy naleśników na słodko lub uzupełnienie deseru. Będą rewelacyjną ozdobą tortu i ciast, dodatkiem do aksamitnego śmietanowego kremu, lodów albo gofrów

Jak wykorzystać wiśnie w kuchni na obiad? Chłodnik wiśniowy przyjemnie orzeźwi podczas upałów, a sos z wiśni - dopełni smaczne, mięsne danie. Pamiętaj, że to wciąż nie wszystkie dania, jakie możesz przygotować na bazie tych owoców.

Jakie przetwory zrobić z wiśni? Dżemy, syropy, konfitury - to przychodzi do głowy w pierwszej chwili. Z wiśni zrobisz jednak znacznie więcej, w tym: nalewkę, wino czy wiśnie w occie lub żelu. Przetwory z wiśni to prawdziwy rarytas - poniżej znajdziesz więcej inspiracji:

1. Wiśnie w syropie siostry Anastazji

 Wiśnie w syropie siostry Anastazji Zobacz przepis

Wiśnie w syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wiśnie w occie

 Wiśnie w occie Zobacz przepis

Wiśnie w occie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wiśnie w syropie do tortu

 Wiśnie w syropie do tortu Zobacz przepis

Wiśnie w syropie do tortu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wiśnie z kokosem

 Wiśnie z kokosem Zobacz przepis

Wiśnie z kokosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sok z wiśni na zimę

 Sok z wiśni na zimę Zobacz przepis

Sok z wiśni na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Nalewka z wiśni

 Nalewka z wiśni Zobacz przepis

Nalewka z wiśni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Konfitury z wiśni

 Konfitury z wiśni Zobacz przepis

Konfitury z wiśni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Dżem z wiśni bez cukru

 Dżem z wiśni bez cukru Zobacz przepis

Dżem z wiśni bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Frużelina wiśniowa

 Frużelina wiśniowa Zobacz przepis

Frużelina wiśniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Konfitura wiśniowa z kakao

 Konfitura wiśniowa z kakao Zobacz przepis

Konfitura wiśniowa z kakao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Wiśnie w spirytusie w słoiku

 Wiśnie w spirytusie w słoiku Zobacz przepis

Wiśnie w spirytusie w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Suszone wiśnie

 Suszone wiśnie Zobacz przepis

Suszone wiśnie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: dietetycy.org.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, pl.food-and-recipes.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Usprawnia pracę wątroby i oczyszcza jelita. Ugotuj zupę lub zjedz na surowo »

Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące »

Picie kawy może zapobiegać chorobie Alzheimera. Naukowcy wskazali konkretny rodzaj »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 688

30 min
12
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 48

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8