Fot. 123RF/Picsel
Nie bez powodu polędwiczki wieprzowe określone są niezwykle „wdzięcznym" mięsem. Na ich korzyść z pewnością przemawia fakt, że doskonale komponują się z wieloma przyprawami, łatwo poddają się obróbce termicznej i można serwować je z dowolnymi dodatkami.
Przyrządzając polędwiczki, zaufaj po prostu swoim kulinarnym upodobaniom. Niezależnie od tego, z czym je podajesz, na pewno będą zachwycać swoim smakiem. Polędwiczka w sosie pieczarkowym, koperkowym czy musztardowym - uniwersalność tej potrawy sprawia, że trudno się nią znudzić.

Czy to oznacza, że polędwiczki wieprzowe to danie, którego nie da się zepsuć? Nie do końca. W ich przypadku ważny jest nie tylko smak i aromat, ale także jakość mięsa i odpowiednia długość pieczenia lub smażenia. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad lub kolację? Sprawdźmy!
Postaw na prostotę, czyli polędwiczka w sosie własnym
Do przygotowania polędwiczki w sosie własnym potrzebujesz kilku podstawowych składników. Poza mięsem na twojej liście powinna znaleźć się cebula, olej oraz pieprz i sól. Jeśli jesteś fanem bardziej wyrazistych smaków, świetnie sprawdzi się tutaj czosnek, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy oraz bulion warzywny. Niektóre przepisy zakładają także użycie mielonej papryki, masła i śmietany.
Polędwiczka w sosie własnym może być pieczona w piekarniku lub smażona i duszona na patelni. Jeśli wybierasz pierwszą opcję, cały proces warto rozpocząć od pokrojenia i podsmażenia cebuli. Gdy ta odpowiednio się zarumieni, przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Następnie dopraw mięso i podsmaż je z obydwu stron na tej samej patelni - taki zabieg sprawi, że polędwiczki będą aromatyczne i soczyste po wyjęciu z piekarnika.
Po obsmażeniu mięsa ułóż je na cebuli. Dodaj trochę wody lub bulionu warzywnego na patelnię, na której smażyły się polędwiczki, a następnie wlej ciecz do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik na około 200 stopni i piecz potrawę przez około 30-35 minut. Gdy ta będzie gotowa, wyjmij ją ostrożnie z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby nico przestygła. Pokrój mięso i podaj z ulubionymi dodatkami.
Jeśli preferujesz duszone polędwiczki wieprzowe, musisz nieco zmodyfikować powyższy przepis. Najpierw pokrój mięso na plasterki, a następnie obsmaż z obydwu stron, aż się zarumieni. Odstaw mięso na bok i na tym samym oleju zeszklij cebulę. Przełóż mięso z powrotem na patelnię, zalej wodą lub bulionem i dodaj przyprawy. Przykryj naczynie pokrywką i duś jego zawartość do momentu, aż mięso stanie się miękkie.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Polędwiczka w sosie pieczarkowym - zgrany duet na twoim talerzu
Polędwiczka w sosie pieczarkowym to danie, które rozpieści podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jędrne pieczarki, lekko kwaskowaty sos i rozpływające się w ustach mięso to doskonała opcja na szybki obiad i romantyczną kolację z drugą połówką. Warto serwować je z takimi dodatkami jak młode ziemniaki z koperkiem, puree ziemniaczane z odrobiną chrzanu czy komosa ryżowa.
Przyrządzanie potrawy rozpocznij od dokładnego oczyszczenia mięsa z błonek i żyłek. Polędwiczkę pokrój na plasterki i oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni olej lub masło, a następnie obsmaż mięso z każdej strony. Przełóż je do oddzielnego naczynia i na tę samą patelnię wrzuć pokrojone pieczarki. Wymieszaj śmietanę z musztardą i dolej ją do pieczarek. Dodaj ulubione przyprawy i umieść na patelni polędwiczki. Całość gotuj jeszcze przez chwilę.
Jeśli nie wersja z pieczarkami, to może polędwiczki w sosie musztardowym?
Polędwiczki w sosie musztardowym są równie smaczne, co te z pieczarkami. Co więcej, ich przygotowanie jest tak samo proste - kolejna świetna opcja na szybki obiad! Możesz serwować je z dowolną kaszą, makaronem, ziemniakami, a nawet samym pieczywem. Ostrość podkręcaj za pomocą musztardy i nie zapomnij o aromatycznych przyprawach.
Do przygotowania polędwiczek w tej wersji potrzebujesz dobrej jakości mięsa, cebuli, czosnku, przypraw i ziół (np. tymianku i oregano), masła, śmietanki (min. 30%), oliwy, sosu sojowego oraz musztardy. Przyda ci się także bulion warzywny lub woda. Pamiętaj, aby najpierw oczyścić mięso, a następnie pokroić je w plastry i posypać mielonym pieprzem.
Po przejściu powyższych kroków podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej patelni. Na większej patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż polędwiczki wieprzowe z obydwu stron. Gdy te się zarumienią, wsyp do nich podsmażoną cebulę i czosnek, a następnie świeże zioła i przyprawy. Po chwili dodaj bulion i kilka łyżek śmietany. Całość gotuj jeszcze przez chwilę bez przykrywki.
Zobacz: Stir fry z udonem, polędwiczką wieprzową i warzywami
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad? Tak jak lubisz!
Polędwiczki wieprzowe to smaczna i zdrowa przekąska. Ich chude i niskokaloryczne mięso cenią sobie przede wszystkim osoby będące na diecie. Oczywiście sos i niektóre dodatki mogą podnieść ich wartość energetyczną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je w sosie własnym i serwować z pełnoziarnistą kaszą lub w formie sałatki.
Wbrew pozorom sałatka z polędwiczką jest tak samo uniwersalna, jak danie z kremowym sosem. Jeśli obawiasz się, że będzie zbyt mało sycąca, możesz przyrządzić ją z makaronem. Ogromną zaletą tej potrawy jest duża dowolność w wyborze dodatków. Sałata, rukola, szpinak, roszponka, cebula, suszone pomidory, ser pleśniowy czy gruszka - lista składników może być naprawdę długa!
Podobnie rzecz ma się z dressingiem. Sos cezar, winegret, balsamiczny czy musztardowo-miodowy doskonale podkreślą smak twojego dania. Lubisz eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki? Postaw na... polewę z czarnej porzeczki! Wybierasz klasykę? Wiedz, że zwykła oliwa z oliwek będzie równie smakowitym dopełnieniem.
Jeśli sałatkę traktujesz bardziej jako przekąskę, a nie tradycyjny obiad, możesz posłużyć się jednym z powyższych przepisów. Warto jednak podkreślić, że polędwiczki w sosie musztardowym czy pieczarkowym to nie jedyna opcja. Sos koperkowy, kurkowy, serowo-cebulowy, a nawet owocowy - możliwości jest mnóstwo, więc zdaj się na swoje kulinarne upodobania!
Polędwiczki wieprzowe - przepisy dla początkujących i zaawansowanych
Masz ochotę na pyszne i sycące polędwiczki wieprzowe? Przepisy na ten przysmak w różnych wersjach znajdziesz w naszym serwisie. Niezależnie od tego, czy wybierzesz mięso w sosie własnym, czy pieczarkowym, z pewnością uda ci się wyczarować smaczne i aromatyczne danie. Świetną alternatywą dla standardowej potrawy będą faszerowane polędwiczki wieprzowe, z którymi poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze. Smacznego!
1. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym
Fot. Smacznie_na_talerzu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem niedźwiedzim
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Faszerowane polędwiczki wieprzowe
Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Polędwiczki wieprzowe z boczniakami
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą i kremowym risotto
Fot. MP3-ka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie