Dania jednogarnkowe

Podczas zakupów prawdopodobnie nie zastanawiacie się nad tym, co znajduje się w produktach, które przynosicie do domu. To dobrze – myślenie o tym mogłoby sprawić, że nie kupilibyście nic. Istnieje bowiem spore prawdopodobieństwo, że w jakichś produktach sypkich przemycicie do domu robaki.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Robaki w mące znajdują się nie tylko w naszych domach. Są one obecne także w piekarniach, magazynach czy młynach, z których pochodzi nasza mąka. Niestety ich obecność może oznaczać, że podczas produkcji produktu nie przestrzegano odpowiedniej higieny i zasad bezpieczeństwa żywności. To zaś sprawia, że kupiona przez was mąka nie nadaje się do spożycia. To oczywiście nie wszystko. Jakie robaki możecie znaleźć w mące? Dlaczego są one szkodliwe?

Skąd się biorą robaki w mące? 

Prawdopodobnie zastanawiacie się, skąd się biorą robaki w mące. Niestety odpowiedź na to pytanie nie jest tak łatwa, jak mogłoby się wydawać. Szkodniki dostają się do produktów sypkich wieloma drogami.

Czasami jest to spowodowane nieprzestrzeganiem odpowiednich zasad bezpieczeństwa żywności w zakładach produkcyjnych. Jednak skażenie linii produkcyjnej to nie jedyna możliwość. Co więcej – istnieje naprawdę wiele miejsc, w których mąka mogła zostać skażona. Jednym z nich jest… wasz dom. Tak. Wystarczy, że pozostawicie mąkę w otwartym opakowaniu, a wiele gatunków pasożytów może z łatwością się do niej dostać. Niektóre z nich mogą poradzić sobie nawet z plastikowymi torebkami. Dlatego najbezpieczniejszym sposobem na przechowywanie mąki – od momentu jej otwarcia – jest szklany, szczelnie zamykany pojemnik.  

Sprawdź także: W jaki sposób powinno się przechowywać mąkę?

Jakie robaki są w mące? 

To trudne pytanie – tych szkodników może być w mące naprawdę wiele. Niektóre z nich rozpoznacie po wyglądzie bądź zachowaniu. Mamy jednak nadzieję, że nie będziecie musieli się z nimi spotkać oko w oko. Jeśli jednak musi to nastąpić, najlepiej być przygotowanym. Oto kilka rodzajów robaków, które możecie spotkać w mące.  

  • Omacnica spichrzanka (plodia interpunctella) – popularny mol spożywczy, a zatem najczęściej spotykany szkodnik kuchenny, którego nikt nie chce spotkać na swojej drodze. Mola spożywczego można łatwo rozpoznać, gdy jest już rozwinięty – posiada ciemnoczerwone skrzydła przednie z ciemnym poprzecznym paskiem i szaroniebieskie tylne skrzydła. Z kolei larwy są białe, z brązową głową. Larwy bytują w produktach sypkich, choć nie zjadają ich w dużych ilościach. Niestety zanieczyszczają je odchodami i lepką substancją.  
  • Mklik mączny (ephestia kuehniella) – to kolejny motyl, który jest pospolitym szkodnikiem. Obecny zwłaszcza w produktach zbożowych. Dorosły osobnik ma szare skrzydła w paski oraz jasnożółte o lekkim postrzępieniu. Z kolei gąsienica jest kremowa bądź żółta z brązową głową. Mkliki są niestety odporne na niską temperaturę.  
  • Zadarlica spiżarnianka (pyralis farinalis) – motyl nocny, który pojawia się w momencie, gdy produkty spożywcze są przechowywane nieodpowiednio. Interesują go przede wszystkim wilgotne produkty, takie jak mąka, siano, ziarno i otręby.  
  • Mącznik młynarek (tenebrio molitor) – to chrząszcz, który może osiągnąć do dwóch centymetrów wielkości. Porusza się szybko i lata. Same larwy są trochę większe, choć chude i walcowate. Niestety z łatwością przegryzają opakowania, gdyż wyposażone są w silny aparat gębowy. 
  • Trojszyk ulec (tribolium confusum) – chrząszcz o wydłużonym i spłaszczonym ciele i brązowym zabarwieniu. Na jego grzbiecie dostrzegalne są pręgi. Najbardziej interesują go nadpsute przetwory, głównie mączne. Trojszyk składa jaja bezpośrednio na pożywieniu. Można je zauważyć, gdyż są pokryte lepkim płynem, a także pozbawiają produkty smaku i zapachu.  

To oczywiście nie wszystkie robaki, które możecie znaleźć w mące. Gatunków szkodników jest więcej, a każdy z nich sprawia, że produkty przestają nadawać się do spożycia. Dlaczego? 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Czy robaki w mące są szkodliwe? 

Prawdopodobnie zastanawiacie się, czy robaki w mące są szkodliwe. Wiele zależy od tego, jaki jest to gatunek szkodnika. Oczywiście nierzadko nie chcemy tego sprawdzać, a po prostu pozbyć się zanieczyszczonej żywności. To chyba najlepsze i najbardziej logiczne zachowanie.

Niektóre robaki, jakie możemy znaleźć w mące, są bardzo szkodliwe. Doskonałym przykładem jest trojszyk ulec, który może doprowadzić nawet do zatrucia. Działa również alergizująco, a długotrwały kontakt z wydzielinami tego szkodnika mogą powodować nowotwory. Na szczęście ryzyko, że przez tak długi czas nie zauważycie jaj trojszyka, jest niewielkie. 

Kolejnym szkodliwym owadem jest mącznik młynarek, który powoduje zatrucia pokarmowe. Z całą pewnością warto jak najszybciej zutylizować produkty spożywcze, które zostały zanieczyszczone nie tylko larwami robaków, ale też ich odchodami.  

Jak sprawdzić, czy w mące są robaki? 

Istotną kwestią jest także to, jak sprawdzić, czy w mące są robaki. Przecież nie od razu można to rozpoznać. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mąka nie jest zanieczyszczona. Po jakimś czasie dostrzegamy jednak mole obecne w kuchni czy też larwy, które spacerują sobie po produktach spożywczych.

Jednym z najlepszych sposobów na sprawdzenie, czy w mące znajdują się robaki, jest przesypanie jakiejś ilości mąki do szklanki, wyrównanie jej i przykrycie naczynia talerzykiem. Jeśli mąka jest zanieczyszczona, już po dobie można zauważyć w niej zanieczyszczenia, grudki, a także tunele, które drążone są przez larwy. Mąka powinna być gładka, gdyż właśnie taką ją zostawiliśmy.

Aby sprawdzić, czy mąka nie jest zanieczyszczona, można też przesiać ją od razu po zakupie. Jeśli sitko jest wystarczająco gęste, będzie w stanie wyłapać larwy czy jajeczka, a tym bardziej dorosłe osobniki. Oczywiście w obu przypadkach należy wyrzucić mąkę i dobrze wyparzyć naczynia, które miały kontakt z mąką. Istnieje bowiem ryzyko, że jajeczka pozostaną na nich, a owady i tak zagnieżdżą się w domu. 

Jeśli przesypujecie mąkę po zakupie do szklanych pojemników, możecie obejrzeć ją po dobie lub dwóch. W momencie, gdy w mące będą widoczne tuneliki czy tym bardziej larwy, konieczne jest wyrzucenie produktu.  

Czy mąka może się przeterminować? 

Skoro już rozmawiamy o żywotności (dosłownie) mąki, warto zadać sobie jedno pytanie – czy mąka może się przeterminować? Tak samo, jak wszystkie inne produkty spożywcze, ma przecież datę przydatności do spożycia. I nie bierze się to znikąd. Mąka jest produktem o długiej żywotności, choć to zależy także od samego rodzaju produktu.

Mąki pszenne mogą wytrzymać nawet rok w temperaturze pokojowej i dwa lata, gdy znajduje się w lodówce. Psuje się bardzo wolno. Inaczej jest z mąkami pełnoziarnistymi, które – ze względu na to, iż nie są oczyszczone – psują się szybciej. Przydatność do spożycia mąki pełnoziarnistej wynosi trzy miesiące w temperaturze pokojowej i rok w lodówce.  

Oby w waszej mące nigdy nie zagnieździły się robaki – nie życzymy tego nikomu. Koniecznie jednak uważajcie na to, co i od kogo kupujecie. I sprawdzajcie wszystkie produkty, zanim będzie za późno.  

Zobacz także:

Katarzyna Bosacka wspomina słodycze z PRL-u. Pamiętacie je jeszcze? »

Kotlety z kalafiora: Oczarują całą rodzinę »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8