Dania jednogarnkowe

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi z roku na rok zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność. Te aromatyczne liście są nie tylko bardzo smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe.

Fot. 123RF/Picsel

Czosnek niedźwiedzi przypomina nieco konwalie. Jednak ich liści nie sposób ze sobą pomylić, gdyż po potarciu, ten pierwszy roztacza wokół siebie silny, czosnkowy zapach.

Właściwości tej rośliny doskonale znały nasze babcie, które bardzo często dodawały ją do przygotowywanych potraw. Wszystko po to, aby zagwarantować sobie długie i zdrowe życie.

Czosnek niedźwiedzi był zbierany w cienistych lasach, gdzie roślina ta miała najlepsze warunki do wzrostu. Warto jednak wiedzieć, że dzisiaj nie możemy przynieść go ze sobą ze spaceru, gdyż jest on częściowo chroniony. Prawo zezwala jednak na uprawianie, a zakup sadzonek nie stanowi najmniejszego problemu.

Wyjątkowe właściwości

Czosnku niedźwiedziego warto szukać na lokalnych targowiskach lub nawet poświęcić trochę energii na jego uprawę, gdyż ma on fantastyczny wpływ na nasze zdrowie. Podobnie jak bardziej popularny czosnek w główkach, działa jak naturalny antybiotyk. Zawarte w nim substancje pobudzają produkcję przeciwciał i mobilizują nasz organizm do walki z chorobą. Co więcej, dzięki związkom siarkowym, czosnek niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Produkty z jego dodatkiem mają właściwości odkażające i doskonale sprawdzą się jako naturalny lek na przeziębienia oraz infekcje gardła. Dzięki niemu łatwo poradzimy sobie z kaszlem oraz uciążliwą wydzieliną, zalegającą w oskrzelach.

Roślina ta może również okazać się bardzo przydatna osobom, które próbują zrzucić zbędne kilogramy. Czosnek niedźwiedzi, podobnie jak jego bardziej popularna wersja, doskonale wpływa na pracę układu trawiennego. Jego regularne spożywanie sprawia, że nasz metabolizm przyśpiesza, a jelita pracują sprawniej.

Reklama

Naukowcy wskazują także, iż czosnek niedźwiedzi może posiadać właściwości antynowotworowe. Spośród wszystkich roślin europejskich, zawiera on w sobie najwięcej związków siarki, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. W wyjątkowy sposób pobudzają one nasz organizm do walki z wolnymi rodnikami i produkcji enzymów, które wspomagają usuwanie toksyn. Co ciekawe, czosnek niedźwiedzi zawiera w sobie więcej cennych związków siarki niż ten sprzedawany w główkach.

Ze względu na wysoką zawartość adenozyny, jedząc czosnek niedźwiedzi, możemy zdecydowanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Organizm z pewnością będzie wam wdzięczny za włączenie czosnku niedźwiedziego do diety. Dzięki niemu obniżycie poziom złego cholesterolu oraz zapobiegniecie powstawaniu zakrzepów żylnych.

Co można zrobić z czosnku niedźwiedziego?

Włączenie tej odmiany czosnku do codziennego jadłospisu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Idealnie sprawdzi się w roli aromatycznej bazy do sosów i past kanapkowych. Wystarczy zaledwie kilkanaście listków, aby przygotować wyśmienite pesto lub zaromatyzować zupę. Warto też dodać go do ciasta na makaron lub farszu do mięsa, aby w ten sposób nieco odświeżyć dobrze znane receptury. Możliwości są właściwie nieograniczone. Jeśli poszukujesz sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem czosnku niedźwiedziego, skorzystaj z propozycji naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Solony czosnek

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Czosnek niedźwiedzi z awokado

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pizza z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. Rena1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Polędwiczki z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pesto z czosnku niedźwiedziego

Fot. Monialubi na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Zupa szparagowa z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. Konhambos na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Spaghetti z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Odrywane bułeczki

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Dania główne Rolady wołowe

Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...

Odsłon: 253

60 min
3
Desery Sernikobrownie z malinami

Jest lato, są maliny ;) A gdy jest paskudny dzień za oknem i dopada Cię choro...

Odsłon: 4642

>60 min
11
Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

Odsłon: 110926

>60 min
255

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

6
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5