Fot. 123RF/Picsel
Kasza kukurydziana cieszy się największą popularnością w Ameryce oraz w południowej części Europy. W naszym kraju stanowi produkt często niedoceniany, kojarzony głównie z kleikiem dla dzieci. Wbrew krążącym opiniom można ją dodać do niemal każdego rodzaju posiłków, począwszy od śniadań i przekąsek, po zupy, dania główne i desery. Ma neutralny, delikatny smak, który stanowi świetne uzupełnienie przygotowywanych potraw. Co warto o niej wiedzieć?
Właściwości zdrowotne
Kasza kukurydziana jest zaliczana do produktów lekkostrawnych. Zawiera dużą ilość węglowodanów, dzięki czemu już niewielka jej ilość pozwala na napełnienie żołądka do syta. Stanowi ważny element diety redukcyjnej. Jest pozbawiona glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Często zostaje włączana jako jeden z pierwszych produktów rozszerzających dietę u niemowlaków. Spożywanie jej zaleca się również osobom starszym, mającym problemy z sercem i tarczycą. Stanowi cenne źródło witaminy A, która odpowiada za kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Pozytywnie wpływa na wzrok. Jest niezwykle wartościowym produktem, który wraz z posiłkiem dostarcza do naszego organizmu potas, magnez, wapń oraz fosfor i selen.
Jak gotować?
Kaszę kukurydzianą można gotować na wodze lub mleku - wszystko zależy od tego, do czego chcemy ją wykorzystać. Sam proces obróbki termicznej nie odbiega od sposobu przyrządzania innych rodzajów kasz. Wystarczy zalać ją wodą, zachowując odpowiednie proporcje. Najczęściej przyjmuje się jedną porcję kaszy na półtorej porcji wrzątku bądź zimnej wody.
Kaszę kukurydzianą gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu, nie zapominając przy tym o ciągłym mieszaniu. Po tym czasie woda powinna całkowicie wsiąknąć, a ugotowana kasza osiągnąć kleistą, zwartą konsystencję.
Zastosowanie w kuchni
Kasza kukurydziana to produkt niezwykle uniwersalny. Wykorzystuje się ją do przygotowania posiłków zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Często jest traktowana także jako samodzielne danie, serwowane z twarogiem lub śmietaną z cukrem. Długo zachowuje swoją świeżość. Po ugotowaniu można ją podsmażyć lub podpiec. Stanowi idealne uzupełnienie potraw mięsnych. Kaszę kukurydzianą warto dodać do zapiekanki, omletów lub deserów. Można ją użyć do upieczenia chleba, zagęścić nią zupę lub sos. Jeśli brakuje wam pomysłu na smaczny posiłek z jej udziałem, zaczerpnijcie inspiracji z przepisów naszych użytkowników.
1. Brzoskwiniowa kasza kukurydziana z musem morelowym i borówkami
Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Chrupiące kukurydze z polenty
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pieczona polenta à la pizza
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zapiekana polenta z morelami
Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Bananowa mega słodka pychotka
Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie