Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Jak wykorzystać mięso mielone w swojej kuchni?

Mięso mielone to kluczowy składnik wielu potraw. Świetnie sprawdza się nie tylko w głównych daniach obiadowych, ale również w zupach i rozmaitych przekąskach. Jak wykorzystać mięso mielone i rozpieścić podniebienia swoich bliskich? Poznaj kilka przydatnych wskazówek!

Fot. 123RF/Picsel

Zastanawiasz się, co zrobić z mięsa mielonego? Możliwości jest naprawdę wiele! Przed oczami masz z pewnością klasyczne kotlety mielone, ale wiedz, że nie musisz ograniczać się jedynie do nich. Smaczne pulpeciki, drożdżowe placki z mięsem mielonym, roladki, spaghetti bolognese, a nawet zapiekanki z ziemniakami lub makaronem - lista potraw jest naprawdę długa!
Jak wybrać dobre mięso mielone? Jakie potrawy nadadzą się na rodzinny obiad, a jakie na romantyczną kolację czy szybką przekąskę do pracy? Jak wyczarować przepyszną zupę z mięsem mielonym i zaserwować kotlety, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu!

Co zrobić z mięsa mielonego? To, co najbardziej lubisz!

Jeśli planujesz przyrządzić jakąkolwiek potrawę na bazie mięsa mielonego, zadbaj przede wszystkim o odpowiednią jakość składników. To właśnie dobrze dobrane produkty pozwolą ci przygotować potrawy, którym nie oprą się najwięksi miłośnicy mięsnych przysmaków.
Jak wybrać dobre mięso mielone? Najlepiej zrezygnuj z pakowanych produktów, gdyż ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Na etykiecie widnieją zazwyczaj takie składniki jak woda, barwniki, środki wiążące oraz MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie.
Najlepszym rozwiązaniem jest poproszenie ekspedientki o zmielenie wybranych przez ciebie kawałków mięsa. Zawsze możesz je dokładnie obejrzeć i odrzucić te porośnięte tłuszczem lub po prostu nieświeże. Pamiętaj, że świeże mięso wyróżnia się „zdrowym" kolorem oraz odpowiednią wilgotnością i sprężystością.
Innym rozwiązaniem jest zakup dużych kawałków mięsa i zmielenie ich w domowej maszynce. Dzięki temu nadasz im odpowiednią konsystencję i na spokojnie przygotujesz przyprawy, które chcesz do nich dodać. Nie gustujesz w wołowinie i wieprzowinie? Równie dobrze możesz zmielić mięso drobiowe.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Makaron z mięsem mielonym na każdą okazję

Makaron z mięsem mielonym to jedno z twoich ulubionych dań? Spróbuj przyrządzić go tak jak we Włoszech! Podstawą klasycznego spaghetti jest makaron, soczyste mięso oraz parmezan, który zwieńcza danie i podkreśla jego wyjątkowy smak.
Z jakich produktów składa się sos do włoskiego makaronu? W podstawowej recepturze znajdziesz takie składniki, jak cebula, czosnek, marchew, olej, pomidory, bulion mięsny lub warzywny, przecier pomidorowy, oregano oraz sól i pieprz. Wszystkie komponenty sosu sprawiają, że makaron nie odbiega swoim smakiem i aromatem od tego serwowanego we włoskich restauracjach.
Jeśli nie włoska pasta, to może makaron z mięsem mielonym w formie zapiekanki? To danie przyrządza się w bardzo podobny sposób. Wystarczy ugotować makaron i połączyć go z podsmażoną szynką wieprzową, cebulą, pieczarkami, czosnkiem, olejem oraz ulubionymi przyprawami. Dobrym wyborem będzie słodka papryka, chilli oraz sól i pieprz. Idealnym dopełnieniem potrawy są pomidorki koktajlowe oraz natka pietruszki.

Delikatny sos z mięsem mielonym

Planujesz przygotować obiad na kilka dni, ale całkowicie brakuje ci pomysłów? Wyczaruj wyśmienity sos z mięsem mielonym! Gotową potrawę możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce i podawać każdego dnia z innymi dodatkami - ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub lanymi kluseczkami.
Przygotowując sos z mięsem mielonym, sięgnij po ulubione warzywa i dodaj do nich koncentrat lub passatę pomidorową. W swoim przepisie możesz wykorzystać makaron i połączyć go z sosem na bazie czosnku, włoszczyzny, cebuli, pomidorów, oleju, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu. Gotowe danie posyp natką pietruszki lub koperkiem.
Jeśli przejadły ci się dania z sosem pomidorowym, równie dobrze możesz przygotować sos na bazie śmietany. Do jego przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. W twojej potrawie nie może zabraknąć cebuli, czosnku, pieprzu, gałki muszkatołowej, oleju, śmietany kremówki, ziół prowansalskich oraz mąki pszennej do zagęszczenia.

Zobacz: Kotlety mielone z mizerią

Wyśmienite pierwsze danie - zupa z mięsem mielonym

Zupa z mięsem mielonym to danie, które świetnie rozgrzeje cię w chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Jeśli jesteś fanem meksykańskiej kuchni, możesz przygotować ją właśnie w meksykańskim stylu. Jak wyczarować zupę z mięsem mielonym, żeby zachwyciła ciebie i twoich gości?
Jeśli planujesz przyrządzić zupę meksykańską, na twojej liście produktów powinno znaleźć się oczywiście mięso mielone, a także biała i czerwona fasola z puszki, krojone pomidory, czosnek, cebula, kukurydza w puszcze, zioła prowansalskie, bazylia, papryka chilli, liść laurowy, ziele angielskie, bulion lub kostka rosołowa, ostra i słodka papryka, natka pietruszki oraz przyprawa meksykańska.
Usmaż mięso mielone na patelni wraz z cebulą, czosnkiem i papryczką chili. Mieszankę dopraw przyprawami i pozwól jej się chwilę poddusić. Umieść w garnku składniki z puszki i dolej do nich nieco wody. Następnie dorzuć liść laurowy, słodką paprykę oraz pieprz i sól.
Gdy mięso się poddusi, przełóż je do garnka, a na tę samą patelnię wlej szklankę wody i dodaj kilka łyżek koncentratu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Końcowym etapem jest połączenie wszystkich składników w garnku i gotowanie ich przez odpowiednią ilość czasu. Gotowa zupa z mięsem mielonym może być serwowana w głębokich miseczkach.

Kotlety mielone, czyli klasyk nad klasykami

Jesteś tradycjonalistą w kuchni? W takim razie postaw na tradycyjne kotlety mielone! Możesz przyrządzić je zarówno z szynki wieprzowej, jak i udźca cielęcego czy mięsa z indyka. Wszystkie warianty są równie smaczne i świetnie komponują się z wieloma dodatkami.
Wyrabiając mięso na kotlety, dodawaj do niego zimną wodę do momentu, aż ją całkowicie wchłonie i będzie łatwo odrywać się od dłoni. Pamiętaj, że im dłużej je wyrabiasz, tym będzie miało lepszą konsystencję. Miękkość i soczystość tak przygotowanych kotletów z pewnością cię zachwycą.
Tradycyjne kotlety mielone zazwyczaj obtacza się w bułce tartej i smaży na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeśli nie przepadasz za smażonymi potrawami, możesz je tylko delikatnie podsmażyć, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i upiec w temperaturze 150 stopni. Przygotowanie pieczonych kotletów zajmie ci około 15 minut. Gotowe danie powinno być miękkie i odpowiednio wilgotne.
Z czym najlepiej podawać kotlety mielone? Doskonale sprawdzi się tutaj klasyczna mizeria, zasmażane buraczki oraz gotowane ziemniaki. Przysmak ten świetnie komponuje się z rozmaitymi sosami, zwłaszcza z sosem pieczarkowym, musztardowym i chrzanowym. Palce lizać!

Wypróbuj przepisy na najlepsze przepisy z użyciem mięsa mielonego:

1. Warzywna zupa z mięsem mielonym

Warzywna zupa z mięsem mielonym

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa z mięsem mielonym

 

2. Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa z mięsem mielonym

 

3. Mięso mielone z cukinią, marchewką i pomidorami

Mięso mielone z cukinią, marchewką i pomidorami

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso mielone z warzywami

 

4. Wrapy z mięsem mielonym

Tortilla z mięsem mielonym

Fot. Lapsmak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tortilla z mięsem mielonym

 

5. Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Spaghetti z mięsem mielonym

 

6. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zapiekanka z mięsem mielonym

 

7. Kotlety mielone

Kotlety mielone

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kotlety mielone

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kogel mogel

Pamiętam doskonale kogel mogel, który był smakiem mojego dzieciństwa. Kogel m...

Odsłon: 27

15 min
1
Desery JAGODZIANKI

Nie ma lata bez jagodzianek. Bardzo puszyste, delikatne ciasto, wypełnione le...

Odsłon: 77

>60 min
0
Przetwory Ogórki kiszone

Ilu kucharzy - tyle sposobów na ogórki. Najwięcej kontrowersji budzi tempera...

Odsłon: 44

30 min
0
>60 min
3
Dania główne Skrzydełka Kentucky

Skrzydełka w marynacie Kentucky, pieczone w woreczku, idealnie komponujące si...

Odsłon: 5841

60 min
34

Polecane artykuły

Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Szukasz pomysłu na tanie dania? Skorzystaj z przecen z gazetki Lidla

Rosnące ceny przyprawiają o zawrót głowy, dlatego warto skorzystać z promocji, które, chociaż w niewielkim stopniu mogą podreperować domowy budżet....

0
Informacje Działa jak balsam na chory żołądek. Co można zrobić z kwiatów malwy z ogrodu babci?

Nic tak nie cieszy oka, jak ogród skąpany w kolorowych kwiatach. Czy wiesz, że wiele z nich możesz zastosować również w swojej kuchni? Dziś pod lup...

0
Informacje Jak przechowywać jedzenie podczas wycieczek rowerowych?

Rowerzyści zabierają ze sobą napoje i jedzenie, zarówno na krótsze, jak i na dłuższe wyprawy. Podczas jazdy muszą jednak uważać, żeby przekąski był...

0