Fot. 123RF/Picsel
Rosół to potrawa, którą można przygotować z różnych rodzajów mięs. Świetnie sprawdza się tutaj nie tylko kurczak, ale także indyk, kaczka, gęś, a nawet wołowina. Na polskich stołach najczęściej gości rosół drobiowy, który doskonale rozgrzewa, łagodzi objawy przeziębienia, a do tego doskonale smakuje.
Choć gotowane mięso może uchodzić za nieco mdłe i pozbawione smaku, w rzeczywistości uznawane jest za idealną bazę do rozmaitych potraw. Nie dość, że jest lekkostrawne i niezwykle sycące, to jeszcze stanowi wartościowe źródło białka, witamin i minerałów.
Jak wykorzystać mięso z rosołu i wyczarować z niego mniej lub bardziej tradycyjne dania? Opcji jest naprawdę wiele! Pierogi, pasztet, kotleciki czy farsz na krokiety z mięsem to tylko kilka pozycji na bardzo długiej liście.
Niezależnie od tego, czy sięgniesz po drób, czy wołowinę, będziesz mógł nie tylko zaszaleć z ulubionymi przyprawami i dodatkami, ale także odkrywać nowe smaki i eksperymentować w trakcie gotowania. Zatem co zrobić z mięsa z rosołu? Odpowiedź znajdziesz poniżej!
Co zrobić z mięsa z rosołu? Sałatkę lub pastę na kanapki!
Myśląc o sałatce z kurczakiem, zapewne wyobrażasz sobie porcję warzyw z grillowanym filetem lub smażonymi kawałkami kurczaka. Okazuje się, że równie dobrze sprawdza się tutaj gotowane mięso, które świetnie komponuje się z wieloma dodatkami.
Do przyrządzenia smacznej i sycącej sałatki potrzebujesz zaledwie kilku składników, które znajdziesz w swojej kuchni. Co ciekawe, w przepisie możesz wykorzystać nie tylko mięso, ale także warzywa, których użyłeś do przygotowania zupy.
Pokrój marchew i pietruszkę w drobną kostkę, a następnie dodaj do nich dowolne składniki. Idealnym wyborem będzie czerwona cebula, suszone pomidory, ser żółty, szczypiorek oraz przyprawy. Za sos może posłużyć ci majonez lub jogurt naturalny z dodatkiem czosnku.
Inną ciekawą opcją na przekąskę jest sałatka makaronowa. Aby ją przyrządzić, na twojej liście składników powinna znaleźć się papryka konserwowa, kukurydza, por, cebula, olej, sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy oraz makaron (np. kokardki). Całość podawaj z majonezem lub jogurtem.
Jak wykorzystać mięso z rosołu, jeśli nie w sałatce? Zrób z niego pastę na kanapki! Podobnie jak w przypadku sałatki, możesz użyć dowolnych produktów, które zalegają ci w lodówce. Suszone pomidory, ogórki, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy, serek śmietankowy, gotowane warzywa, cebula, czosnek, mielone orzechy - do wyboru, do koloru!
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Pierogi z mięsem z rosołu - opcja na rodzinny obiad
Pierogi z mięsem z rosołu to doskonała opcja na obiad nie tylko dla fanów mącznych przysmaków. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne i skomplikowane, więc nie powinno stanowić wielkiego wyzwania dla najmniej doświadczonych kucharzy.
Podstawą smacznych pierogów jest oczywiście farsz. W tym przypadku dobrze sprawdzi się zarówno drób, jak i wołowina - obydwa rodzaje mięs gotowane w towarzystwie warzyw będą niezwykle aromatyczne. Wystarczy dodać do nich kilka składników, aby przyrządzić wyśmienite nadzienie.
Jakich produktów potrzebujesz do przygotowania farszu? Poza mięsem przyda ci się jajko, sól i pieprz oraz ugotowane warzywa z rosołu. Nieco bardziej złożone przepisy dopuszczają także użycie cebuli, kilku łyżek bulionu oraz ziół i przypraw (np. koperku, tymianku lub natki pietruszki).
Jeśli chodzi o ciasto na pierogi, jego przyrządzenie nie powinno sprawić ci większego problemu. Podstawowa wersja składa się z zaledwie trzech elementów: mąki pszennej, soli oraz gorącej, przegotowanej wody. Aby ciasto było sprężyste, możesz dodać do niego odrobinę masła lub oleju.
Jak przyrządzić ciasto i farsz na krokiety z mięsem?
Krokiety z mięsem to przekąska, która tworzy zgrany duet z czerwonym barszczem. Ich atutem jest nie tylko smak, ale także duża uniwersalność - można przyrządzić je na wiele różnych sposobów i podawać na każdą okazję.
Klasyczny farsz na krokiety z mięsem niewiele różni się od tego na pierogi - nadzienie do krokietów składa się z mięsa i warzyw z rosołu oraz takich dodatków, jak cebula, czosnek, zioła, przyprawy, bulion oraz sól i pieprz. Perfekcyjnym dopełnieniem będą suszone grzyby lub pieczarki.
Nie mniej ważne od farszu jest ciasto naleśnikowe. Warto zadbać przede wszystkim o jego odpowiednią konsystencję - ciasto nie powinno być ani zbyt grube, ani zbyt cienkie. Sprężyste i równomiernie usmażone otuli twój farsz i będzie rozpływało się w ustach.
Z jakich składników przyrządzisz najlepsze ciasto? Niezbędna jest oczywiście mąka pszenna, mleko, jajka, woda oraz szczypta soli. Pamiętaj, aby mieszać produkty do momentu, aż otrzymasz jednolitą masę bez grudek. Całość smaż z obydwu stron na mniejszym palniku.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Recepta na wyśmienity pasztet z mięsa z rosołu
Pasztet z mięsa z rosołu nierzadko przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy mama lub babcia mieliła mięso wraz z warzywami z zupy i przyrządzała z nich smaczną przekąskę. Warto podkreślić, że jest on bardzo prosty w przygotowaniu - cały proces polega na połączeniu kilku składników, przełożeniu ich do formy i upieczeniu w odpowiedniej temperaturze. Jakich dokładnie produktów potrzebujesz?
Poza mięsem i gotowymi warzywami przygotuj cebulę, jajka, olej, sól i pieprz oraz ulubione zioła i przyprawy (np. ziele angielskie, gałkę muszkatołową czy liście laurowe). Przyda ci się także czerstwa kajzerka i bułka tarta. Smak pasztetu możesz podkreślić, sięgając po takie dodatki, jak pieczarki, suszone pomidory czy oliwki.
Jeśli nie pasztet, to może kotleciki z mięsa z rosołu?
Jak wykorzystać mięso z rosołu, jeśli nie masz ochoty na pierogi, pasztet lub krokiety? Zrób z nich kotleciki! Tutaj także możesz wykorzystać warzywa z zupy i wiele innych produktów, które znajdziesz w swojej kuchni. Po jakie składniki najlepiej sięgnąć?
Natka pietruszki, koperek, czosnek, cebula, jajka czy mielona papryka to tylko kilka z wielu elementów, jakie mogą wzbogacić twoją potrawę. Przyrządzając kotleciki z mięsa z rosołu, dobieraj takie produkty, które najbardziej ci smakują.
Najlepszą bazą do kotlecików jest drób, który sprawia, że są one bardziej aksamitne i delikatne. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić ich smak, podaj je z aromatycznym sosem. Najlepszym wyborem będzie sos pieczarkowy, pomidorowy, musztardowy lub pieczeniowy. Smacznego!
Fot. KatarzynaM na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Łazanki
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Pierogi z mięsem
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Pyzy z mięsem
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Krokiety z mięsem
5. Pulpeciki z mięsa z rosołu w sosie pomidorowym
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Pulpeciki w sosie pomidorowym
Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Potrawka
Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Pasztet
Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z rosołu: Sałatka