Kartofle, ziemniaki, a może pyry? Niezależnie od tego, co ląduje na twoim talerzu, warto wiedzieć, jak najlepiej przygotowywać te warzywa, by zachowały jak najwięcej substancji odżywczych. Od kilku lat panuje trend odczarowywania ziemniaków, wiele osób wierzyło, że są tuczące i lepiej ich unikać. Podczas gdy jest to jedno z najlepszych źródeł węglowodanów na diecie. Wszystko zależy od tego, jak je przygotujemy oraz z czym podamy.
Zobacz także: Olej palmowy: fakty i mity na temat popularnego tłuszczu
Właściwości odżywcze ziemniaka
Ziemniaki to skarbnica wartości odżywczych, zawierają sporo witamin i minerałów. Znajdziesz w nich między innymi: witaminę C, A, witaminy z grupy B, beta-karoten, foliany, cynk, jod, magnez, czy fosfor. Co więcej, w 100 g ziemniaków znajdziesz około 490 mg potasu, który odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi.
Ziemniaki są również cennym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny oraz zapewnia uczucie sytości, dlatego świetnie sprawdzi się u osób na diecie. Pamiętasz powiedzenie powtarzane w dzieciństwie przez niemal każdą mamę i babcię - „Zjedz mięsko, zostaw ziemniaczki”? Chociaż kochamy babcine porady, o tej zdecydowanie możesz zapomnieć. Ziemniak to wartościowe i odżywcze warzywo, a jedzone z umiarem na pewno nie sprawi, że przytyjesz. W 100 g ziemniaków znajdziesz tylko 77 kcal!
Tak przygotowane ziemniaki są najzdrowsze!
Sam ziemniak jest produktem raczej niskokalorycznym. Warto pamiętać, że nieodpowiednio przygotowany może stracić wartości odżywcze oraz stać się bombą kaloryczną. Jeśli chcesz jeść zdrowo, postaraj się unikać gęstych sosów, dużej ilości masła czy oleju oraz smażenie w głębokim tłuszczu. Najlepszą opcją będzie upieczenie ziemniaków w piekarniku, w ognisku lub klasyczna metoda, czyli ugotowanie ich w osolonej wodzie.
Zobacz: Fish and chips
Z czym nie podawać ziemniaków?
Ziemniaki są warzywem bogatym w skrobię, która w połączeniu z niektórymi produktami może fermentować w żołądku, powodując nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Jeśli chcesz uniknąć wzdęć oraz uczucia ciężkości po posiłku, warto zwrócić uwagę na to, z czym podajemy ziemniaki. Jeżeli borykasz się z podobnymi problemami po zjedzeniu posiłku, zrezygnuj z podawania ziemniaków z tłustymi mięsami i ciężkostrawnymi sosami. Dużo lepszą opcją będzie, np. podanie pieczonych ziemniaków z lekką sałatką.
Zdrowe frytki z ziemniaków
Ziemniaki w zdrowej wersji nie muszą być nudne! Jeśli lubisz fast-foody, a jednocześnie chcesz dbać o zdrowie i linię, wcale nie musisz z nich rezygnować. Możesz przygotować domowe, pyszne i zdrowe frytki. Jak zrobić dietetyczne frytki z piekarnika?
Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy, może być również olej słonecznikowy lub rzepakowy
- Ulubione zioła, np. suszony rozmaryn, słodka papryka, suszony czosnek, koperek
- Sól
- Pieprz
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki lub łódeczki. Pamiętaj, by były mniej więcej równej grubości, dzięki temu wszystkie frytki upieką się w tym samym czasie. Pocięte ziemniaki wrzuć do miski z zimną wodą i odstaw na pół godziny. Następnie odlej wody i dokładnie wypłucz je ze skrobi. Wyłóż ziemniaki na ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę i dokładnie osusz.
Do miski dodaj ziemniaki, oliwę lub olej, wybrane zioła oraz pieprz. Dokładne wymieszaj. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 220 stopniach przez około 40 minut. W trakcie kilka razy pomieszaj frytki. Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na talerz i dodaj sól.
Chcesz jeść zdrowo? Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników na dania z ziemniakami.
1. Ziemniaki Hasselback
Zobacz przepisZiemniaki Hasselback / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku
Zobacz przepisDietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »