Dania jednogarnkowe

Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego.

Fot. 123RF/Picsel

Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce czysty barszcz nie jest znany na Ukrainie, a pod tą nazwą kryje się zupa, która w kraju nad Wisłą najczęściej nazywana jest barszczem ukraińskim.

Na co dzień i od święta

Historia barszczu sięga już XVI wieku. Wtedy to przygotowywano go z ziela o tej samej nazwie, które porastało łąki oraz tereny okalające sady. Zupę zakwaszano kwasem z mąki ryżowej. Niewątpliwie sposób przygotowania tej potrawy uległ wielu modyfikacjom na przestrzeni czasu.

Współcześnie barszcz ukraiński to skomplikowana kompozycja warzyw, ziół i przypraw, sporządzona na wywarze mięsnym, podana z kleksem śmietany. Jest nie tylko narodowym, ukraińskim przysmakiem, ale także tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Istnieje również jarska wersja tej zupy, serwowana na wigilii. Wtedy to wywar mięsny zastępuje się warzywnym lub fasolowo-grzybowym, a danie serwuje się z pampuszkami - delikatnymi bułeczkami, zrobionymi z ciasta drożdżowego. To obok juszki oraz kapuśniaku, kolejna zupa na wigilijnym stole według tradycji wschodniochrześcijańskiej.

Sekret tkwi w szczegółach

Sekret dobrego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach. To wyjątkowa kompozycja smaków: buraka ćwikłowego, bulionu wołowego, octu (lub soku z cytryny), czosnku i liścia laurowego. Warto dodać, że barszcz ukraiński powinien osiągnąć barwę intensywnej czerwieni, a to za sprawą przecieru pomidorowego. Obligatoryjnym składnikiem jest również biała kapusta. W przeciwieństwie do polskiej wersji, ta ukraińska nie zawiera fasoli. Poszczególne składniki barszczu należy dodawać w odpowiednim czasie, żeby nie stracić ich aromatów, a także by niczego nie rozgotować.

Pobierz aplikację smaker

Podsmażone mięso, lekko posolone, wraz z cebulą, pietruszką oraz marchewką stanowią bazę zupy. Następnie dodaje się ziemniaki, najlepiej pokrojone w plasterki. Kapustę, gotuje się w oddzielnym naczyniu, a kiedy zmięknie, należy wrzucić ją do wywaru.

Buraki, wcześniej ugotowane w łupinkach, nie lądują od razu w bulionie. Są elementem niezwykle ważnej zasmażki, którą sporządza się, prażąc cebulkę, a następnie dodając koncentrat pomidorowy oraz śmietanę. Po około 10 minutach duszenia, przychodzi czas na buraki, starte na grubych oczkach. Bulion warto przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz liściem laurowym, a dopiero wtedy dodać gotową zasmażkę.

Co ważne, kiedy zupa zawrze, natychmiast trzeba zdjąć ją z ognia. Tak przygotowany barszcz podaje się odgrzewany, nie krócej niż godzinę po zakończeniu gotowania. Najlepiej smakuje z przeciśniętym przez praskę surowym czosnkiem, śmietaną oraz posiekaną natką.

Chcesz zrobić wyjątkowy barszcz ukraiński? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników! Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Barszcz ukraiński

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Barszcz ukraiński na żeberkach

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Barszcz ukraiński

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Barszcz ukraiński

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Barszcz ukraiński

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 320

15 min
9
>60 min
8
15 min
41
Desery Naleśniki al'a i Bounty

Naleśniki na słodko to zawsze pyszna propozycja Dziś zapraszam na pyszne cze...

Odsłon: 197

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8