Jak zrobić ciasto piwne? Poznaj najważniejsze zasady!

Ciasto piwne to chrupiący składnik wielu potraw – jest bardzo uniwersalne, dzięki czemu można je wykorzystać na rozmaite sposoby. Co przyrządzić w cieście piwnym, aby cieszyć się jego pełnym potencjałem? Naleśniki, pierogi albo piwne na słodko? Możliwości jest mnóstwo!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Ciasto piwne to bardzo uniwersalny komponent licznych potraw. W zależności od pozostałych składników zastosowanych w przepisie możesz w prosty sposób przygotować całe spektrum ciekawych przekąsek – zarówno na słono, jak i na słodko. Co można wyczarować z tego wypieku?

Ciasto na bazie piwa podkreśli smak takich dań jak pierogi, pizza oraz naleśniki. Jak zrobić ciasto piwne, aby zachwycić nawet najbardziej wymagających gości? Jakie są najważniejsze zasady jego receptury? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w artykule! 

 Zobacz także: 12 pomysłów na napoje na upały. Co pić, kiedy jest gorąco?

Jak zrobić ciasto piwne? 

Zrobienie ciasta piwnego nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie kilku podstawowych elementów, tj. mąki, proszku do pieczenia, piwa oraz soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Na samym początku prawdopodobnie wyczujesz mocny aromat chmielu i drożdży, jednak bez obaw, ponieważ zniknie on niedługo po obróbce termicznej. Ciasto potrzebuje około 30 minut odpoczynku – po upływie tego czasu wymieszaj je ponownie (najlepiej trzepaczką), pozbywając się grudek. 

Co przyrządzić w cieście piwnym? 

Przepis na ciasto piwne wykorzystasz do przygotowania panierki do mięs, ryb oraz warzyw. Jesteś fanem azjatyckich klimatów? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go również do orientalnych przysmaków. Krewetki, łosoś czy słodko-ostry kurczak – niech poniesie cię fantazja! To nie wszystko! Domowy wyrób może z powodzeniem zastąpić tradycyjny składnik w klasycznych daniach polskiej kuchni, np. pierogach lub pasztecikach. Z kolei ciasto piwne na słodko może przypaść do gustu fanom łakoci. 

Brakuje ci autorskich pomysłów na przekąski na bazie ciasta piwnego? W takim razie wykorzystaj jeden z poniższych przepisów. Większość z nich opiera się na łatwo dostępnych produktach, które znajdziesz w lokalnych sklepach i supermarketach. Smacznego! 

Ciasto piwne do ryby 

Na twoim talerzu wieje nudą? Zamiast zaplanowanego obiadu przygotuj ciasto piwne do ryby, w którym zaserwujesz pysznego morszczuka. Jak się za nie zabrać? Na liście zakupów umieść mąkę pszenną, jasne piwo, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Do wymieszania składników wykorzystaj rózgę. Wykonuj delikatne ruchy, aby mikstura nie straciła swojej puszystości.  

Rybę w cieście można podać z pieczonymi warzywami korzennymi i łódeczkami ziemniaczanymi. „Kropką nad i" będzie sok z cytryny i domowej roboty sos czosnkowy na bazie majonezu, jogurtu naturalnego, czosnku i świeżego koperku. Nie przepadasz za morszczukiem? Do dania możesz śmiało wybrać dorsza, halibuta lub mintaja. 

Ciasto piwne do kurczaka  

Ciasto piwne do potraw drobiowych przygotowuje się podobnie jak do dań rybnych. Wystarczy wymieszać jego podstawowe elementy razem z ulubionymi przyprawami. Jeśli szukasz skutecznych sposobów na nadanie panierowanemu kurczakowi azjatyckiego charakteru, podawaj go z ryżem i warzywami, a do ciasta dosyp mieszankę orientalnych przypraw – imbir, czosnek, paprykę chili oraz trawę cytrynową. Podczas smażenia przekąski pamiętaj o odpowiednim rozgrzaniu oleju – dzięki temu kawałki kurczaka się nie rozpadną i będą lepiej smakować. 

Ciasto piwne do pieczarek 

Oprócz delikatnej panierki do mięsnych składników ciasto piwne można używać w jarskich daniach. Co powiesz na pieczarki w cieście piwnym? Stanowią one nie tylko idealny dodatek do domowych potraw, ale sprawdzają się również jako przystawka na imprezowym stole. Do jej przygotowania potrzebujesz pieczarek, mąki, piwa, jajka, oleju oraz soli i pieprzu. 

Realizację przepisu rozpocznij od wymieszania produktów na piwną panierkę. W tym wypadku zmieszaj podstawowe komponenty razem z jajkiem, które będzie trzymać delikatne grzyby w ryzach. Obtocz je w gotowej miksturze, a następnie smaż na głębokim oleju. Pieczarki możesz maczać w rozmaitych sosach, np. słodko-kwaśnym, curry, tzatziki czy chili. 

Ciasto piwne do kalafiora 

Innym składnikiem, który świetnie sprawdzi się jako przekąska w piwnym cieście, jest kalafior. Przygotowując tę recepturę, warto wybrać świeże warzywo. Ciasto piwne do kalafiora przyrządza się z jajkiem, ale można wzbogacić je o dowolne przyprawy. Jeśli sól i pieprz to dla ciebie stanowczo za mało, dołóż szczyptę słodkiej lub wędzonej papryki. Przed obtoczeniem kalafiora w gotowej miksturze należy go nieco podgotować, ale uważaj – warzywo krzyżowe powinno pozostać w wersji al dente, dlatego unikaj rozgotowania. 

Ciasto piwne na pizzę 

Znudziła ci się pizza serwowana na tradycyjnym drożdżowym cieście? Jeśli zastanawiasz się, jak nieco odświeżyć stary przepis, możesz spokojnie przygotować ciasto piwne. Jak się za to zabrać krok po kroku? 

Pokrusz drożdże i zasyp je cukrem i solą, a następnie rozcieraj, aż nabiorą płynnej konsystencji. Podgrzej piwo i powoli dolewaj je do pozostałych składników zmieszanych z mąką. Zagniataj ciasto, aż osiągnie odpowiednią sprężystość – masa powinna bez trudu odklejać się od rąk. W ostatnim etapie możesz wspomóc się mikserem planetarnym. 

Gdy ciasto piwne na pizzę będzie gotowe, uformuj dużą kulę i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 50 minut. Rozwałkuj masę, a następnie rozsmaruj na niej pomidorowy sos i wykończ ją wybranymi dodatkami. Jeśli chodzi o ich dobór, stawiaj na takie, które lubisz najbardziej.  

Ciasto piwne na pierogi 

Jaką inną klasyczną recepturę możesz śmiało wzbogacić o jasne piwo? Na przykład tę na pierogi! Wersję tę cechuje duża chrupkość, którą wiele osób wprost uwielbia. Masz ochotę przygotować ją w zaciszu własnej kuchni? Jeśli tak, zaopatrz się w mąkę pszenną, jasne piwo, masło, sól oraz jajko. 

Połącz mąkę, szczyptę soli i posiekane, zimne masło w misce. Po wstępnym wyrobieniu ciasta zacznij dolewać do niego piwo, energicznie pracując dłońmi. Uformuj z niego kulkę i zabezpiecz folią – tak przyrządzone ciasto piwne na pierogi powinno spędzić w lodówce przynajmniej 30 minut. 

Ciasto piwne naleśnikowe 

Jeśli gustujesz we wszelkich wariacjach dań z naleśnikami, wiedz, że powyższa receptura idealnie nada się do podkreślenia smaku tej przekąski. Aby ją podać, potrzebujesz mąki, piwa, soli, mleka oraz jajek. Jak wyczarować ciasto piwne naleśnikowe? Gotowanie rozpocznij od ubicia jajek z solą. Dodaj do mikstury mąkę, piwo i mleko, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, pozbywając się grudek – jej konsystencja powinna być nieco lejąca. Naleśniki smaż na klarowanym maśle. Smacznego! 

Szukasz inspiracji na dania w cieście piwnym? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Kurczak w piwnym cieście

 Kurczak w piwnym cieście Zobacz przepis

Kurczak w piwnym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Brokuły w piwnym cieście

 Brokuły w piwnym cieście Zobacz przepis

Brokuły w piwnym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jabłka w cieście piwnym

 Jabłka w cieście piwnym Zobacz przepis

Jabłka w cieście piwnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowa pizza na cieście piwnym

 Domowa pizza na cieście piwnym Zobacz przepis

Domowa pizza na cieście piwnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Rybne Szaszłyki w cieście piwnym

 Rybne Szaszłyki w cieście piwnym Zobacz przepis

Rybne Szaszłyki w cieście piwnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Piersi kurczaka w cieście piwnym

 Piersi kurczaka w cieście piwnym Zobacz przepis

Piersi kurczaka w cieście piwnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ciasteczka z jabłkami w piwnym cieście

 Ciasteczka z jabłkami w piwnym cieście Zobacz przepis

Ciasteczka z jabłkami w piwnym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kalmary w cieście piwnym

 Kalmary w cieście piwnym Zobacz przepis

Kalmary w cieście piwnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Paluchy piwne

 Paluchy piwne Zobacz przepis

Paluchy piwne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Naleśniki piwne

 Naleśniki piwne Zobacz przepis

Naleśniki piwne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Upał a choroby przewlekłe. Kto musi uważać? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0