Z tego artykułu dowiesz się:
- Z czego robi się ciasto piwne?
- Jakie dania można zrobić z użyciem ciasta piwnego?
- Jak zrobić kurczaka w cieście piwnym?
- Co jest potrzebne do pierogów w cieście piwnym?
Ciasto piwne to bardzo uniwersalny komponent licznych potraw. W zależności od pozostałych składników zastosowanych w przepisie możesz w prosty sposób przygotować całe spektrum ciekawych przekąsek – zarówno na słono, jak i na słodko. Co można wyczarować z tego wypieku?
Ciasto na bazie piwa podkreśli smak takich dań jak pierogi, pizza oraz naleśniki. Jak zrobić ciasto piwne, aby zachwycić nawet najbardziej wymagających gości? Jakie są najważniejsze zasady jego receptury? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w artykule!
Zobacz także: 12 pomysłów na napoje na upały. Co pić, kiedy jest gorąco?
Jak zrobić ciasto piwne?
Zrobienie ciasta piwnego nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie kilku podstawowych elementów, tj. mąki, proszku do pieczenia, piwa oraz soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Na samym początku prawdopodobnie wyczujesz mocny aromat chmielu i drożdży, jednak bez obaw, ponieważ zniknie on niedługo po obróbce termicznej. Ciasto potrzebuje około 30 minut odpoczynku – po upływie tego czasu wymieszaj je ponownie (najlepiej trzepaczką), pozbywając się grudek.
Co przyrządzić w cieście piwnym?
Przepis na ciasto piwne wykorzystasz do przygotowania panierki do mięs, ryb oraz warzyw. Jesteś fanem azjatyckich klimatów? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go również do orientalnych przysmaków. Krewetki, łosoś czy słodko-ostry kurczak – niech poniesie cię fantazja! To nie wszystko! Domowy wyrób może z powodzeniem zastąpić tradycyjny składnik w klasycznych daniach polskiej kuchni, np. pierogach lub pasztecikach. Z kolei ciasto piwne na słodko może przypaść do gustu fanom łakoci.
Brakuje ci autorskich pomysłów na przekąski na bazie ciasta piwnego? W takim razie wykorzystaj jeden z poniższych przepisów. Większość z nich opiera się na łatwo dostępnych produktach, które znajdziesz w lokalnych sklepach i supermarketach. Smacznego!
Ciasto piwne do ryby
Na twoim talerzu wieje nudą? Zamiast zaplanowanego obiadu przygotuj ciasto piwne do ryby, w którym zaserwujesz pysznego morszczuka. Jak się za nie zabrać? Na liście zakupów umieść mąkę pszenną, jasne piwo, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Do wymieszania składników wykorzystaj rózgę. Wykonuj delikatne ruchy, aby mikstura nie straciła swojej puszystości.
Rybę w cieście można podać z pieczonymi warzywami korzennymi i łódeczkami ziemniaczanymi. „Kropką nad i" będzie sok z cytryny i domowej roboty sos czosnkowy na bazie majonezu, jogurtu naturalnego, czosnku i świeżego koperku. Nie przepadasz za morszczukiem? Do dania możesz śmiało wybrać dorsza, halibuta lub mintaja.
Ciasto piwne do kurczaka
Ciasto piwne do potraw drobiowych przygotowuje się podobnie jak do dań rybnych. Wystarczy wymieszać jego podstawowe elementy razem z ulubionymi przyprawami. Jeśli szukasz skutecznych sposobów na nadanie panierowanemu kurczakowi azjatyckiego charakteru, podawaj go z ryżem i warzywami, a do ciasta dosyp mieszankę orientalnych przypraw – imbir, czosnek, paprykę chili oraz trawę cytrynową. Podczas smażenia przekąski pamiętaj o odpowiednim rozgrzaniu oleju – dzięki temu kawałki kurczaka się nie rozpadną i będą lepiej smakować.
Ciasto piwne do pieczarek
Oprócz delikatnej panierki do mięsnych składników ciasto piwne można używać w jarskich daniach. Co powiesz na pieczarki w cieście piwnym? Stanowią one nie tylko idealny dodatek do domowych potraw, ale sprawdzają się również jako przystawka na imprezowym stole. Do jej przygotowania potrzebujesz pieczarek, mąki, piwa, jajka, oleju oraz soli i pieprzu.
Realizację przepisu rozpocznij od wymieszania produktów na piwną panierkę. W tym wypadku zmieszaj podstawowe komponenty razem z jajkiem, które będzie trzymać delikatne grzyby w ryzach. Obtocz je w gotowej miksturze, a następnie smaż na głębokim oleju. Pieczarki możesz maczać w rozmaitych sosach, np. słodko-kwaśnym, curry, tzatziki czy chili.
Ciasto piwne do kalafiora
Innym składnikiem, który świetnie sprawdzi się jako przekąska w piwnym cieście, jest kalafior. Przygotowując tę recepturę, warto wybrać świeże warzywo. Ciasto piwne do kalafiora przyrządza się z jajkiem, ale można wzbogacić je o dowolne przyprawy. Jeśli sól i pieprz to dla ciebie stanowczo za mało, dołóż szczyptę słodkiej lub wędzonej papryki. Przed obtoczeniem kalafiora w gotowej miksturze należy go nieco podgotować, ale uważaj – warzywo krzyżowe powinno pozostać w wersji al dente, dlatego unikaj rozgotowania.
Ciasto piwne na pizzę
Znudziła ci się pizza serwowana na tradycyjnym drożdżowym cieście? Jeśli zastanawiasz się, jak nieco odświeżyć stary przepis, możesz spokojnie przygotować ciasto piwne. Jak się za to zabrać krok po kroku?
Pokrusz drożdże i zasyp je cukrem i solą, a następnie rozcieraj, aż nabiorą płynnej konsystencji. Podgrzej piwo i powoli dolewaj je do pozostałych składników zmieszanych z mąką. Zagniataj ciasto, aż osiągnie odpowiednią sprężystość – masa powinna bez trudu odklejać się od rąk. W ostatnim etapie możesz wspomóc się mikserem planetarnym.
Gdy ciasto piwne na pizzę będzie gotowe, uformuj dużą kulę i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 50 minut. Rozwałkuj masę, a następnie rozsmaruj na niej pomidorowy sos i wykończ ją wybranymi dodatkami. Jeśli chodzi o ich dobór, stawiaj na takie, które lubisz najbardziej.
Ciasto piwne na pierogi
Jaką inną klasyczną recepturę możesz śmiało wzbogacić o jasne piwo? Na przykład tę na pierogi! Wersję tę cechuje duża chrupkość, którą wiele osób wprost uwielbia. Masz ochotę przygotować ją w zaciszu własnej kuchni? Jeśli tak, zaopatrz się w mąkę pszenną, jasne piwo, masło, sól oraz jajko.
Połącz mąkę, szczyptę soli i posiekane, zimne masło w misce. Po wstępnym wyrobieniu ciasta zacznij dolewać do niego piwo, energicznie pracując dłońmi. Uformuj z niego kulkę i zabezpiecz folią – tak przyrządzone ciasto piwne na pierogi powinno spędzić w lodówce przynajmniej 30 minut.
Ciasto piwne naleśnikowe
Jeśli gustujesz we wszelkich wariacjach dań z naleśnikami, wiedz, że powyższa receptura idealnie nada się do podkreślenia smaku tej przekąski. Aby ją podać, potrzebujesz mąki, piwa, soli, mleka oraz jajek. Jak wyczarować ciasto piwne naleśnikowe? Gotowanie rozpocznij od ubicia jajek z solą. Dodaj do mikstury mąkę, piwo i mleko, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, pozbywając się grudek – jej konsystencja powinna być nieco lejąca. Naleśniki smaż na klarowanym maśle. Smacznego!
Szukasz inspiracji na dania w cieście piwnym? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Kurczak w piwnym cieście
Zobacz przepisKurczak w piwnym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Brokuły w piwnym cieście
Zobacz przepisBrokuły w piwnym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jabłka w cieście piwnym
Zobacz przepisJabłka w cieście piwnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Domowa pizza na cieście piwnym
Zobacz przepisDomowa pizza na cieście piwnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Rybne Szaszłyki w cieście piwnym
Zobacz przepisRybne Szaszłyki w cieście piwnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Piersi kurczaka w cieście piwnym
Zobacz przepisPiersi kurczaka w cieście piwnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ciasteczka z jabłkami w piwnym cieście
Zobacz przepisCiasteczka z jabłkami w piwnym cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kalmary w cieście piwnym
Zobacz przepisKalmary w cieście piwnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Upał a choroby przewlekłe. Kto musi uważać? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »