Jak zrobić dobre kluski śląskie?

Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne?

Fot. 123RF/Pcisel

Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami śląskimi. Bez względu na terminologię, niemal zawsze mamy na myśli ziemniaczane kluseczki z charakterystyczną dziurką w środku, podawane zwykle w towarzystwie mięsnego sosu.

Tradycyjny smak

Zgodnie z legendą, po raz pierwszy zaserwowano je w Raciborzu. Na przestrzeni wieków ta prosta receptura niewiele się zmieniła, co więcej, została objęta ochroną, jako tradycyjna potrawa województwa opolskiego i śląskiego.

Najczęściej kluski śląskie przygotowuje się z ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej połączonych w proporcjach 4:1 lub 3:1. O tym, czy do masy powinno dodawać się jajka, śląskie gospodynie mogą dyskutować godzinami i najpewniej nigdy nie dojdą do jednoznacznych wniosków. Ostatecznie zależy to od indywidualnych preferencji.

Dlaczego kluski śląskie mają dziurkę?

Z tak przygotowanej masy formuje się niewielkie kuleczki. Pod żadnym pozorem nie możemy zapomnieć o dziurkach, wyciskanych palcem.  Zdania na temat przeznaczenia owej dziurki są podzielone.

Wiele osób twierdzi, że to jedynie pewien sposób dekoracji, podobnie jak falbanka na brzegu pierogów. Inni natomiast przekonują, że dzięki niej kluski gotują się szybciej i bardziej równomiernie. Jednak największa (i prawdopodobnie najbliższa prawdzie) jest grupa ludzi, przekonująca iż zagłebienie w kluskach to nic innego, jak miejsce na aromatyczny, gesty sos.

Jedno jest pewne: dziurki w kluskach śląskich to element obowiązkowy, gdyż bez nich ugotowalibyśmy co najwyżej pyzy ziemniaczane.

Pobierz aplikację smaker

Jak zrobić dobre kluski śląskie?

Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, iż przygotowując kluski śląskie warto łączyć tradycję z nowoczesnością. Wśród ich propozycji znajdziemy zarówno klasyczne przepisy, jak i wariacje na ich temat. Które z nich podobają wam się najbardziej?

1. Kluski śląskie - przepis podstawowy

Kluski śląskie

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zacznijmy od podstaw, czyli klasycznego przepisu na kluski śląskie. Bez tego ani rusz. Jeśli już dobrze zapoznacie się z tradycyjną recepturą, możecie zacząć zastanawiać się nad urozmaiceniami i dodatkami.

2. Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Oto jedna z ciekawych wariacji na temat podstawowego przepisu na kluski ziemniaczane. Za sprawą czosnku, zyskują one bardzo interesujący smak i kolor. Zachęcamy was do eksperymentów - równie ciekawe efekty osiągniecie, dodając do masy ziemniaczanej posiekane zioła lub zmiksowane warzywa korzeniowe.

3. Kluski śląskie z kiełbasą

Kluski śląskie z kiełbasą

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Sycący obiad dla całej rodziny, który przygotujecie bez zbędnego wysiłku? Oto jedna z propozycji spełniająca wszystkie te wymogi. Przepis Agnieszki to dowód na to, że z prostych składników, można wyczarować danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

4. Kluski śląskie z sosem kurkowym

Kluski śląskie z sosem kurkowym

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Najpopularniejszym dodatkiem do klusek śląskich jest oczywiście sos pieczeniowy. Warto jednak puścić nieco wodze fantazji, zaskakując bliskich ciekawymi smakami. Kluski zaserwowane z sosem kurkowym będą idealną propozycją na letni obiad.

5. Kluski śląskie z gulaszem

kluski śląskie z gulaszem

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Oczywiście, nasze zestawienie nie mogło obyć się bez propozycji dla miłośników mięsa. Wersja z gulaszem będzie ciekawą alternatywą dla klusek śląskich podawanych z roladą i modrą kapustą.

6. Kluski śląskie z jabłkami

Kluski śląskie z jabłkami

Fot. Europa112 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

A co powiecie na wersję nadzianą, a do tego słodką? Z pewnością przypadną do gustu dzieciom, chociaż z doświadczenia wiemy, że i nie jednemu dorosłemu zdarza się poprosić o dokładkę.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2