Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne?

Fot. 123RF/Pcisel

Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami śląskimi. Bez względu na terminologię, niemal zawsze mamy na myśli ziemniaczane kluseczki z charakterystyczną dziurką w środku, podawane zwykle w towarzystwie mięsnego sosu.

Tradycyjny smak

Zgodnie z legendą, po raz pierwszy zaserwowano je w Raciborzu. Na przestrzeni wieków ta prosta receptura niewiele się zmieniła, co więcej, została objęta ochroną, jako tradycyjna potrawa województwa opolskiego i śląskiego.

Najczęściej kluski śląskie przygotowuje się z ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej połączonych w proporcjach 4:1 lub 3:1. O tym, czy do masy powinno dodawać się jajka, śląskie gospodynie mogą dyskutować godzinami i najpewniej nigdy nie dojdą do jednoznacznych wniosków. Ostatecznie zależy to od indywidualnych preferencji.

Dlaczego kluski śląskie mają dziurkę?

Z tak przygotowanej masy formuje się niewielkie kuleczki. Pod żadnym pozorem nie możemy zapomnieć o dziurkach, wyciskanych palcem.  Zdania na temat przeznaczenia owej dziurki są podzielone.

Wiele osób twierdzi, że to jedynie pewien sposób dekoracji, podobnie jak falbanka na brzegu pierogów. Inni natomiast przekonują, że dzięki niej kluski gotują się szybciej i bardziej równomiernie. Jednak największa (i prawdopodobnie najbliższa prawdzie) jest grupa ludzi, przekonująca iż zagłebienie w kluskach to nic innego, jak miejsce na aromatyczny, gesty sos.

Jedno jest pewne: dziurki w kluskach śląskich to element obowiązkowy, gdyż bez nich ugotowalibyśmy co najwyżej pyzy ziemniaczane.

Pobierz aplikację smaker

Jak zrobić dobre kluski śląskie?

Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, iż przygotowując kluski śląskie warto łączyć tradycję z nowoczesnością. Wśród ich propozycji znajdziemy zarówno klasyczne przepisy, jak i wariacje na ich temat. Które z nich podobają wam się najbardziej?

1. Kluski śląskie - przepis podstawowy

Kluski śląskie

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zacznijmy od podstaw, czyli klasycznego przepisu na kluski śląskie. Bez tego ani rusz. Jeśli już dobrze zapoznacie się z tradycyjną recepturą, możecie zacząć zastanawiać się nad urozmaiceniami i dodatkami.

2. Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Oto jedna z ciekawych wariacji na temat podstawowego przepisu na kluski ziemniaczane. Za sprawą czosnku, zyskują one bardzo interesujący smak i kolor. Zachęcamy was do eksperymentów - równie ciekawe efekty osiągniecie, dodając do masy ziemniaczanej posiekane zioła lub zmiksowane warzywa korzeniowe.

3. Kluski śląskie z kiełbasą

Kluski śląskie z kiełbasą

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Sycący obiad dla całej rodziny, który przygotujecie bez zbędnego wysiłku? Oto jedna z propozycji spełniająca wszystkie te wymogi. Przepis Agnieszki to dowód na to, że z prostych składników, można wyczarować danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

4. Kluski śląskie z sosem kurkowym

Kluski śląskie z sosem kurkowym

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Najpopularniejszym dodatkiem do klusek śląskich jest oczywiście sos pieczeniowy. Warto jednak puścić nieco wodze fantazji, zaskakując bliskich ciekawymi smakami. Kluski zaserwowane z sosem kurkowym będą idealną propozycją na letni obiad.

5. Kluski śląskie z gulaszem

kluski śląskie z gulaszem

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Oczywiście, nasze zestawienie nie mogło obyć się bez propozycji dla miłośników mięsa. Wersja z gulaszem będzie ciekawą alternatywą dla klusek śląskich podawanych z roladą i modrą kapustą.

6. Kluski śląskie z jabłkami

Kluski śląskie z jabłkami

Fot. Europa112 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

A co powiecie na wersję nadzianą, a do tego słodką? Z pewnością przypadną do gustu dzieciom, chociaż z doświadczenia wiemy, że i nie jednemu dorosłemu zdarza się poprosić o dokładkę.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 95

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 37

>60 min
1
30 min
10
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 367

>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0