Spis treści:
Przygotowanie kruszonki na twoje ulubione ciasto nie jest niczym skomplikowanym. Jeżeli jednak dopiero próbujesz swoich sił w domowych wypiekach, możesz mieć wątpliwości, jak ją zrobić. Najlepiej będzie smakowała oczywiście kruszonka robiona na maśle, możesz również dorzucić do niej kilka składników, które urozmaicą jej smak. Sprawdź, jak zrobić najlepszą kruszonkę.
Sprawdź także: Najlepsze przepisy na szybkie ciasta z truskawkami. 10 pomysłów na letni deser

Z czego robi się kruszonkę?
Klasyczna kruszonka to nic innego jak połączenie masła, mąki i cukru. Do kruszonki dobrze sprawdzi się mąka tortowa typu 450. Niektóre osoby urozmaicają jednak jej smak, doskonale sprawdzą się do tego drobno posiekane orzechy, np. włoskie czy laskowe, wiórki kokosowe, czy kawałki migdałów. Zamiast mąki możesz użyć również płatków owsianych, taka kruszonka będzie równie smaczna, a co więcej w jej składzie znajdzie się sporo błonnika pokarmowego, tak ważnego w procesie prawidłowego trawienia.
Możesz także wzbogacić jej smak dodając skórkę cytrynową, pomarańczową lub ulubiony olejek, na przykład migdałowy. Świetnie sprawdzi się również wanilia, w postaci pasty, olejku czy ziaren.
Jak zrobić najlepszą kruszonkę krok po korku?
Do przygotowania kruszonki, będziesz potrzebować: 150 g mąki, 100 g cukru i 100 g masła.
Zacznij od wsypania do miski mąki i cukru, suche składniki wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w mniejsze kawałki, na początku warto mieszać składniki za pomocą noża, aby ciepłymi dłońmi nie roztopić masła. Teraz możesz przejść do wyrabiania kruszonki, ugniataj składniki tak, aby powstały charakterystyczne grudki. Kiedy składniki dobrze się połączą, możesz dodać kruszonkę na wierzch ciasta.
Sprawdź, jakie przepisy na ciasta z kruszonką przygotowali nasi użytkownicy.
1. "Porzeczkówka" z kruszonką

"Porzeczkówka" z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Drożdżówki z kruszonką

Drożdżówki z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Karpatka z kruszonką

Karpatka z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Gruszka pod kruszonką

Gruszka pod kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kruszonka lasowiacka

Kruszonka lasowiacka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »