Fot. 123RF/Picsel
Ładna pogoda za oknem zachęca do aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu. Jednym ze sprawdzonych sposobów jest zorganizowanie wycieczki rowerowej. Podczas dłuższych podróży nie powinniśmy zapominać o przerwach na picie wody i jedzenie. W tym przypadku sprawdzają się produkty, które są lekkie, pożywne, sycące, a przy tym łatwe do zapakowania. Chcąc zadbać o zdrowy posiłek, warto przed podróżą spędzić chwilę w kuchni i przyrządzić coś wyjątkowego.
Kanapki
Klasyczne rozwiązania zawsze się sprawdzają. Kanapki wykonane z wysokiej jakości produktów z wieloma dodatkami z pewnością skuszą nie jednego wycieczkowicza. Do zrobienia takiej przekąski warto wykorzystać ciemnie pieczywo, wędlinę oraz warzywa. Jeśli obawiacie się, że pokrojony pomidor lub ogórek rozmoczy chleb i sprawi, że posiłek stanie się mało apetyczny, warzywne dodatki włóżcie do osobnego pojemnika. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie będziecie musieli się martwić o jakość przewożonego posiłku, a tym samym zapewnicie swoim kompanom podróży sporą dawkę wartości odżywczych i siły do dalszej jazdy.
Hummus
Ta propozycja powinna przypaść do gustu szczególnie wegetarianom i weganom. Przygotowanie tego przysmaku nie powinno wam zająć więcej niż 10 minut. Wykonany samodzielnie nie ma sobie równych. Po zblendowaniu wszystkich składników potrzebnych do jego przyrządzenia gotową pastę można spakować do słoiczka. Cudownie smakuje z chrupkim pieczywem lub surowymi, pokrojonymi w słupki warzywami tj. seler, ogórek czy marchewka.
Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!
Zawijane tortille
Przekąska na bazie domowych pszennych placków to rarytas, który sprawdza się nie tylko w podróży. Jego zaletą jest to, że do ich przyrządzenia można wykorzystać mnóstwo ciekawych dodatków. Dzięki odpowiedniemu zawinięciu wszystkich składników nie powinniśmy mieć problemu z ich spożywaniem, nawet będąc poza domem.
Ciastka i batony energetyczne
Małe, poręczne, bez problemu włożymy je do torby lub plecaka. Domowej roboty ciasteczka bądź batony z ziarnami to doskonała, słodka przekąska, po którą można sięgnąć nawet w czasie jazdy. Do ich przygotowania najlepiej wykorzystać zdrowe produkty tj. płatki owsiane, które dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewniają uczucie sytości na dłużej oraz orzechy bogate w zdrowe tłuszcze i białko. Zamiast cukru do ich wykonania możemy wykorzystać miód lub ksylitol. Dodatek suszonych owoców sprawi, że będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze w porównaniu z klasycznymi czekoladowymi batonami.
Przepis na słynne batony mocy
Placuszki
Podczas wycieczki rowerowej świetnie sprawdzą się zarówno te na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Można je zrobić na wiele różnych sposobów. Najlepiej wykorzystać do nich to, co obecnie mamy pod ręką - sezonowe owoce tj. borówki i maliny lub warzywa typu: szpinak, rabarbar, cukinia, brokuł czy marchewka. Po wystygnięciu wystarczy przełożyć je do plastikowego pojemnika, a następnie zapakować do torby razem z innymi przekąskami.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Energetyczne ciasteczka owsiane z kakao i chia
Fot. Pani_Domu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie