Najlepsze przepisy na ogórki

Jakie przekąski zabrać ze sobą na rodzinną wycieczkę rowerową?

Wycieczka rowerowa to świetny pomysł na aktywne spędzanie czasu. Podczas organizowania wypadu z rodziną za miasto należy zadbać o odpowiednie nawodnienie oraz smaczne przekąski, które dodadzą energii na cały dzień. Jakie produkty sprawdzają się najlepiej i co warto zapakować ze sobą do koszyka?

Fot. 123RF/Picsel

Ładna pogoda za oknem zachęca do aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu. Jednym ze sprawdzonych sposobów jest zorganizowanie wycieczki rowerowej. Podczas dłuższych podróży nie powinniśmy zapominać o przerwach na picie wody i jedzenie. W tym przypadku sprawdzają się produkty, które są lekkie, pożywne, sycące, a przy tym łatwe do zapakowania. Chcąc zadbać o zdrowy posiłek, warto przed podróżą spędzić chwilę w kuchni i przyrządzić coś wyjątkowego.

Kanapki

Klasyczne rozwiązania zawsze się sprawdzają. Kanapki wykonane z wysokiej jakości produktów z wieloma dodatkami z pewnością skuszą nie jednego wycieczkowicza. Do zrobienia takiej przekąski warto wykorzystać ciemnie pieczywo, wędlinę oraz warzywa. Jeśli obawiacie się, że pokrojony pomidor lub ogórek rozmoczy chleb i sprawi, że posiłek stanie się mało apetyczny, warzywne dodatki włóżcie do osobnego pojemnika. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie będziecie musieli się martwić o jakość przewożonego posiłku, a tym samym zapewnicie swoim kompanom podróży sporą dawkę wartości odżywczych i siły do dalszej jazdy.

Hummus

Ta propozycja powinna przypaść do gustu szczególnie wegetarianom i weganom. Przygotowanie tego przysmaku nie powinno wam zająć więcej niż 10 minut. Wykonany samodzielnie nie ma sobie równych. Po zblendowaniu wszystkich składników potrzebnych do jego przyrządzenia gotową pastę można spakować do słoiczka. Cudownie smakuje z chrupkim pieczywem lub surowymi, pokrojonymi w słupki warzywami tj. seler, ogórek czy marchewka.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Zawijane tortille

Przekąska na bazie domowych pszennych placków to rarytas, który sprawdza się nie tylko w podróży. Jego zaletą jest to, że do ich przyrządzenia można wykorzystać mnóstwo ciekawych dodatków. Dzięki odpowiedniemu zawinięciu wszystkich składników nie powinniśmy mieć problemu z ich spożywaniem, nawet będąc poza domem.

Ciastka i batony energetyczne

Małe, poręczne, bez problemu włożymy je do torby lub plecaka. Domowej roboty ciasteczka bądź batony z ziarnami to doskonała, słodka przekąska, po którą można sięgnąć nawet w czasie jazdy. Do ich przygotowania najlepiej wykorzystać zdrowe produkty tj. płatki owsiane, które dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewniają uczucie sytości na dłużej oraz orzechy bogate w zdrowe tłuszcze i białko. Zamiast cukru do ich wykonania możemy wykorzystać miód lub ksylitol. Dodatek suszonych owoców sprawi, że będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze w porównaniu z klasycznymi czekoladowymi batonami.

Przepis na słynne batony mocy

Placuszki

Podczas wycieczki rowerowej świetnie sprawdzą się zarówno te na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Można je zrobić na wiele różnych sposobów. Najlepiej wykorzystać do nich to, co obecnie mamy pod ręką - sezonowe owoce tj. borówki i maliny lub warzywa typu: szpinak, rabarbar, cukinia, brokuł czy marchewka. Po wystygnięciu wystarczy przełożyć je do plastikowego pojemnika, a następnie zapakować do torby razem z innymi przekąskami.

1. Kanapki na letnią wędrówkę

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Serowa pasta kanapkowa

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Hummus

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Zielony hummus z awokado

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wrapy z tortilli

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Tortilla z kurczakiem

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Energetyczne ciasteczka owsiane z kakao i chia

Fot. Pani_Domu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Placuszki warzywne

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Placuszki ryżowe

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Placuszki brokułowe

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb pszenny ekspresowy

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...

Odsłon: 76

30 min
1
Napoje Nalewka z cytryńca chińskiego

Cytryniec chiński to roślina, której właściwości od tysiącleci wykorzystywane...

Odsłon: 685

60 min
0
Sałatki Sałatka z arbuzem i kurczakiem

Całkiem zapomniałem o cudownym połączeniu arbuza i fety. Taki 'deser' w upaln...

Odsłon: 45

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9