Spis treści:
- Podstawy przyrządzania domowego wina
- Jakie winogrona są najlepsze na domowe wino?
- Odmiany winorośli a smak wina
- Jak zrobić wino z winogron różowych?
- Jak zrobić wino z winogron białych?
Domowe wino to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Stanowi ono również wyśmienite zwieńczenie romantycznych kolacji, świątecznych spotkań z rodziną oraz urodzinowych imprez. Jak przyrządzić je krok po kroku, aby jego smak zaskoczył nawet najbardziej wybrednych koneserów czerwonego i białego trunku? I jakie winogrona są najlepsze na domowe wino? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Napój dla seniorów, wzmacnia serce i poprawia kondycje. Przepis na lecznicze wino pietruszkowe św. Hildegardy
Podstawy przyrządzania domowego wina
Przygotowanie domowego wina ma zwykle kilka etapów i wymaga zaopatrzenia się w stosowny sprzęt. Jeśli planujesz co roku przyrządzać własny przetwór z winogron, postaw na taki wysokiej jakości, który posłuży ci przez długie lata. Wśród podstawowego wyposażenia do produkcji domowego wina wymienia się duże butelki, gąsior, rurki fermentacyjne i specjalny korek umożliwiający odprowadzenie nadmiaru gazów, które zebrały się w naczyniu.
Jakie winogrona są najlepsze na domowe wino?
Najważniejszym krokiem w powyższym procesie jest wybranie odpowiednich surowców, które zadecydują o efekcie końcowym twojego trunku. Stawiaj wyłącznie na świeże owoce i unikaj tych nadgniłych. Jeśli jednak nie masz dostępu do darów matki natury pochodzących prosto z drzewa, możesz pokusić się o wykorzystanie tych mrożonych lub wcześniej obgotowanych.
Podczas przygotowywania winogron trzeba oczyścić je z szypułek i pestek, a później przyrządzić z nich tzw. moszcz, który zmieszasz z wodą i cukrem. Tak wykonaną miksturę umieszcza się na dnie umytego naczynia do produkcji wina. Jesteś fanem wytrawnego wariantu tego trunku? W takim razie zachowaj umiar, jeśli chodzi o dodawanie cukru. Z kolei fani słodkich napojów wyskokowych mogą sobie w tym temacie pofolgować.
Proces fermentacji owoców zachodzi w obecności drożdży i pożywki. W zależności od narzędzi i sprzętu, jakim dysponujesz, czas oczekiwania na gotowy produkt może być krótszy lub dłuższy i trwać od kilku do kilkudziesięciu miesięcy. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ domowej roboty wino cechuje wyjątkowy smak i aromat, który pasuje zarówno do deserów, jak i dań mięsnych.
Odmiany winorośli a smak wina
Do produkcji domowego wina możesz wykorzystać różne gatunki winorośli. Okazuje się, że smak końcowego przetworu można sprytnie regulować za pomocą kwasku cytrynowego, cukru i innych dodatków. Jeśli chodzi o ogólne zasady to, do wyrabiania białego wina poleca się zwykle takie odmiany jak jutrzenka czy jurora, a do czerwonego – acolon, svenson red oraz sevar. Warto także podkreślić, że nie musisz ograniczać się wyłącznie do winogron, ponieważ te świetnie sprawdzają się w połączeniu z takimi owocami jak maliny, porzeczki czy jabłka.
Jak zrobić wino z winogron różowych?
Popularnym wariantem wina domowego jest to wykonane na bazie różowych winogron. Może ono poszczycić się dużą delikatnością, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno solo, jak i w towarzystwie słodkich przekąsek. Pasuje ono przede wszystkim do owocowych deserów, lekkich makaronów i owoców morza.
Jak zrobić wino z winogron różowych? Wbrew pozorom wykonanie tego trunku nie należy do zbyt skomplikowanych zadań. Do jego przygotowania wystarczy pokaźna ilość owoców właśnie o wspomnianym zabarwieniu, sowita porcja cukru i przegotowana lub butelkowa woda.
Realizację przepisu należy rozpocząć od oczyszczenia owoców z szypułek. Umieść je w czystym naczyniu, a następnie dolej do nich cukier rozpuszczony w wodzie. Zabezpiecz pojemnik pokrywką z rurką fermentacyjną i odstaw go w ciepłe miejsce na około 45 dni. Po tym czasie przecedź winogrona przez gazę, oczyść dokładnie gąsior i przelej do niego uzyskaną miksturę. Tak odsączony trunek potrzebuje około trzech do czterech tygodni odpoczynku.
Jak zrobić wino z winogron białych?
Nie przepadasz za różowym winem? Nic nie szkodzi, ponieważ w podobny sposób przygotujesz to na bazie białych owoców. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość podstawowego składnika, wodę, cukier, drożdże winiarskie oraz rodzynki.
Jak zrobić wino z winogron białych? Jego przyrządzanie standardowo rozpocznij od opłukania i wyczyszczenia owoców. Włóż je do dużej miski, którą pozostawisz na około 24 godziny w lodówce. Po tym czasie przenieś je do docelowego naczynia. W drugim pojemniku dokładnie wymieszaj wodę z cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia i otrzymania klarownej cieczy.
Cukrowy roztwór przelej do naczynia z winogronami. Tak powstałą mieszaninę należy uzupełnić o drożdże winiarskie i pożywkę. Jako że dostępne są one w formie sypkiej, postaraj się, aby rozprowadzić je równomiernie na wszystkich owocach. Zamknij trunek pokrywką wyposażoną w rurkę fermentacyjną i odstaw go w ciepłe miejsce. Po ok. miesiącu przecedź wino i umieść je w docelowych butelkach. Do każdej z nich wrzuć po kilka sztuk rodzynek. Domowe białe wino będzie gotowe do spożycia mniej więcej tygodniu.
Jak zrobić wino z winogron czerwonych?
Jeśli w twoim ogródku rosną czerwone winogrona, jest to doskonały pretekst do tego, aby wykonać domowy napój wyskokowy właśnie na bazie tych owoców. Podobnie jak w przypadku wariantu białego i czerwonego proces polega na kilku podstawowych krokach. Jeśli nie jesteś fanem winogronowego smaku, możesz dodać do podstawowego składnika inne czerwone owoce, w tym maliny, jeżyny, wiśnie czy truskawki.
Przyrządzenie wina z czerwonych winogron rozpocznij od dokładnego zmiażdżenia owoców. Ułóż je na dnie gąsiora lub docelowego naczynia i wlej do niego około półtora litra wody. Pamiętaj, aby skorzystać z tej przygotowanej lub butelkowej. Następnie wykonaj prosty syrop cukrowy, który zmieszasz z oczyszczonymi i zgniecionymi owocami.
Powyższe połączenie należy umieścić w naczyniu, które szczelnie zamkniesz i wyposażysz w rurkę fermentacyjną. Po trzech-czterech dniach w ciepłym miejscu należy przygotować drugą porcję syropu cukrowego i po wystygnięciu wlać go do gąsiora. Dokładnie wszystko wymieszaj i pozostaw w tym samym miejscu na siedem dni. Ostatni krok polega na odcedzeniu resztek winogron przez gazę i zlaniu wina do docelowych butelek. Będzie ono gotowe do spożycia po około 45 dniach.
Domowej roboty czerwone wino świetnie sprawdzi się w towarzystwie cięższych dań z treściwym mięsem w roli głównej. Zaskocz swoich znajomych i zaserwuj je do takich rarytasów jak pieczony schab, wołowina w cieście czy pieczony kurczak. Życzymy smacznego!
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »