Dania jednogarnkowe

Domowe wino - jak je zrobić?

Latem mamy dostęp do dużej ilości świeżych owoców, z których bez większego problemu możemy przygotować domowe wino. Gwarantujemy, że będzie pyszne.

Fot. 123RF/Picsel

Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Warto pamiętać o tym, że własnoręcznie zrobiony trunek, może smakować równie dobrze, co te zakupione w sklepach.

Jak zrobić domowe wino?

Aby przygotować domowe wino, warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Posłuży nam on przez długie lata, dlatego inwestycja z pewnością szybko się zwróci. Przede wszystkim będziecie potrzebować dużych butelek, gąsiorków lub tzw. balonów, w których przygotujecie większe ilości wina. Dodatkowo, będziemy potrzebować rurki fermentacyjnej lub specjalnego korka, umożliwiającego odprowadzanie nadmiaru gazów z wnętrza butelki.

Najważniejszym etapem w produkcji wina jest wybór składnika, który będzie stanowić jego podstawę. Możecie wykorzystać świeże owoce (unikajcie tych lekko nadgnitych!) ale również te mrożone lub wcześniej obgotowane. Do produkcji domowego wina nadadzą się nawet zboża, takie jak kukurydza, ryż lub pszenica.

Owoce zawsze oczyszczamy oraz pozbawiamy pestek i szypułek. Następnie dokładnie je rozgniatamy, przygotowując tzw. moszcz, który z wodą i cukrem umieszczamy w naczyniu do produkcji wina. Im więcej cukru, tym trunek będzie mocniejszy i mniej wytrawny. Aby przyspieszyć fermentację, możemy do gąsiorka dodać również pożywkę dla drożdży.

W czasie dojrzewania, wino (bez osadu) należy kilkukrotnie zlać do mniejszego naczynia, w którym będzie dalej fermentować. W zależności od wybranego przez nas przepisu, trunek może dojrzewać od kilku do kilkudziesięciu miesięcy - wszystko zależy od tego, jaki efekt będzie dla nas satysfakcjonujący.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Czy wino może być zdrowe?

Już od bardzo dawna wino uznaje się za jeden z sekretów długowieczności osób, żyjących w krajach śródziemnomorskich. Jego największą zaletą jest zawartość bardzo dużej ilości przeciwutleniaczy, które w wyjątkowy sposób wpływają na kondycję naszego organizmu. Substancje te usuwają z naszego ciała bardzo szkodliwe wolne rodniki, spowalniają proces starzenia się komórek oraz zapobiegają ich mutacji. Ponadto, lampka wina dostarczy nam również żelazo oraz witaminy z grupy A, C, E i D.Warto wiedzieć, że w czerwonym winie znajdziemy również reswertatrol, czyli antyoksydant obniżający poziom złego cholesterolu we krwi. W ten sposób możemy się ustrzec wielu chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy, Co ciekawe, uznaje się również, iż wino ma bardzo pozytywny wpływ na nasz metabolizm oraz funkcjonowanie układu trawiennego, a to wyjątkowo ważna informacja dla wszystkich osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Właśnie ze względu na wyżej opisane właściwości, wielu dietetyków zauważa, iż spośród wszystkich trunków, wino jest tym, który w najmniejszym stopniu zagrozi naszej dobrej sylwetce. Jeśli tylko zachowamy umiar oraz rozsądek, lampka wina wypita do posiłku lub w gronie przyjaciół z pewnością nam nie zaszkodzi.

Jak więc przygotować domowe wino? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników!

1. Wino gronowe

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wino z wiśni

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wino z jabłek

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wino z winogron

Fot. Goja SM na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wino ryżowe

Fot. Marchewica na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 42

15 min
1
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 193

30 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5