Spis treści:
- Masło a miks tłuszczowy - czym się różnią?
- Czy miks tłuszczowy jest zdrowy?
- Jak wybrać dobry miks tłuszczowy?
- Do czego nadaje się miks tłuszczowy?
Masło to bardzo uniwersalny dodatek do wielu potraw. Usmażymy na nim mięso, użyjemy go jako omastę do ziemniaków, składnik ciasta albo smarowidło na kanapkę. W sklepie znajdziemy też zamienniki masła, w tym miks tłuszczowy, który jest znacznie tańszy. Sprawdź, czy te dwa produkty różnią się składem oraz odkryj zastosowanie miksu w kuchni.
Sprawdź także: Chleb zmieniający życie. Jak zrobić chleb bez mąki, który bije rekordy popularności?
Masło a miks tłuszczowy - czym się różnią?
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) podaje, że w sklepach dostępnych jest wiele smarowideł, w tym: masło z wysoką zawartością tłuszczu, masło półtłuste, miksy tłuszczowe, masło roślinne i margaryna. Choć na półkach wyglądają niemal identycznie, to mocno różnią się zawartością.
Jaki jest skład masła? Powinno ono zawierać minimum 82-85 proc. tłuszczu mlecznego. W sprzedaży najczęściej dostępne jest jako żółta i twarda kostka z dopiskiem „extra". W ostatnich latach cena masła drastycznie wzrosła - z około czterech, nawet do dwunastu złotych za 200 gramów. W związku z inflacją producenci próbowali utrzymywać niższą cenę, zmniejszając jednak wielkość opakowania produktu. Uważaj więc, bo obniżka ceny może oznaczać, że zapłacisz za 170, a nie 200 gramów.
Miks tłuszczowy wyglądem łudząco przypomina masło. Sprzedaje się go w podobnych opakowaniach, w postaci kostek, osełek lub w plastikowych kubełkach, jedynie z dopiskiem, że to inny produkt. Masło i miks różnią się jednak zupełnie innym sposobem produkcji. Jaki jest skład miksu tłuszczowego? Najczęściej zawiera on wodę, tłuszcz palmowy, konserwanty i emulgatory. Za sprawą tłuszczów roślinnych staje się miękki, dlatego łatwiej rozsmarowuje się go na kromce chleba.
Zobacz: Hummus buraczany. Użyj zamiast masła do kanapki
Czy miks tłuszczowy jest zdrowy?
Miks tłuszczowy jest tańszy w produkcji i nie jest tak wartościowy, jak prawdziwe masło. Nie będzie zdrowy, jeśli w jego składzie znajdzie się nadmiar konserwantów i utwardzonego tłuszczu palmowego. Wszelkie sztuczne dodatki negatywnie wpłyną na organizm.
Konserwanty mogą wywołać nieprzyjemne reakcje alergiczne. Z kolei spożywanie utwardzonego tłuszczu palmowego w dużych ilościach często przekłada się na wzrost stężenia „złego" cholesterolu, a w konsekwencji wyższe ryzyko chorób serca (np. miażdżycy czy zawału). Składnik ten powoduje także tycie i przyczynia się do insulinooporności, co zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy.
Jak wybrać dobry miks tłuszczowy?
Miks tłuszczowy o dobrym składzie może być ciekawą alternatywą dla masła. To ważna informacja szczególnie dla wszystkich, którzy chcą zaoszczędzić codzienne, domowe wydatki. Ważne jednak, aby dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty, które są najmniej szkodliwe dla organizmu.
Jak wybrać dobry miks tłuszczowy? Im więcej tłuszczu mlecznego zawiera, tym lepiej. Masło ma go min. 82 proc., a w miksie możemy znaleźć nawet do 80 proc. tego składnika! Szukaj też miksu, w którym znajdziesz domieszkę wysokiej jakości oleju roślinnego, np. rzepakowego. Unikaj tych z dodatkiem tłuszczu palmowego lub margaryny.
Czytaj skład na opakowaniu. Zdarza się bowiem, że producenci wzbogacają miksy witaminami, których twój organizm potrzebuje.
Do czego nadaje się miks tłuszczowy?
Pamiętaj, żeby miksu tłuszczowego nie używać do smażenia, ponieważ w wyniku podgrzania mogą się w nim wytworzyć szkodliwe substancje. Najlepiej sprawdzi się jako tradycyjne smarowidło do pieczywa. To niezbędny element każdej kanapki, niezależnie od tego, co na niej położysz.
Jeśli cena masła jest wysoka, a skład miksu tłuszczowego ci nie odpowiada, możesz jeszcze postawić na inne zamienniki masła. Wypróbuj ciekawe przepisy naszych użytkowników:
1. Pasta z awokado i fety
Zobacz przepisPasta z awokado i fety / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pesto z rukoli z suszonymi pomidorami
Zobacz przepisZamiennik masła na kanapkę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pasta z fety, rzodkiewki i koperku
Zobacz przepisPasta zamiast masła / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pikantna pasta z czerwonej soczewicy
Zobacz przepisPasta z czerwonej soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. FIT kanapkowa pasta z fasoli
Zobacz przepisPasta z fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »