Fot.123RF/Picsel
Jeszcze kilka lat temu znalezienie w Polsce jadalnych kasztanów lub przetworów z nich graniczyło z cudem, a przekąska ta mogła nam się kojarzyć jedynie z zagranicznymi filmami. Czasy się zmieniły, a wraz z nimi asortyment naszych sklepów. Duże sieci handlowe oferują już swoim klientom jadalne kasztany, a i mniejsze nie pozostają w tyle. Jeśli tylko spotkamy je w sklepie, warto nabyć paczkę - nie tylko ze względu na ich smak, ale także pozytywny wpływ jaki mają na nasz organizm.
Czy kasztany są zdrowe?
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Co możemy zyskać, jedząc kasztany? Będziecie zaskoczeni jak wiele prozdrowotnych właściwości mają te niepozorne orzechy. Przede wszystkim, są doskonałą przekąską dla odchudzających się oraz osób starszych. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 180 kcal, co jest porównywalne z płatkami zbożowymi. Dodatkowo kasztany zawierają błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości, poprawia perystaltykę jelit i sprawia, że nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Są też pozbawione glutenu, dlatego bez przeszkód mogą spożywać je osoby z celiakią.
Na tym nie kończą się zalety kasztanów jadalnych. Są bogate w potas, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Ze względu na zawartość magnezu, po kasztany powinny sięgać osoby zestresowane i przemęczone. Ponadto znajdziemy w nich magnez, wapń i żelazo, co czyni je nie tylko smaczną, ale i zdrową, przekąską.
Jak przyrządzić kasztany?
Chcąc wprowadzić kasztany do naszej diety, musimy pamiętać o tym, że odmiana jadalna nie ma nic wspólnego z popularnym w naszym kraju kasztanowcem. Kasztan jadalny woli zdecydowanie cieplejszy klimat, panujący np. we Francji lub Włoszech i to właśnie z tych krajów powinny pochodzić kupowane przez nas orzechy. Niestety, nie przyniesiemy ich w kieszeniach ze spaceru po parku.
W sklepie wybierajmy te kasztany, które są ciężkie, pełne i mają ładnie błyszczącą się skórkę. Wówczas z pewnością będą smaczne i pełne witamin. Młode kasztany możemy jeść nawet na surowo, jako składnik surówek lub samodzielną przekąskę. Jednak najsmaczniejsze są te, które poddamy obróbce termicznej. Możemy je piec, gotować a nawet smażyć. Pod postacią pasty będą doskonałą alternatywą dla kremów czekoladowo-orzechowych, którymi często smarujemy kanapki. Z suszonych kasztanów przygotujemy mąkę, która świetnie sprawdzi się w ciastach, ciasteczkach, naleśnikach i innych deserach.
Fot. Helenapon Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Kasztanowe placki z jabłkiem i gruszką
Fot. Good_Changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
3. Pierś z farszem kasztanowym
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Pikantny kurczak z kasztanami
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Czerwona kapusta z kasztanami
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Pularda Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.