Fot.123RF/Picsel
Jeszcze kilka lat temu znalezienie w Polsce jadalnych kasztanów lub przetworów z nich graniczyło z cudem, a przekąska ta mogła nam się kojarzyć jedynie z zagranicznymi filmami. Czasy się zmieniły, a wraz z nimi asortyment naszych sklepów. Duże sieci handlowe oferują już swoim klientom jadalne kasztany, a i mniejsze nie pozostają w tyle. Jeśli tylko spotkamy je w sklepie, warto nabyć paczkę - nie tylko ze względu na ich smak, ale także pozytywny wpływ jaki mają na nasz organizm.
Czy kasztany są zdrowe?
Co możemy zyskać, jedząc kasztany? Będziecie zaskoczeni jak wiele prozdrowotnych właściwości mają te niepozorne orzechy. Przede wszystkim, są doskonałą przekąską dla odchudzających się oraz osób starszych. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 180 kcal, co jest porównywalne z płatkami zbożowymi. Dodatkowo kasztany zawierają błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości, poprawia perystaltykę jelit i sprawia, że nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Są też pozbawione glutenu, dlatego bez przeszkód mogą spożywać je osoby z celiakią.
Na tym nie kończą się zalety kasztanów jadalnych. Są bogate w potas, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Ze względu na zawartość magnezu, po kasztany powinny sięgać osoby zestresowane i przemęczone. Ponadto znajdziemy w nich magnez, wapń i żelazo, co czyni je nie tylko smaczną, ale i zdrową, przekąską.
Jak przyrządzić kasztany?
Chcąc wprowadzić kasztany do naszej diety, musimy pamiętać o tym, że odmiana jadalna nie ma nic wspólnego z popularnym w naszym kraju kasztanowcem. Kasztan jadalny woli zdecydowanie cieplejszy klimat, panujący np. we Francji lub Włoszech i to właśnie z tych krajów powinny pochodzić kupowane przez nas orzechy. Niestety, nie przyniesiemy ich w kieszeniach ze spaceru po parku.
W sklepie wybierajmy te kasztany, które są ciężkie, pełne i mają ładnie błyszczącą się skórkę. Wówczas z pewnością będą smaczne i pełne witamin. Młode kasztany możemy jeść nawet na surowo, jako składnik surówek lub samodzielną przekąskę. Jednak najsmaczniejsze są te, które poddamy obróbce termicznej. Możemy je piec, gotować a nawet smażyć. Pod postacią pasty będą doskonałą alternatywą dla kremów czekoladowo-orzechowych, którymi często smarujemy kanapki. Z suszonych kasztanów przygotujemy mąkę, która świetnie sprawdzi się w ciastach, ciasteczkach, naleśnikach i innych deserach.
Fot. Helenapon Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Kasztanowe placki z jabłkiem i gruszką
Fot. Good_Changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
3. Pierś z farszem kasztanowym
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Pikantny kurczak z kasztanami
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Czerwona kapusta z kasztanami
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Pularda Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
