Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie mięso na grilla będzie najlepsze?
- Na czym najlepiej grillować, aby było zdrowo?
- Jak przygotować się do grillowania?
- Co podać na grillu? Zadbaj o dodatki!
- W czym marynować mięso na grilla?
- Co zrobić na grillu? Zdrowsze przepisy
Grillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Co roku pojawia się wiele pytań o to, czy jest to bezpieczna i zdrowa forma przygotowywania posiłków.
Specjaliści są zdania, iż samo grillowanie nie jest procesem niezdrowym, jednak tylko pod pewnymi warunkami. By aromatycznie pachnący grill nie przeistoczył się w niezdrowy posiłek, należy pamiętać o prostych, ale bardzo ważnych regułach. Czy kiełbasa z grilla jest zdrowa?
Chude mięso lepsze niż tradycyjna kiełbaska
Grillowanie tłustych mięs i kiełbas sprawia, iż na ich powierzchni powstają szkodliwe związki chemiczne nazywane nitrozoaminami. Nadmierne spożycie nitrozwiązków może prowadzić do rozwoju nowotworów jelita grubego i żołądka. Przygotowując dania z grilla, zamiast karkówki i kiełbasy lepiej jest wybrać drób, chudą wołowinę, ryby i sery.
Tego rodzaju mięso grillujemy krótko, by było miękkie, soczyste i nie straciło wszystkich wartości odżywczych. Uważajmy też, aby nic się nie przypaliło. W czasie krótkiego grillowania nitrozwiązki albo się nie wytwarzają, albo będzie ich na tyle niewiele, że nie zaszkodzą naszemu zdrowiu.
Zobacz: Szaszłyki wieprzowe z grillowaną kolbą kukurydzy
Unikaj grilla węglowego
Użycie tradycyjnego grilla węglowego sprawia, że nasze jedzenie ma ciągły kontakt z ogniem i dymem. Wskutek tego na jego powierzchni mogą wytworzyć się szkodliwe substancje (m.in. benzopiren, heterocykliczne aminy aromatyczne oraz akryloamid, które są obecne choćby w spalinach samochodowych i smole pogazowej). Przyswajanie ich w większych ilościach ma zgubny wpływ na nasz organizm.
Alternatywą dla grilli węglowych są grille gazowe oraz elektryczne, które możemy wykorzystywać także wewnątrz domu. W czasie pieczenia mięsa na grillach elektrycznych i gazowych nie wytwarzają się substancje rakotwórcze, więc te formy obróbki termicznej uznaje się za zdrowsze.
Dobry grill to czysty grill
Myśląc o grillowej uczcie, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie grilla. Trzeba dokładnie zmyć resztki jedzenia z rusztu, zatroszczyć się o dobrą podpałkę, a także nie zapominać o ochronnych tackach. Za najlepszą podpałkę uznaje się węgiel drzewny i drewno z drzew liściastych. Zalecane jest unikanie drewna z drzew iglastych, ponieważ zawiera ono żywicę, która pod wpływem wysokich temperatur może strzelać, przez co staje się niebezpieczna.
Pamiętaj o dodatkach
Gdy serwujemy dania z grilla, w naszym menu powinny zagościć także surówki i ciemne pieczywo. Są one wyjątkowo zdrowe i zawierają wiele witamin, których spożycie zmniejsza negatywny wpływ toksycznych substancji na nasz organizm. Nie skupiajmy się też wyłącznie na grillowaniu mięs, gdyż wytapiający się z nich tłuszcz pod wpływem temperatury staje się szkodliwy.
Ciekawą alternatywą dla mięs będą owoce i warzywa z rusztu. W ten sposób zyskujemy posiłek bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek ciała i zapobiegają licznym chorobom. W roli zdrowego dodatku sprawdzi się też owocowy deser jako przeciwwaga dla grillowanych mięs.
Przyprawy źródłem sukcesu
Jak się okazuje, marynata do mięs może stać się bronią w walce z rakotwórczymi substancjami, wytwarzającymi się na powierzchni mięs. Bardzo dobrym pomysłem jest marynowanie ich w piwie - marynata piwna jest w stanie zmniejszyć występowanie substancji rakotwórczych nawet o ponad 50 proc. Unikaj też dużych ilości soli, ponieważ jej smak można łatwo zastąpić ziołami, a sama sól nadmiernie obciąża nerki.
Zdrowsze przepisy na grilla
Grill porządnie wyczyszczony, odpowiednia podpałka i tacki ochronne przygotowane, warzywna sałatka i zdrowy sos też już gotowe? Nie pozostaje nic innego, jak wykorzystać przepisy ze Smaker.pl i przygotować pyszności dla rodziny i przyjaciół. Podsuwamy ci dania, które są zdrowsze niż tradycyjna kiełbaska z grilla. Pamiętaj, jeśli jednak bez niej nie możesz się obejść - zjedz małą porcję i koniecznie postaw na niskokaloryczne dodatki, które dostarczą organizmowi wartościowych mikroelementów!
1. Szaszłyki drobiowe na sałatce
Zobacz przepisSzaszłyki drobiowe na sałatce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla
Zobacz przepisSzaszłyki z łososiem i brokułem z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Szaszłyki drobiowo-warzywne z grilla
Zobacz przepisSzaszłyki drobiowo-warzywne z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ser halloumi z grilla
Zobacz przepisSer halloumi z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Tajemnica apetytu rozwiązana. Odpowiadają za to bakterie jelitowe »
Masz ochotę na coś tłustego? Koniecznie spróbuj tej metody »
Najnowsze badania pokazują, że jedzenie smakuje lepiej, gdy jest spożywane rękami »
Będzie nas 11 miliardów. Skąd weźmiemy jedzenie? Z... z farm rosnących pionowo! »