Spis treści:
Pędy bambusa stanowią jadalne części bambusa, zielonej rośliny rosnącej naturalnie w Azji (głównie w częściach tropikalnych oraz subtropikalnych). Szacuje się, że gatunków bambusa jest aż 1500, ale głównie dwa wykorzystywane są w kuchni - także tej europejskiej. Dlaczego warto zwrócić na nie uwagę?
Sprawdź także: Całą robotę robi posypka. Lepszej zapiekanki z cukinii nie zjesz

Pędy bambusa - wartości odżywcze
Czy warto sięgać po pędy bambusa? Jak najbardziej. Azjaci już dawno dostrzegli ich walory - nie tylko te smakowe, ale także prozdrowotne. Nic dziwnego, że niemal masowo wykorzystywane są w potrawach głównie japońskich oraz chińskich. Warto jednak pamiętać, że z ok. 1500 gatunków bambusa, tylko ok. 100 jest jadalnych. Zatem lepiej sięgać po gotowe produkty, aniżeli hodować je samemu. Niektóre surowe odmiany mogą zawierać trujący cyjanek.
Wróćmy jednak do aspektów zdrowotnych. Jak korzystne mogą być dla nas pędy bambusa? Wartości odżywcze w jednej szklance:
- Wartość energetyczna: 40,8 kcal
- Białko: 3,93 g
- Węglowodany: 7,85 g
- Cukier: 4,53 g
- Błonnik: 3,32 g
- Tłuszcz: 0,45 g
- Tłuszcze nasycone: 0,10 g
- Tłuszcze jednonienasycone: 0,01 g
- Tłuszcze wielonienasycone: 0,20 g
- Cholesterol: 0 mg
- Witamina C: 6,04 mg
Jakie właściwości mają pędy z bambusa? Rozwińmy, co kryje się za poszczególnymi składnikami zawartymi w tym pokarmie:
- błonnik pokarmowy - po pierwsze zapewnia uczucie sytości i pomaga w procesie odchudzania, ponieważ redukuje uczucie głodu. Po drugie wspomaga pracę jelit, co ma istotne znaczenie dla zdrowia układu trawiennego,
- witamina A - wspiera nasz układ odpornościowy, poprawia zdolność widzenia, a także może przeciwdziałać rozwojowi nowotworów. Odgrywa także kluczową rolę w procesach wzrostu organizmu,
- witaminy z grupy B - takie jak B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B9 (kwas foliowy), są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. B2 pomaga w produkcji czerwonych krwinek i wzmacnia układ odpornościowy, a także łagodzi objawy zmęczonych oczu. B3 jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, podczas gdy kwas foliowy jest niezbędny w zapobieganiu anemii, zwłaszcza u kobiet w ciąży,
- potas - odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i regulacji ciśnienia krwi,
- witamina E - działa jak tarcza przed procesami starzenia skóry, chroniąc ją przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki,
- magnez - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pomaga w zapobieganiu chorobom serca,
- cynk - ma właściwości uszczelniające naczynia krwionośne i wzmacnia odporność organizmu,
- sód - razem z potasem reguluje napięcie mięśniowe i utrzymanie równowagi elektrolitowej organizmu,
- wapń - jest niezwykle istotnym minerałem, a jego niedobór może prowadzić do skurczów mięśni, bólów stawów, mrowienia i drętwienia kończyn oraz zmniejszenia częstotliwości akcji serca. Może również wpływać na stany lękowe,
- selen - wspomaga procesu prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Pędy bambusa zawierają także związki fitochemiczne, takie jak lignany, które mogą pomóc w walce z różnymi rodzajami infekcji, a także kwasy fenolowe, które wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Jak przyrządzić pędy bambusa z puszki?
Pędy bambusa niełatwo transportować. Aby uniknąć uszkodzenia, składnik ten dostępny jest w puszkach. Również w takiej formie pędy są zdrowe i warto po nie sięgać. Co jednak zrobić z taką częścią bambusa prosto z puszki? Podpowiadamy.
Pędy bambusa przypominają smakiem nieco znane nam szparagi (białe) czy zieloną fasolkę szparagową. Odznaczają się łagodnym, ale nieco ziemistym smakiem. Ich struktura jest przyjemnie chrupiąca. Dlatego nadają się do takich potraw jak curry, sushi, ale też do różnego rodzaju zup, potraw mięsnych, a nawet sałatek.
Wystarczy odsączyć je z zalewy, ewentualnie lekko przepłukać (nie jest to konieczne) i gotowe. Dowiedz się, jak przyrządzić pędy z bambusa z puszki na bazie łatwych i efektownych przepisów.
Sałatka z pędami bambusa po azjatycku
Składniki
- puszka pędów bambusa (około 200 g)
- cebula, pokrojona w cienkie plastry
- marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka cukru
- sezam do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Pędy bambusa odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski.
- W dużej misce połącz pędy bambusa, cebulę i startą marchewkę.
- W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając ze sobą olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy i cukier. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Posyp sałatkę sezamem, jeśli lubisz. Możesz też dodać inne ulubione składniki, takie jak posiekane orzechy nerkowca czy kawałki tofu.
- Sałatkę podawaj od razu lub schłodź ją przez kilka godzin w lodówce, aby smaki lepiej się przegryzły.
Ryż z kurczakiem z pędami bambusa
Składniki
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- puszka pędów bambusa (około 200 g), odsączone i pokrojone na kawałki
- cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka miodu
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól i pieprz do smaku
- gotowy ryż do podania
Wykonanie:
- W sporym garnku lub patelni (głębokiej) rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż go przez 5-7 minut. Przełóż na talerz.
- W tym samym garnku wymieszaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj pędy bambusa i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- W mniejszej misce wymieszaj sos sojowy, miód i mąkę kukurydzianą.
- Wrzuć kurczaka do garnka z cebulą, czosnkiem i pędami bambusa. Dodaj sos.
- Gotuj przez kilka minut, mieszając, aż sos zgęstnieje i całość zostanie dokładnie pokryta sosem.
- Dopraw danie pieprzem i solą według uznania.
- Podawaj z ugotowanym al dente ryżem.
Dorsz po tajsku z pędami bambusa
Składniki
- 2 filety dorsza
- puszka pędów bambusa (około 200 g), odsączone
- 2 łyżki pasty curry czerwonej
- puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
- łyżka oleju roślinnego
- papryczka chili (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne dania)
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)
- sól i cukier do smaku
Wykonanie:
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
- Dodaj pastę curry czerwoną i smaż przez około 1-2 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć.
- Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę chili i smaż przez chwilę.
- Wlej mleko kokosowe do garnka i mieszaj, aż pasta curry rozpuści się w mleku i wszystko dokładnie się połączy.
- Dodaj pędy bambusa i mieszaj przez kilka minut.
- Wrzuć filety dorsza do sosu, przykryj garnek i gotuj na niskim ogniu przez 5-7 minut, aż dorsz stanie się miękki, a smaki dobrze się “przegryzą”.
- Na koniec dodaj sok z limonki, sos rybny oraz ewentualnie sól i cukier do smaku. Delikatnie wymieszaj.
- Podawaj np. z ryżem, dekorując świeżą kolendrą.
1. Sałatka makaronowa z pędami bambusa

Sałatka z pędami bambusa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Zupa z pędami bambusa i miso

Zupa z pędami bambusa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kurczak z pędami bambusa, kiełkami fasoli mung i papryką

Kurczak z pędami bambusa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Makaron soba z kurczakiem, warzywami i pędami bambusa

Makaron soba z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Mięso słodko-kwaśne z bambusem

Mięso słodko-kwaśne z bambusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Azjatycki kurczak z bambusem i ananasem

Azjatycki kurczak z bambusem i ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z pędami bambusa

Sałatka z pędami bambusa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka z pędami bambusa

Sałatka z pędami bambusa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »