Ciasta na Boże Narodzenie

Kostka rybna to wygodna alternatywa dla domowego obiadu zawsze wtedy, gdy w lodówce wieje pustkami. Wystarczy ugotować ją w osolonej wodzie lub odgrzać w piekarniku i wzbogacić o smaczną surówkę. Czy paluszki rybne trzeba rozmrażać? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.

Kostki rybne, jak je przyrządzić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kostki rybne to bardzo praktyczna alternatywa dla domowego obiadu. Ich największą zaletą jest krótki czas obróbki termicznej oraz niewygórowana cena. Doskonale pasują do pieczonych i tłuczonych ziemniaczków, frytek i świeżych surówek. Ich największymi fanami są dzieci, ale cieszą się one również popularnością wśród zabieganych. Jak smażyć kostkę rybną tak, żeby się nie rozpadła? I czy ten rodzaj przekąski jest zdrowy? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z dalszej części artykułu. 

 Sprawdź także: Sałatki na odchudzanie. Jedz na śniadanie lub kolację, kilogramy będą lecieć w dół

Czy mrożone kostki rybne są zdrowe? 

Zanim zabierzesz się za jedzenie omawianej przekąski, warto zastanowić się, czy mrożone kostki rybne są zdrowe. Na pierwszy rzut oka wydają się one być idealną alternatywą dla zdrowego i odżywczego obiadu – w końcu składają się one z jednego z najzdrowszych surowców, jakie można dostać w sklepie. W surowej formie rzeczywiście obfituje on w szereg substancji odżywczych, jednak czy wersja przetworzona jest równie zdrowa? 

W marketach znajdziesz głównie dwa rodzaje kostek rybnych. O wiele lepszym pomysłem jest postawienie na te cięte z całej ryby. Są one zabezpieczone specjalną glazurą przed kruszeniem się i w tej formie są one znacznie bardziej przyjazne dla zdrowia. Na rynku dostępne są również kostki rybne z mielonej ryby, obtoczone w złocistej panierce, która jest mieszaniną bułki tartej, wzmacniaczy smaku oraz zbędnych chemicznych dodatków.  

Jeśli zwykle sięgasz po produkt w kartonowym pudełku, zwróć uwagę na informacje podane przez producenta na opakowaniu. Nie znalazłeś na nim wyraźnego oznaczenia, że zawartość wykonana jest z białej ryby, spodziewaj się, że do produkcji użyto tzw. mielonki rybnej. W praktyce oznacza to, że artykuł ten to połączenie zmielonej skóry, ości i mięsa różnych gatunków ryb. 

Czy kostki rybne trzeba rozmrozić przed smażeniem? 

Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta, ponieważ to zależy od podejścia kucharza. Niektórzy twierdzą, że najlepiej smaży się składnik, który jest całkowicie zamrożony. Postawienie na ten sposób zapobiega rozpadowi danego kawałka na patelni. Inni z kolei preferują smażenie produktu całkowicie rozmrożonego. Co ciekawe, istnieje jeszcze trzecie podejście, które mówi o tym, że kostki powinny być tylko delikatnie rozmrożone. W takim wypadku najlepiej postawić na metodę prób i błędów. Przetestuj wszystkie trzy sposoby i sprawdź, który z nich kosztował cię najmniej pracy i wysiłku. 

Czy paluszki rybne trzeba rozmrażać? 

Równie popularnym produktem, który przyjdzie ci z pomocą, gdy nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni, są paluszki rybne. Stanowią one wygodny półprodukt, dzięki czemu możesz się nimi delektować zarówno solo, jak i w towarzystwie rozmaitych dodatków. Przeszły one już wstępną obróbkę termiczną, więc nie ma potrzeby smażenia ich tak długo, jak surowego składnika. Jednak w głowach ich fanów nadal pojawia się pytanie, czy paluszki rybne trzeba rozmrażać przed poddaniem ich obróbce termicznej? 

Jeśli zdecydowałeś się na zaserwowanie paluszków rybnych na najbliższy obiad, wiedz, że nie musisz ich rozmrażać. Wystarczy, że wyjmiesz je z opakowania i umieścisz na patelni z rozgrzanym olejem. Kieruj się instrukcją podaną na pudełku. Zwykle wystarczy od sześciu do ośmiu minut, aby danie to było gotowe to wyłożenia na talerz. Jaki tłuszcz sprawdzi się tutaj najlepiej? Postaw na olej rzepakowy lub dobrej jakości oliwę z oliwek extra virgin. 

O czym należy pamiętać podczas odsmażania paluszków rybnych? Po pierwsze zawsze wykładaj je na gorący tłuszcz – najlepiej od razu po wyjęciu z zamrażarki. Przydadzą ci się dwie płaskie szpatułki lub szczypce, które ułatwią ci przerzucanie poszczególnych sztuk na drugą stronę. Jeśli nie chcesz, aby twoje paluszki rybne popękały, możesz także zdecydować się na podgrzanie ich w piekarniku. Wolisz opcję z patelni? Wobec tego posól nieco olej – dzięki temu nie będziesz musiał borykać się z nadmiernie pryskającym tłuszczem.  

Smażenie ryby zamrożonej 

Mrożenie ryby to bardzo dobry sposób na jej przechowywanie. Problem pojawia się dopiero w momencie, gdy chcemy skorzystać z tego surowca – wielu kucharzy po prostu nie wie, jak zabrać się za jego obróbkę termiczną. Okazuje się jednak, że można umieścić ją na patelni od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Smażenie ryby zamrożonej zajmuje kilka minut. O czym należy pamiętać? 

Po wyjęciu ryby z zamrażalnika usuń z niej kawałki glazury i lód. Następnie dokładnie przepłucz kostki pod bieżącą wodą. Pamiętaj jednak, aby nie wykorzystywać do tego gorącej wody, która sprawi, że produkt zacznie się rozmrażać. Osusz je ręcznikiem papierowym i rozgrzej tłuszcz na patelni. Tutaj masz duże pole do popisu – sięgnij na przykład po olej rzepakowy lub masło klarowane.  

Kostki rybne smaż na średnim ogniu i unikaj przykrywania ich pokrywką. Nie przesadzaj z mocą palnika, aby tłuszcz nie osiągnął punktu dymienia. Jeśli postawiłeś na produkt bez panierki, możesz wykonać ją własnoręcznie, na przykład łącząc ze sobą bułkę, mąkę i panko. Kawałki układaj w odpowiednich odstępach od siebie tak, aby się ze sobą nie posklejały. Przekładaj je na drugą stronę dopiero w momencie, gdy dolna warstwa się zarumieni i dokładnie zetnie. Do pełnego odgrzania wystarczy zaledwie kilka chwil.  

Smażenie ryby rozmrożonej 

Z jakiegoś powodu nie chcesz poddawać obróbce zamrożonych kostek rybnych? Nie ma problemu, ponieważ możesz z powodzeniem je najpierw rozmrozić. Pamiętaj jednak, aby nie traktować ich wrzątkiem i pozwolić im samodzielnie nabrać temperatury pokojowej. Dzięki temu unikniesz problemów z ich rozpadaniem się, co może utrudnić ci sam proces smażenia. 

Smażenie ryby rozmrożonej jest równie proste, co obróbka z udziałem zamrożonych kawałków. W pierwszej kolejności przełóż kostki z zamrażalki do lodówki, gdzie będą one mogły się powoli i równomiernie rozmrażać. Dobrym pomysłem jest umieszczenie ich w garnku lub misce, która będzie zapobiegać ściekaniu wody na pobliskie pułki.  

Po wyjęciu kostek rybnych z lodówki delikatnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie kieruj się instrukcjami podanymi dla wariantu mrożonego. Pamiętaj o dobraniu odpowiedniego tłuszczu do smażenia i unikaniu przykrywania patelni. W przekładaniu kostki pomocne będą przybory kuchenne, w tym szpatułki i szczypce. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1445

30 min
10
Desery Łatwy piernik zaparzany

Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.

Odsłon: 439

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6