Spis treści:
- Kotlet schabowy według Magdy Gessler
- Kotlet ziemniaczany w wydaniu Ewy Wachowicz
- Kotlet w cydrze w wersji Roberta Makłowicza
- Przepis na mielone Kuby Kuronia
- Kotlet jajeczny według Karola Okrasy
- Kotlet rybny Tomasza Strzelczyka
Przygotowując kotlety, niezależnie od ich rodzaju, warto mieć sprawdzoną recepturę. Najlepiej zaczerpnąć ją od profesjonalistów, którzy w kuchni doświadczenie zdobywali od lat. Poniżej znajdziesz sześć przepisów na kotlety - w wydaniu Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, Roberta Makłowicza, Jakuba Kuronia, Karola Okrasy i Tomasza Strzelczyka. Popularni miłośnicy gotowania podzielili się swoim patentem na klasyczne polskie danie. Ty podziel się z kolei opinią w komentarzu - który pomysł na kotleta przypadł ci najbardziej do gustu?
Kotlet schabowy według Magdy Gessler
Magdy Gessler chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. To królowa polskiej kuchni, restauratorka i prowadząca rozrywkowego show, w którym przeprowadza metamorfozy podupadających lokali. Jest również malarką i felietonistką. Już od wielu lat Gessler chętnie dzieli się radami kulinarnymi i edukuje Polaków, jak podkręcać smak wielu polskich tradycyjnych potraw.
Jedną z nich jest idealny kotlet schabowy. Jak go zrobić według Magdy Gessler? Marynowanie w mleku i cebuli, a także użycie smalcu wieprzowego zmienia smak tego mięsa - uszlachetnia go, dodaje wyrazistości. Samo mięso staje się też znacznie bardziej kruche i soczyste.
Kotlet schabowy Magdy Gessler | Fot. 123RF/Picsel // Fot. Mateusz Jagielski/East News
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego w kawałku, z odcinka obok karkówki, najlepiej z kością
- 4 cebule żółte
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
Dodatkowo:
- smalec wieprzowy do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe Magdy Gessler? Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cztery kotlety. Dobrze je rozklep tłuczkiem na wielkość całego talerza i grubość ok. pół centymetra. Cebulę pokrój w pióra. W misce układaj naprzemiennie: cebulę, kotlet, cebulę i tak do wykończenia składników. Na wierzchu powinna znajdować się cebula. Włóż także ziarenka pieprzu i liść laurowy. Całość zalej mlekiem. Płyn powinien całkowicie przykrywać mięso. Odstaw miskę pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę. W drugim rozbełtaj jajka, a do trzeciego wsyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej dość dużą ilość smalcu. Zamarynowane kotlety wyjmij z mleka i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp je solą i pieprzem do smaku. Mięso panieruj po kolei w: mące, jajku i bułce tartej. Smaż pojedynczo przez trzy-pięć minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Schabowe Magdy Gessler podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Kotlet ziemniaczany w wydaniu Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz znana jest szerszej publice jako miss Polonia 1992 oraz sekretarz prasowy Waldemara Pawlaka w latach 1993-1995. Wszyscy miłośnicy kuchni wiedzą jednak, że prezenterka i dziennikarka obecnie prowadzi swoją restaurację Zalipianki w Krakowie oraz autorski program telewizyjny „Ewa Gotuje". Pokazuje w nim, jak nie marnować żywności, gotować zdrowo i „po domowemu”.
Ewa Wachowicz podzieliła się z fanami przepisem na kotlety ziemniaczane. Dla urozmaicenia dania połączyła jarską potrawę z dwoma składnikami - soczystymi pieczarkami i wyrazistym serkiem pleśniowym.
Kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat // Fot. Artur Zawadzki/REPORTER
Składniki
- 6 ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- bułka tarta do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
Farsz:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią
- sól
- pieprz
Do podania:
- sałatka z pomidorów i cebuli
Jak zrobić kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz? Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i ugnieć na purée lub przecisnąć przez praskę. Masło rozpuść na patelni. Wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podsmaż. Wkrusz ser. Gdy się roztopi, zdejmij z ognia.
Do przestudzonego purée wybij jajko i wsyp mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Dłonie zwilż wodą, nabierz porcję ciasta ziemniaczanego, rozpłaszcz i nałóż farsz. Zlep i uformuj zgrabny kotlecik. Obtocz w bułce tartej. W ten sam sposób zrób kolejne kotlety i usmaż na maśle klarowanym. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sałatką z pomidorów i cebuli.
Kotlet w cydrze w wersji Roberta Makłowicza
Dla wielu miłośników gotowania, programy Roberta Makłowicza, a obecnie jego kanał na YouTube są źródłem inspiracji oraz cennych wskazówek. Dziennikarz, znawca kulinariów, podczas swoich licznych podróży z pasją opowiada o jedzeniu i kulturze wybranych rejonów świata. Głośno było o wypowiedzi prezentera na temat schabowego, którego - choć docenia i lubi - określa jako ubogą wersję sznycla wiedeńskiego. Makłowicz nieraz dzieli się ciekawostkami na temat ulubionych dań polskiej kuchni, ale też wspaniałymi przepisami. W jednym z odcinków zaproponował kotleta wieprzowego w cydrze.
Kotlet Roberta Makłowicza | Fot. 123RF/Picsel // Fot. Tadeusz Wypych/REPORTER
Składniki
- 4 kotlety schabowe z kością
- 1 łyżka oleju
- 2 twarde, winne jabłka (np. ligol)
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 150 ml wytrawnego lub półwytrawnego cydru
- 1 łyżeczka octu cydrowego (lub jabłkowego)
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w ósemki, przy okazji pozbywając się gniazd nasiennych. Od razu skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ciemniały. Kotletów nie rozbijaj. Nasmaruj mięso olejem, dopraw pieprzem i solą. Dobrze rozgrzej patelnię i szybko, na mocnym ogniu, obsmaż kotlety z obu stron (tylko tyle, żeby zarumieniły się z zewnątrz). Przełóż mięso do żaroodpornej formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 10-15 minut.
Patelni nie myj, aby została esencja spod mięsa. Dodaj masło, włącz palnik i poczekaj, aż się rozpuści. Wówczas dorzuć pokrojone jabłka (wraz z płynem, który pozostał po dolaniu soku z cytryny). Do tego naczynia wlej też cydr, cukier, wrzuć obrany i posiekany czosnek oraz listki tymianku. Duś na mocnym ogniu, a po chwili, gdy większość alkoholu odparuje, wlej ocet i dodaj musztardę. Dopraw jeszcze tylko solą i pieprzem do smaku. Zagotuj. Mieszaj, wstrząsając naczyniem. Podawaj z upieczonymi kotletami.
Przepis na mielone Kuby Kuronia
Jakub Kuroń to syn słynnego kucharza i dziennikarza Macieja Kuronia. Jest zawodowym szefem kuchni i doświadczonym szkoleniowcem. Gotuje, odkąd pamięta, głównie za sprawą taty, który pokazywał mu tajniki gastronomii. Obecnie prowadzi kanały społecznościowe oraz występuje w kącikach kulinarnych różnych programów telewizyjnych. Jest wielkim miłośnikiem kuchni polskiej, więc ma też swój patent na kotlety mielone, które zawsze wychodzą bardzo delikatne i soczyste.
Choć Kuba Kuroń robi je według tradycyjnego przepisu, to dodaje jeden aromatyczny składnik, który zmienia wszystko. Mięso nabiera wilgoci dzięki pieczarkom, które kucharz ściera na grubym oczku na tarce.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone według Kuby Kuronia? Przygotuj następujące składniki:
Kuba Kuroń dodaje pieczarki do kotletów mielonych, żeby były bardziej soczyste | Fot. Justyna ROJEK/East News // Fot.123RF/Picsel
Składniki
- łyżka masła 82 proc.,
- większa cebula,
- 250 g pieczarek,
- pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego,
- czerstwa bułka (namoczona w mleku),
- 2 łyżeczki musztardy stołowej,
- jajko,
- sól i czarny pieprz,
- olej do smażenia,
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów.
Cebulę obierz i poszatkuj w kostkę. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło, a następnie zarumień na niej pokrojoną cebulę. W międzyczasie obierz pieczarki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Wrzuć na patelnię na zezłoconą cebulę i przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smaż do momentu, gdy woda wyparuje. Odstaw do wystygnięcia, a potem przełóż do miski z mięsem mielonym. Przemieszaj całość.
Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka i przełóż do naczynia. Dodaj też musztardę, wbij jajko i posyp do smaku solą oraz pieprzem. Wyrabiaj dłuższą chwilę do uzyskania jednolitej, dobrze połączonej masy. Na osobny talerz wysyp mąkę, a na patelni rozgrzej olej. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety mielone z pieczarkami. Obtocz je w mące i przełóż na dobrze rozgrzany tłuszcz.
Wystarczy, że mięso podsmażysz przez około trzy minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. buraczkami, ogórkami kiszonymi, mizerią oraz ziemniakami.
Kotlet jajeczny według Karola Okrasy
Karol Okrasa to polski kucharz, autor książek, twórca i prezenter kulinarnych programów telewizyjnych i internetowych. To miłośnik podróży, który eksploruje pomysły z różnego rodzaju kuchni świata. Nie stroni też od polskich, a wręcz czasem staropolskich, tradycyjnych dań. Kiedyś na warsztat wziął klasyczną potrawę z PRL-u. Zaprezentował widzom szlagierowe kotlety jajeczne. Robi się je szybko, nie wymagają zbyt wielu składników i wychodzą naprawdę pyszne.
Kotlety jajeczne jak w PRL-u | Fot. 123RF/Picsel // Fot. Artur Zawadzki/REPORTER
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 100 g ugotowanej ciecierzycy w zalewie
- 100 g pieczarek
- 3 łyżki płatków owsianych
- pęczek szczypioru z dymki
- 100 g bułki tartej
- olej słonecznikowy do smażenia
Sos:
- 6 łyżek majonezu
- pęczek świeżego lubczyku
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ugotowane na twardo jajka posiekaj nożem lub rozgnieć widelcem (ale niezbyt drobno, żeby jajka były wyczuwalne) i przełóż do głębokiej miski. Wbij jajko surowe. Ugotowaną ciecierzycę rozgnieć/rozetrzyj nożem i dorzuć do naczynia. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie paseczki. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmaż pieczarki. Po kilku minutach smażenia posól i popieprz według preferencji. Gdy będą nieco zarumienione, odstaw do przestudzenia.
W tym czasie do miski dorzuć jeszcze płatki owsiane i poszatkowany szczypior, wymieszaj do połączenia składników w gęstą pastę. Dodaj jeszcze pieczarki i ponownie przemieszaj. Teraz uformuj w dłoniach kotlety, panieruj w bułce tartej i przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Zarumień z obu stron, a potem zmniejsz ogień i smaż po ok. dwie minuty z każdej strony.
W międzyczasie przygotuj jeszcze sos - w osobnej misce połącz majonez, poszatkowany lubczyk, sok z cytryny, sól i pieprz. Zblenduj do połączenia w aksamitny krem. Kotlety wyłóż na talerz i podawaj z dressingiem.
Kotlet rybny Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk, uczestnik czwartej edycji programu MasterChef i prowadzący internetowego programu kulinarnego „Oddasz Fartucha", zyskuje popularność dzięki prostym i smacznym przepisom. Książki jego autorstwa szybko się sprzedają. Jaki jest kotlet rybny Tomasza Strzelczyka? Wychodzi niezwykle soczysty, maślany i pełen smaku, a to wszystko dzięki kombinacji wyjątkowych składników.
Kotlety Tomasza Strzelczyka | Fot. 123RF/Picsel // Fot. MATEUSZ GROCHOCKI/EastNews
Składniki
- 4 filety z dorsza
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku (obrane)
- 2 namoczone w wodzie kajzerki
- pęczek koperku
- 2 jajka (do masy)
- sól i pieprz do smaku
- kostka masła (dobrze schłodzonego, twardego)
- 3 jajka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety rybne Tomasza Strzelczyka? Filety z dorsza (bez ości) i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Do głębszej miski zmiel rybę z cebulą i czosnkiem (naprzemiennie umieszczając różne składniki w maszynie). Na końcu zmiel jeszcze dobrze odciśnięte z płynu kajzerki. Dopraw solą i pieprzem oraz poszatkowanym koperkiem. Do miski wbij też dwa surowe jajka. Połącz czystą dłonią wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.
Rozkłóć jajka do panierki. Uformuj kotleta z masy, palcem zrób niewielkie zagłębienie w środku i dodaj łyżeczkę masła, a następnie zamknij (zawiń) w kotlecie. Obtocz w jajku i bułce tartej. Włóż do lodówki na minimum pół godziny. Następnie rozgrzej olej na patelni i na gorący wyłóż kotlety rybne. Smaż na średnim ogniu. Gdy zarumienią się z jednej strony, obsmaż z drugiej strony.
Źródło: Smaker.pl, YouTube @ODDASZFARTUCHA, YouTube @Robert_Maklowicz, karolokrasa.pl, kuron.com.pl, Ewa Gotuje - odcinek 438
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Borowik amerykański – nowy grzyb w polskich lasach. Jak go rozpoznać? »
Przez miesiąc piła czternastogodzinny rosół kolagenowy. Efekty przerosły oczekiwania »
Przysmak dzieciństwa wraca do łask. Ewa Wachowicz zdradza idealny przepis »