Spis treści:
Jakub Kuroń to syn słynnego kucharza i dziennikarza Macieja Kuronia. Jakub poszedł w ślady znanego ojca i został zawodowym szefem kuchni. Jest też doświadczonym szkoleniowcem, od lat udziela warsztatów i pokazów kulinarnych. Gotuje, odkąd pamięta, głównie za sprawą taty, który pokazywał mu tajniki gastronomii. Obecnie prowadzi wraz z bratem kanały społecznościowe oraz występuje w kącikach kulinarnych różnych programów telewizyjnych.
Sprawdź także: Co zrobić z nadmiarem ciasta na pierogi? Proste i tanie pomysły

Soczyste kotlety mielone Kuby Kuronia
Jakub Kuroń, za pośrednictwem internetu, chętnie dzieli się rodzinnymi przepisami i pomysłami na najróżniejsze dania. Jest wielkim miłośnikiem kuchni polskiej, więc ma też swój patent na kotlety mielone, które zawsze wychodzą bardzo delikatne i soczyste.
Jak podkreśla kucharz, robi je według tradycyjnego przepisu, ale dodaje tylko jeden aromatyczny składnik. Mięso nabiera mokrości dzięki pieczarkom, które Jakub ściera na grubym oczku na tarce.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone według Kuby Kuronia? Przygotuj następujące składniki:
Składniki
- łyżka masła 82 proc.,
- większa cebula,
- 250 g pieczarek,
- pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego,
- czerstwa bułka (namoczona w mleku),
- 2 łyżeczki musztardy stołowej,
- jajko,
- sól i czarny pieprz,
- olej do smażenia,
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów.
Cebulę obierz i poszatkuj w kostkę. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło, a następnie zarumień na niej pokrojoną cebulę. W międzyczasie obierz pieczarki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Wrzuć na patelnię na zezłoconą cebulę i przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smaż do momentu, gdy woda wyparuje. Odstaw do wystygnięcia, a potem przełóż do miski z mięsem mielonym. Przemieszaj całość.
Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka i przełóż do naczynia. Dodaj też musztardę, wbij jajko i posyp do smaku solą oraz pieprzem. Wyrabiaj dłuższą chwilę do uzyskania jednolitej, dobrze połączonej masy. Na osobny talerz wysyp mąkę, a na patelni rozgrzej olej. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety mielone z pieczarkami. Obtocz je w mące i przełóż na dobrze rozgrzany tłuszcz.
Wystarczy, że mięso podsmażysz przez około trzy minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. buraczkami, ogórkami kiszonymi, mizerią oraz ziemniakami.
Zobacz: Kotlety mielone z mizerią. Smaczna klasyka!
Sprawdzone przepisy na kotlety mielone
Każdy kucharz ma swój sprawdzony, często przekazywany z pokolenia na pokolenie, domowy przepis na kotlety mielone. Jeśli jednak chcesz wypróbować nową recepturę albo dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, wypróbuj przetestowane przez naszych użytkowników sposoby na przygotowanie tej potrawy. Mięso wychodzi pulchne, soczyste, a porcją można się najeść.
2. Kotlety mielone po lwowsku

Kotlety mielone po lwowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety mielone tradycyjne

Tradycyjne kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlety mielone z papryką

Kotlety mielone z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety mielone z kurkami

Kotlety mielone z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlety mielone gyros
Kotlety mielone gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlety mielone z chrzanem

Kotlety mielone z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlety mielone z marchewką

Kotlety mielone z marchewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kotlety mielone z dzika

Kotlety mielone z dzika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kotlety mielone z kaczki

Kotlety mielone z kaczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kotlety mielone z grochem

Kotlety mielone z grochem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Kotlety mielone z boczkiem

Kotlety mielone z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Będą idealnie miękkie »
6 nieoczywistych produktów, których jedzenia lub picia zakazałby ci kardiolog »
Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste »