Ewa_Gotuje

Kuroń dodaje je do mielonych. Dzięki temu są bardziej soczyste

Na pewno są jedną z ulubionych potraw Polaków, zaraz obok schabowych. Czy istnieje idealny przepis na kotlety mielone? Jeśli szukasz receptury na niezwykle soczyste i aromatyczne mięso, wypróbuj sprytnego sposobu Jakuba Kuronia.

Fot. Justyna ROJEK/East News // Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakub Kuroń to syn słynnego kucharza i dziennikarza Macieja Kuronia. Jakub poszedł w ślady znanego ojca i został zawodowym szefem kuchni. Jest też doświadczonym szkoleniowcem, od lat udziela warsztatów i pokazów kulinarnych. Gotuje, odkąd pamięta, głównie za sprawą taty, który pokazywał mu tajniki gastronomii. Obecnie prowadzi wraz z bratem kanały społecznościowe oraz występuje w kącikach kulinarnych różnych programów telewizyjnych.

Sprawdź także: Co zrobić z nadmiarem ciasta na pierogi? Proste i tanie pomysły

Soczyste kotlety mielone Kuby Kuronia

Jakub Kuroń, za pośrednictwem internetu, chętnie dzieli się rodzinnymi przepisami i pomysłami na najróżniejsze dania. Jest wielkim miłośnikiem kuchni polskiej, więc ma też swój patent na kotlety mielone, które zawsze wychodzą bardzo delikatne i soczyste.

Jak podkreśla kucharz, robi je według tradycyjnego przepisu, ale dodaje tylko jeden aromatyczny składnik. Mięso nabiera mokrości dzięki pieczarkom, które Jakub ściera na grubym oczku na tarce. 

Jak zrobić soczyste kotlety mielone według Kuby Kuronia? Przygotuj następujące składniki:

Składniki

  • łyżka masła 82 proc.,
  • większa cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego,
  • czerstwa bułka (namoczona w mleku),
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej,
  • jajko,
  • sól i czarny pieprz,
  • olej do smażenia,
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów.

Cebulę obierz i poszatkuj w kostkę. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło, a następnie zarumień na niej pokrojoną cebulę. W międzyczasie obierz pieczarki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Wrzuć na patelnię na zezłoconą cebulę i przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smaż do momentu, gdy woda wyparuje. Odstaw do wystygnięcia, a potem przełóż do miski z mięsem mielonym. Przemieszaj całość.

Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka i przełóż do naczynia. Dodaj też musztardę, wbij jajko i posyp do smaku solą oraz pieprzem. Wyrabiaj dłuższą chwilę do uzyskania jednolitej, dobrze połączonej masy. Na osobny talerz wysyp mąkę, a na patelni rozgrzej olej. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety mielone z pieczarkami. Obtocz je w mące i przełóż na dobrze rozgrzany tłuszcz. 

Wystarczy, że mięso podsmażysz przez około trzy minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. buraczkami, ogórkami kiszonymi, mizerią oraz ziemniakami. 

Zobacz: Kotlety mielone z mizerią. Smaczna klasyka!

Sprawdzone przepisy na kotlety mielone

Każdy kucharz ma swój sprawdzony, często przekazywany z pokolenia na pokolenie, domowy przepis na kotlety mielone. Jeśli jednak chcesz wypróbować nową recepturę albo dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, wypróbuj przetestowane przez naszych użytkowników sposoby na przygotowanie tej potrawy. Mięso wychodzi pulchne, soczyste, a porcją można się najeść. 

1. Pyszne kotlety mielone

 Pyszne kotlety mielone Zobacz przepis

Domowe kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety mielone po lwowsku

 Kotlety mielone po lwowsku Zobacz przepis

Kotlety mielone po lwowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety mielone tradycyjne

 Kotlety mielone tradycyjne Zobacz przepis

Tradycyjne kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kotlety mielone z papryką

 Kotlety mielone z papryką Zobacz przepis

Kotlety mielone z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety mielone z kurkami

 Kotlety mielone z kurkami Zobacz przepis

Kotlety mielone z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety mielone gyros

 Kotlety mielone gyros Zobacz przepis

Kotlety mielone gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlety mielone z chrzanem

 Kotlety mielone z chrzanem Zobacz przepis

Kotlety mielone z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety mielone z marchewką

 Kotlety mielone z marchewką Zobacz przepis

Kotlety mielone z marchewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kotlety mielone z dzika

 Kotlety mielone z dzika Zobacz przepis

Kotlety mielone z dzika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotlety mielone z kaczki

 Kotlety mielone z kaczki Zobacz przepis

Kotlety mielone z kaczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kotlety mielone z grochem

 Kotlety mielone z grochem Zobacz przepis

Kotlety mielone z grochem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Kotlety mielone z boczkiem

 Kotlety mielone z boczkiem Zobacz przepis

Kotlety mielone z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Będą idealnie miękkie »

6 nieoczywistych produktów, których jedzenia lub picia zakazałby ci kardiolog »

Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0