Fot. 123RF/Picsel
Kuchnia grecka najczęściej kojarzy nam się z... sałatką grecką. A to przecież nie wszystko, co ten piękny kraj ma do zaoferowania. Dania śródziemnomorskie charakteryzują się bogactwem składników lokalnych oraz ziół, a przecież w Grecji znaleźć można ich naprawdę wiele. Jakie greckie przepisy warto przyrządzić w swoim domu?
Kuchnia grecka i dieta śródziemnomorska
Kuchnia grecka, ale także włoska czy hiszpańska, uznawana jest za element diety śródziemnomorskiej, która należy do jednej z najzdrowszych diet na świecie. Na szczęście coraz więcej osób na całym świecie zaczyna jeść zgodnie z tymi samymi zasadami, co ludność zamieszkująca basen Morza Śródziemnego. W przypadku Greków dieta ta oznacza spożywanie lokalnych produktów, w tym głównie ryb i owoców morza, ale także warzyw oraz owoców i oczywiście ziół. Jednak w diecie śródziemnomorskiej istotne jest również samo celebrowanie posiłków i cieszenie się każdym kęsem. Ta miłość do lokalnych smaków, wina oraz jedzenia w ogóle, ma swoje odzwierciedlenie w kuchni greckiej, która pełna jest różnorodnych składników - w tym ogromnej ilości warzyw. Gotując w greckim stylu, pamiętajcie zatem, by warzywa odgrywały istotną rolę w waszych posiłkach.

Greckie przepisy - co powinno się w nich znaleźć?
Grecka kuchnia obfituje w składniki, które są wręcz na wyciągnięcie ręki dla osób mieszkających w tym kraju. To właśnie w tym tkwi piękno zdrowego, przemyślanego gotowania - w korzystaniu z tego, co mamy tak blisko siebie. W przypadku Greków są to nie tylko oliwki i oliwa z oliwek, choć oczywiście greckie przepisy bardzo mocno bazują na tych dwóch produktach. Jednak w daniach kuchni greckiej powinny znaleźć się także inne elementy:
- warzywa - przede wszystkim pomidory w każdej postaci, ale również bakłażany, cukinia, cebula, karczochy, koper włoski oraz sałata,
- owoce morza - łatwy dostęp do owoców morza i ryb sprawia, że znajdziemy je w wielu daniach. Często są to krewetki i ośmiornice oraz małże, ale także langusty. Z ryb na talerzu znajdziemy tuńczyka, okonia czy sardynki,
- mięso - jadane rzadziej niż ryby, jednak nadal lubiane przez Greków. Najczęściej jest to jagnięcina i cielęcina oraz wołowina,
- sery - o tak, tego nie może zabraknąć na greckim stole. Tradycyjnie w kuchni greckiej podaje się, chociażby ser halloumi oraz inne sery owcze i kozie,
- przyprawy - wszystko to dopełniają świeże zioła, których na greckim stole nie może zabraknąć. To przede wszystkim bazylia, oregano, czosnek, koperek i czarny pieprz.
Skoro wiecie już, co powinno znaleźć się na greckim stole, warto przejść do przepisów na najpopularniejsze greckie dania.
Sprawdź: Uczta w greckim stylu
Sałatka grecka - trochę inna niż w Polsce
Sałatka grecka to idealny przykład na to, że prostota na talerzu czasem się opłaca, a warzywa mogą zapewnić nam prawdziwą bombę smaków bez większego wysiłku. To bardzo lekka potrawa, która prawdopodobnie nie zapełni żołądków, gdy są one całkiem puste, jednak pozwoli przetrwać do dania głównego. Sałatka grecka powinna obłędnie pachnąć, dlatego zadbajcie o to, by była przygotowana ze świeżych, dojrzałych warzyw. Lepiej odpuśćcie ją sobie zimą. W Polsce sałatkę grecką przygotowuje się pokrojoną w idealną kosteczkę, jednak w Grecji wygląda ona trochę inaczej. Kawałki warzyw powinny być wyczuwalne, soczyste. Dlatego nie przejmujcie się tym, jeśli pomidor czy ogórek nie będą idealne. Do sałatki greckiej potrzebujecie tylko kilku składników: świeżych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli, czarnych oliwek oraz oliwy z oliwek, pieprzu i soli, a także sera feta. Ogórki i pomidory obierzcie i pokrójcie w grubą kostkę. Oliwki przekrójcie na pół lub zostawcie w całości, a cebulę posiekajcie w cienkie piórka. Zmieszajcie je w misce razem z kilkoma łyżkami oliwy, dodajcie szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Na całości ułóżcie plastry sera feta oraz świeże oregano. I to wszystko - sałatka grecka jest już gotowa.
Tzatziki - słynny grecki sos, w sam raz na souvlaki
Prosty, a jednak niezwykle popularny - właśnie taki jest sos tzatziki, z którym wszystkie dania są jeszcze pyszniejsze. Jeśli przygotowujecie greckie souvlaki, koniecznie zróbcie do nich tzatziki, które w Grecji tradycyjnie podaje się właśnie do mięs. Możecie przygotować go z dostępnych w Polsce składników, nie potrzeba ich wiele. Tzatziki składają się z jogurtu greckiego, ogórka, soku z cytryny, czosnku oraz koperku i oliwy z oliwek. Najpierw zajmijcie się ogórkiem - zetrzyjcie go na tarce o grubych oczkach i posólcie. Po kilku minutach powinien wypuścić sok, który należy odlać. Następnie rozgniećcie czosnek i utrzyjcie go z solą, dodając sok z cytryny i łyżeczkę oliwy. Ogórka oraz czosnek z przyprawami wrzućcie do jogurtu. Dodajcie posiekany koperek bądź miętę. Teraz wystarczy tylko zmieszać, by smaki pięknie się połączyły.
Musaka - pyszna zapiekanka
Musaka to idealny przepis dla osób kochających zapiekane warzywa i mięso. Składa się z bakłażanów, pomidorów i mielonego mięsa - najczęściej jagnięcego. Do jej przygotowania potrzebujecie: dwa bakłażany, trzy ziemniaki, cebulę, kilogram pomidorów, pół kilograma mielonego mięsa, twardego sera do starcia oraz przypraw - czosnku, oregano, tymianku, soli i pieprzu. Musicie zrobić także sos beszamelowy, w którego składzie znajduje się masło, mąka, mleko i gałka muszkatołowa. Bakłażany umyjcie i pokrójcie w cienkie plastry. Posypcie je solą i odstawcie na godzinę. Ziemniaki również pokrójcie w plastry, a cebulę i pomidory w kostkę. Teraz czas na smażenie mięsa - najpierw przysmażcie cebulkę, a dopiero później dodajcie mieloną jagnięcinę. Dorzućcie czosnek i przyprawy, a następnie pomidory. Na drugiej patelni zacznijcie smażyć bakłażana - plastry muszą być zarumienione z obu stron. To samo zróbcie z ziemniakami. Możecie zacząć robić beszamel. Rozpuśćcie jedną czwartą kostki masła w rondelku, dodajcie trzy łyżki mąki i mieszajcie. Teraz powoli dolewajcie mleko (pół litra), ciągle mieszając. Dodajcie gałkę muszkatołową i sól do smaku. Macie już wszystkie składniki - teraz ułóżcie z nich musakę. Na dnie naczynia połóżcie ziemniaki, następnie mięsne nadzienie i bakłażany. Układajcie warstwy tak długo, aż skończą się wam składniki - jednak to bakłażany powinny być na samej górze. Teraz polejcie wszystko beszamelem. Zapiekajcie musakę przez pół godziny w 180 stopniach. Na około 10 minut przed końcem dodajcie starty ser. Teraz możecie już zajadać swoją pyszną zapiekankę!
Zobacz: Śródziemnomorski gulasz
Baklava - deser doskonały
Po tych wszystkich pysznościach przyszedł czas na deser, którym jest oczywiście baklava. Musicie mieć do niej drobno posiekane migdały (100 g) i posiekane orzechy włoskie (3050 g), pół szklanki bułki tartej, cukru, oleju rzepakowego i roztopionego masła, pół łyżeczki cynamonu oraz skórkę z dwóch cytryn. Do tego oczywiście ciasto filo, które kupicie w sklepie. Zmieszajcie orzechy, bułkę, cukier i cynamon w misce. Rozłóżcie ciasto filo (cztery płaty) i zacznijcie smarować je masłem zmieszanym z olejem. Po posmarowaniu jednego płatu posypcie go mieszanką orzechową i ułóżcie na nim kolejny płat. Zróbcie tak z całym ciastem filo. Samą górę posmarujcie masłem z wodą. Ciasto możecie przekroić bądź zapiec w całości w 150 stopniach przez pół godziny.
W tym czasie zróbcie syrop. Potrzebujecie szklanki cukru, pół szklanki miodu, szklanki wody i łyżki wody różanej oraz soku z cytryny. Zagotujcie wszystkie składniki oprócz wody różanej - tę dodajcie dopiero po zdjęciu syropu z płyty. Syrop wylejcie na baklavę i przejdźcie do najpyszniejszej części - zajadania!
Grecja to piękny kraj, który kryje w sobie wiele smaków. Warto je poznać:
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchnia grecka: Sałatka grecka
Fot. Bozka44 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchnia grecka: Sos tzatziki
3. Greckie souvlaki z sosem tzatziki
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchna grecka: Souvlaki
Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchnia grecka: Musaka
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchnia grecka: Musaka
Fot. Granita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kuchnia grecka: Baklava