Uczta w greckim stylu

Ryby, ser feta, a może sos tzatziki? Te i wiele innych wspaniałych smaków kryje w sobie grecka kuchnia, która nie bez powodu jest zaliczana do jednych z najsmaczniejszych w Europie. Odkryj ją razem z nami!

Fot.123RF/Picsel

Grecja przyciąga turystów nie tylko pysznym jedzeniem i wyjątkową kulturą, ale również zapierającymi dech w piersiach widokami. Nic więc dziwnego, że każdego roku coraz większa liczba naszych rodaków decyduje się spędzić urlop na pięknych, greckich plażach. Jednym z miejsc, które koniecznie należy odwiedzić, jest Santorini, słynące z urokliwych biało-niebieskich domków. Co oczywiste, warto również odwiedzić stolicę kraju Ateny - istny raj dla miłośników historii. Niezapomniane chwile możecie spędzić także na jednej z tysięcy greckich wysp. Do najpoplarniejszych należą Kreta, Rodos, Zakynthos oraz Korfu. Pamiętajcie również, aby nie trzymać się wyłącznie wybrzeża, gdyż w głębi lądu czeka na was także moc atrakcji. Niemal na każdym kroku natkniecie się na coś godnego zobaczenia lub skosztowania.

Grecja - raj dla smakoszy

Kuchnia grecka zaczęła kształtować się niemal 4000 lat temu, nieustannie ewoluując i czerpiąc z tradycji innych narodów. Nic więc dziwnego, że współcześnie jej wpływy możemy dostrzeć niemal w całej Europie.

Ze względu na położenie geograficzne, w greckim jadłospisie nie zabraknie dużej ilości ryb, owoców morza, a także mnóstwa świeżych warzyw i owoców. Kuchnia ta jest dość prosta, ale właśnie w tym tkwi jej sekret. Świeże i doskonałej jakości produkty sprawiają, iż tamtejsze dania zachwycają smakiem.

Legendarna sałatka grecka

Sałatki są nieodłącznym elementem greckiego jadłospisu. Znana na całym świecie sałatka grecka, w tym państwie nazywana jest horiatiki, czyli "wiejska". Robiona jest ze świeżych warzyw, takich jak pomidor, ogórek, zielona papryka, czerwona cebula. Dodaje się do niej także ciemne oliwki i ser feta. Całość skrapia się dużą ilością oliwy z oliwek. Dodawanie do niej sałaty, co często robią Polacy, uznawane jest za kuchenną zbrodnię.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Grecka uczta

W czasie wakacji w Grecji nie powinno zdziwić was, że w tym kraju jada się lekkie śniadanie, późny lunch i obfitą kolację z dużą ilością wina i tańca. Wtedy to właśnie zaczyna się prawdziwa grecka uczta, która kończy się późnym wieczorem.

Co ciekawe, większość greckich potraw spożywa się w temperaturze pokojowej. Ponadto, wszystkie dania podawane są w tym samym czasie, by cieszyły nie tylko żołądek, ale także oczy. Stół zastawiony różnego rodzaju potrawami to chluba każdego Greka.

Ryby i warzywa na stół

Co więc znajdziemy na greckim stole? Przede wszystkim ryby. Niemal w każdej tawernie będziecie mogli zamówić prostą, grillowaną lub smażoną na oliwie rybę, obłożoną ziołami i skropioną sokiem z cytryny. W postne dni Grecy serwują bakaliaros skordalia - morszczuka w chrupiącej panierce, smażonego na głębokim oleju, podawanego z puree ziemniaczanym z czosnkiem.

Równie chętnie podaje się różnego rodzaju owoce morza, począwszy od ośmiornic, przez krewetki, kraby i kalmary, a na przegrzebkach i jeżowcach kończąc. W czasie wakacji w Grecji koniecznie zamówcie talerz owoców morza - gwarantujemy, że będą jednymi z lepszych, jakie zdarzyło wam się kiedykolwiek zjeść.

Mięsne przysmaki

W stosunku do spożywanych od ponad czterech tysięcy lat ryb, mięso pojawiło się w greckim jadłospisie dosyć niedawno. Nie zmienia to jednak faktu, iż Grecy nauczyli się je doskonale przyrządzać. W greckiej kuchni możemy najczęściej spotkać jagnięcinę, wołowinę i baraninę, serwowane z dodatkiem aromatycznych ziół.

Do popularnych dań należy przede wszystkim musaka - zapiekanka mięsno-warzywna z mielonej jagnięciny, ziemniaków, bakłażanów i pomidorów. Nieco podobnym daniem jest pastitsio, które zamiast bakłażana i ziemniaków, ma grubą warstwę makaronu penne. Po nim na pewno nie będziecie głodni!

Obowiązkowo spróbujcie także souvlaki oraz gyrosa serwowanych ze słynnym sosem tzatziki - nigdzie nie smakują tak dobrze, jak w Grecji. Równie smacznym daniem jest gemista, czyli znane również w Polsce papryki, pomidory lub bakłażany faszerowane mielonym mięsem. Wisienką na tym mięsnym torcie jest kokoretsi, czyli grillowana wątroba, śledziona, serce i inne podroby jagnięce, owinięte w oczyszczone flaki. Uczta dla mięsożerców.

Reklama

Przekąski, dipy i desery

Oprócz dań głównych, na greckim stole znajdziemy dużo drobnych przekąsek. Do najpopularniejszych należą tiropitakia (małe trójkąciki z ciasta filo, faszerowane serem feta lub szpinakiem), dolmades (ryż zawijany w liście winogron), saganaki tyri (smażony ser podawany z cytryną lub limonką), a także oliwki, marynowane sardele, smażone kabaczki, papryka i zapiekane ostrygi.

Obowiązkowym dodatkiem do wszystkich dań są również dipy. Znany i lubiany w Polsce sos tzatziki to jogurt grecki połączony ze świeżym ogórkiem, czosnkiem, solą, pieprzem i octem winnym. Bardzo często serwowana jest także fava - (pasta z grochu), taramosalata (pasta z rybiej ikry) i ladelemono (sos cytrynowy).

Wyjątkową popularnością wśród turystów i miejscowych cieszą się kolokithokeftedes - placuszki z cukinii z natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem, a także dużą ilością fety. Można znaleźć też wiele ich odmian, na przykład z pomidorami, ziemniakami, czy nawet z ośmiornicą.

Na deser mieszkańcy Grecji często wybierają baklavę - ciasto filo z orzechami, miodem i cukrem, które po zapieczeniu, krojone jest w romby, oblewane lukrem i posypywane pistacjami. Można ją jeść również do porannej kawy, którą podaje się tam w małych filiżankach ze szklanką zimnej wody. W lecie jej odpowiednikiem jest frappe, czyli kawa mrożona.

Kulinarne pamiątki

Wracając z wakacji w Grecji, oprócz opalenizny, warto przywieźć ze sobą do Polski kilka pamiątek, które zapełnią naszą kuchnię. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w grecką kawę, a także alkohol, między innymi czerwone, regionalne wina, ouzo - (wódkę o smaku anyżowym) oraz restinę - (wino z dodatkiem żywicy sosnowej). Na liście zakupów nie może zabraknąć także oliwy z oliwek, suszonych przypraw, zielonych i czarnych oliwek, a także słodkich przysmaków.

Jeśli jednak w tym roku nie wybieracie się na wakacje do słonecznej Grecji, możecie przyrządzić tamtejsze przysmaki w zaciszu swojej kuchni. Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników.

 

1. Grecki sos tzatziki

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Horiatiki - grecka wiejska sałatka

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Grecka musaka

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Placuszki z cukinii po grecku - Kolokithokeftedes

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Fava - grecka pasta z grochu

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Greckie souvlaki z sosem tzatziki

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Tortille po grecku

Fot. Szefowa-kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Grecka pomidorowa

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Pita z gyrosem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2