Fot. 123RF/Picsel
To oczywiste - najlepiej smakują potrawy przygotowane przez mamę lub babcię. Choćby należały do najprostszych, miały w sobie coś, co sprawiało, że nie dało się im oprzeć, a ich smak był nie do podrobienia.
Każdy z nas ma co najmniej kilka takich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa, które sprawiają, że uśmiech automatycznie pojawia się na twarzy, a ślinianki zaczynają pracować szybciej.
Dziś prezentujemy wam subiektywną listę takich przepisów. Nie jest ona zamknięta i chętnie poszerzymy ją o wasze propozycje.
Jakie danie jest waszym najsmaczniejszym wspomnieniem z dzieciństwa? Swoje propozycje zgłaszajcie w komentarzach.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Racuchy z jabłkami wymieniała niemal każda osoba, którą zapytaliśmy o ulubioną potrawę z dzieciństwa. Właściwie nie ma się co dziwić. To naprawdę pyszne danie, które powinno zasmakować nawet największemu niejadkowi.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
W każdym domu przygotowywało się ją nieco inaczej. Dla nas już na zawsze pozostanie królową poniedziałkowych obiadów.
Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Wydaje nam się, że dzisiaj pampuchy są nieco zapomnianym daniem. Wielką szkodą byłoby, gdyby kolejne pokolenie nie znało ich smaku.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Jak jadało się je w waszych domach - solo, czy też jako dodatek do obiadu? W wersji słodkiej, a może słonej?
Fot. Gregorghspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Każdy, kto jadał je w dzieciństwie, z pewnością przygotowuje je do dnia dzisiejszego. To doskonały dowód na to, że siła tkwi w prostocie.
Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Oczywiście, w naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć pierogów. Z pewnością jadaliście je z różnymi farszami. Nasz wybór padł na jagody, ponieważ stanowią dla nas kwintesencję wakacyjnego obiadu, zjadanego w babcinym ogródku.
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Chyba trudno znaleźć kogoś, kto choć raz nie jadł takich kluseczek. W naszej pamięci najbardziej zapadły te podawane z rosołem lub zupą pomidorową. W jaki sposób serwowano je w waszych domach?
8. Szyszki z ryżu preparowanego
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Z pewnością dla wielu z was był to jeden z pierwszych, samodzielnie przygotowanych deserów. Jest niezwykle prosty, a do jego zrobienie potrzebujecie zaledwie trzech składników.
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Chcąc przygotować szybki i prosty deser mogliście sięgnąć po wspominany już wcześniej przepis na szyszki. Jeśli jednak mieliście ochotę na coś większego i bardziej efektownego, blok czekoladowy całkowicie dystansował konkurencję.