Spis treści:
- Grzyby mun – wartości odżywcze
- Grzyby mun – właściwości
- Gdzie w Polsce rosną grzyby mun?
- Z czym można pomylić chińskiego smardza?
- Co można zrobić z grzybami mun?
Skąd pochodzą grzyby mun? Chociaż największą popularnością cieszą się w Azji Wschodniej, znaleźć je można także w polskich lasach. Co ciekawe, mają one również rodzime nazwy, mówi się na nie uszaki bzowe, chiński smardze, a także „uszy judasza”. Charakteryzuje je nietypowy wygląd, odbiegający znacznie od klasycznych grzybów z kapeluszem i nóżką. Grzyby mun przypominają niewielkie, brązowe uszy, największe okazy dorastają średnicą jedynie do 10 cm. Mają delikatny smak, nadają się zarówno do smażenia, jak i gotowania. Dowiedz się, z czym można pomylić chińskiego smardza oraz co można zrobić z grzybami mun?

Grzyby mun – wartości odżywcze
Chińskie smardze kryją w sobie sporo wartości odżywczych. Zawierają białko, w tym niezbędne organizmowi aminokwasy. W 100 g suszonych grzybów mun znajduje się około 360 kcal. W ich składzie znajdziesz witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak: magnez, selen, miedź, żelazo i potas.
Grzyby mun – właściwości
Chińskie smardze to niezwykle stary gatunek grzybów, prawdopodobnie były znane już w trzecim wieku przed naszą erą. Na Starym Kontynencie pojawiły się natomiast w XVII wieku. Już wówczas ceniono je nie tylko za ich walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne.
Grzyby mun są przeciwutleniaczami, wspierają walkę z wolnymi rodnikami, dzięki czemu działają przeciwstarzeniowo. Mają również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Uszaki bzowe warto włączyć do diety w okresie jesienno-zimowy, ponieważ mają właściwości wzmacniające odporność, pomagają zwalczyć infekcje oraz chronią organizm przed zakażeniami.
Grzyby te są także źródłem błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego oraz poprawia trawienie. Spożywanie błonnika to także działanie profilaktyczne w przypadku chorób u układu krążenia.
Powinny znaleźć się także w diecie osób, które mają zbyt wysokie ciśnienie krwi, wzmacniają także naczynia krwionośne. Co więcej, pomagają obniżyć poziom tłuszczu we krwi.
Gdzie w Polsce rosną grzyby mun?
Wybierasz się na grzybobranie z zamiarem odnalezienia grzybów mun w naszych lasach? W pierwszej kolejności musisz odnaleźć krzewy czarnego bzu, to właśnie na ich pniach lubią rosnąć uszaki bzowe. Możesz rozejrzeć się również w poszukiwaniu drzew liściastych, takich jak akacje, buki czy wierzby. Uszaki bzowe najbardziej lubią towarzystwo spróchniałych drzew oraz takich, które np. przez chorobę są osłabione. Można spotkać je zarówno wiosną, jak i jesienią.
Z czym można pomylić chińskiego smardza?
Uszaki bzowe bardzo łatwo pomylić z łatwo pomylić z uszakami gęstowłosymi. Pomyłka ta nie jest jednak groźna dla zdrowia, rozczarować mogą cię natomiast walory smakowe, ponieważ grzyby te są raczej niejadalne. Grzyby mun są również podobne do uszaków skórnikowatych.
Co można zrobić z grzybami mun?
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni z nowymi produktami, grzyby mun sprawdzą się tu świetnie. Mają delikatny smak i ciekawą konsystencję, niektórzy określają ją jako chrupką, inni zaś uważają, że są nieco galaretowate. Z pewnością jednak nadają one daniom ciekawej konsystencji.
Można je zarówno gotować, jak i smażyć. Będą doskonałym uzupełnieniem dań wegetariańskich, np. warzyw po azjatycku przygotowywanych metodą stir-fry. Podkreślą także smak sosów, zup, czy gulaszów w stylu chińskim. Można wrzucić je do dań z makaronem, doskonale pasować będą do makaronu ryżowego. Świetnie dopełnią również smak dań z mięsem w roli głównej. Sprawdź, jakie przepisy można przygotować z grzybami mun.
Makaron z grzybami mun
Jeśli lubisz dania kuchni chińskiej, koniecznie musisz spróbować makaron z grzybami mun. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: 50 g suszonych grzybów mun, dwie piersi z kurczaka, cebulę, cztery ząbki czosnku, opakowanie makaronu ryżowego, trzy łyżki sosu sojowego, łyżeczkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru brązowego, szczypiorek, garść orzechów ziemnych, kawałek imbiru, sól i pieprz do smaku.
Zacznij od zalania suszonych grzybów wrzątkiem, powinny odstać tak przynajmniej kwadrans, następnie odcedź je z wody i pokrój. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek i kurczaka, podsmaż na złoty kolor. Dodaj grzyby mun, sos sojowy, sos rybny, cukier, starty kawałek imbiru, szczyptę soli i pieprzu. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Zupa z grzybami mun i kurczakiem
Na jesienną niepogodę świetnie sprawdzi się także rozgrzewająca zupa w stylu azjatyckim z dodatkiem grzybów mun i kurczaka. Przygotuj: 60 g grzybów mun, dwie piersi z kurczaka, trzy marchewki, paprykę czerwoną i żółtą, garść szczypiorku i kolendry, puszkę mleka kokosowego, cztery ząbki czosnku, łyżeczkę cynamonu, szczyptę chili, łyżeczkę imbiru, łyżeczkę czerwonej papryki słodkiej, dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę soli, pół łyżeczki pieprzu.
Mięso pokrój w kostkę, do garnka wlej odrobinę oliwy, dodaj czosnek i kurczaka, dopraw solą i pieprzem, podsmaż. Dodaj warzywa pokrojone w cienkie słupki, następnie wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone i namoczone wcześniej grzyby. Wlej litr wody, mleczko kokosowe, gotuj przez pół godziny. Na koniec wrzuć ugotowany wcześniej makaron – zgodnie z opisem na opakowaniu. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.
Zainspiruj się przepisami z grzybami mun, przygotowanymi przez naszych użytkowników.
1. Zupa z jarmużem i grzybami mun
Zupa z jarmużem i grzybami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Orientalna zupa z grzybami mun

Orientalna zupa z grzybami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Duszone plastry wołowe z grzybami mun

Duszone plastry wołowe z grzybami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Makaron chow mein z grzybami mun

Makaron chow mein z grzybami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Omlet ze szczypiorkiem i grzybkami mun

Omlet ze szczypiorkiem i grzybkami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Spaghetti "po chińsku" z pak choi i mun

Spaghetti "po chińsku" z pak choi i mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Makaron nudle z kurczakiem i grzybkami mun

Makaron nudle z kurczakiem i grzybkami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »
Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »
Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »
Jak ekspresowo wysuszyć grzyby? Ten sposób zajmie ci 30 minut! »