Ewa_Gotuje

Ryż jaśminowy to znakomita alternatywa dla klasycznego białego ryżu. Jego delikatny, lekko orzechowy smak i puszysta konsystencja sprawiają, że świetnie komponuje się on zarówno z warzywami, jak i mięsem. Jak go przygotować i czym różni się ryż jaśminowy od zwykłego? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.

Jeden z najsmaczniejszych rodzajów ryżu | Fot.123RF/Picsel/supaleka

Spis treści: 

Ryż to doskonały dodatek do dań – można go szybko ugotować, a jego smak jest na tyle uniwersalny, że pasuje praktycznie do każdej pozycji. Jeśli znudziła ci się jego tradycyjna biała odmiana, powinieneś wypróbować ryż jaśminowy. Pochodzi on głównie z Tajlandii i innych krajów Azji Południowo-Wschodniej, gdzie jest kluczowym elementem lokalnych potraw. Jego lekko kleista struktura i delikatny smak sprawiają, że stanowi doskonałą bazę azjatyckich przysmaków – nawet deserów. Jednak to nie wszystkie jego atuty, ponieważ posiada on całkiem sporo wartości odżywczych. Dlaczego warto włączyć go do diety? Co najmniej z kilku powodów.

Ryż jaśminowy 

Ryż jaśminowy to długoziarnista odmiana ryżu o charakterystycznym kwiatowym aromacie, który staje się jeszcze bardziej intensywny po jego ugotowaniu. Wywodzi się on z Tajlandii, gdzie od wieków jest uprawiany i ceniony za swoją puszystą konsystencję. Czym różni się ryż jaśminowy od zwykłego? W przeciwieństwie do klasycznego wariantu jego ziarna są delikatnie perłowe i mają lekko orzechowy posmak. Po ugotowaniu nie sklejają się, dzięki czemu fantastycznie sprawdzi się on w rękach mniej doświadczonych kucharzy. 

Dlaczego warto jeść ryż jaśminowy? 

Produkt ten jest bogaty w węglowodany, warto zaznaczyć jednak, że obecna w nim jest większa ilość błonnika niż w jego klasycznym odpowiedniku. Przekłada się to na lepszą pracę układu trawiennego i stabilną glikemię poposiłkową. Ryż jaśminowy również niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu dobrze sprawdza się w diecie pacjentów zmagających się z problemami metabolicznymi. Dodatkowo dostarcza on witamin z grupy B, które wspomagają metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Stawiając na ten pokarm, zapewnisz sobie również rozmaite minerały, takie jak magnez, fosfor i żelazo. 

Sprawdź także: Reguluje poziom cukru i pomaga utrzymać wagę. Pyszne dania z kaszy gryczanej

Jak gotować ryż jaśminowy? 

Jak gotować ryż jaśminowy, aby zachował on swój wyjątkowy aromat i puszystą strukturę? Kluczowe jest dokładne przepłukanie ziaren przed gotowaniem – pozwoli to na pozbycie się nadmiaru skrobi. Wystarczy na krótką chwilę umieścić go na sitku pod bieżącą wodą i gotowe. 

Ryż jaśminowy najlepiej gotować w proporcji 1:1,5 – jedna część ryżu na półtorej części wody. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, pamiętaj o zmniejszeniu ognia. Obróbkę termiczną należy kontynuować pod przykryciem przez około 12-15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Po zakończeniu obróbki termicznej zostaw go pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, aby nabrał docelowej puszystości. 

Do jakich potraw stosować ryż jaśminowy? 

Ta odmiana orientalnego zboża to doskonały wybór do opcji kuchni azjatyckiej. Jeśli jednak nie przepadasz za daniami pochodzącymi z Dalekiego Wschodu, możesz z powodzeniem używać go podczas przyrządzania polskich przepisów. Serwuj go na przykład jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych. Świetnie sprawdzi się on też w sałatkach z tofu i krewetkami. Ponadto bardzo dobrze nadaje się on do sushi, szczególnie jeśli zależy ci na lżejszym charakterze tej przekąski. Innym pomysłem na wykorzystanie ryżu jaśminowegodesery – na przykład w wersji gotowanej na mleku kokosowym z owocami tropikalnymi i bakaliami. My proponujemy dorzucić do niego mango, marakuję lub ananasa. Kropką nad i takiego zestawu będą nerkowce, wiórki kokosowe i kakao. 

Jakie konkretne dania można przygotować z ryżem jaśminowym? Poniżej znajdziesz kilka inspiracji, które warto wypróbować! 

1. Ryż z kurczakiem

 Ryż z kurczakiem Zobacz przepis

Ryż z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kokosowy ryż jaśminowy z figami

 Kokosowy ryż jaśminowy z figami Zobacz przepis

Kokosowy ryż jaśminowy z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ryż jaśminowy z jabłkami, miętą i jogurtem

 Ryż jaśminowy z jabłkami, miętą i jogurtem Zobacz przepis

Ryż jaśminowy z jabłkami, miętą i jogurtem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ryż z warzywami

 Ryż z warzywami Zobacz przepis

Ryż z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ryż z warzywami, płatkami nagietka i ryba z szałwią

 Ryż z warzywami, płatkami nagietka i ryba z szałwią Zobacz przepis

Ryż z warzywami, płatkami nagietka i ryba z szałwią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: healthline.com, vitapedia.com, smaker.pl 

Opracowanie: Redakcja Smaker.pl

Sprawdź także: 

To prawdziwy polski eliksir życia. Ma ogrom witamin, chroni wątrobę, serce, wzmacnia odporność

Czesi piją litrami. Zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej herbaty z torebki

Najbrzydsza ryba świata o niebiańskim smaku. Chuda, pełna białka i kwasów omega-3

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Prostaczek

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...

Odsłon: 2440

30 min
6
Dania główne Krewetki w panierce Panko

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...

Odsłon: 32

>60 min
0

Przepis dnia

Dania główne Pałki z kurczaka w boczku

Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...

Odsłon: 3091

30 min
10
Desery Kremowy flan

Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...

Odsłon: 2762

15 min
1