Spis treści:
- Ryż jaśminowy
- Dlaczego warto jeść ryż jaśminowy?
- Jak gotować ryż jaśminowy?
- Do jakich potraw stosować ryż jaśminowy?
Ryż to doskonały dodatek do dań – można go szybko ugotować, a jego smak jest na tyle uniwersalny, że pasuje praktycznie do każdej pozycji. Jeśli znudziła ci się jego tradycyjna biała odmiana, powinieneś wypróbować ryż jaśminowy. Pochodzi on głównie z Tajlandii i innych krajów Azji Południowo-Wschodniej, gdzie jest kluczowym elementem lokalnych potraw. Jego lekko kleista struktura i delikatny smak sprawiają, że stanowi doskonałą bazę azjatyckich przysmaków – nawet deserów. Jednak to nie wszystkie jego atuty, ponieważ posiada on całkiem sporo wartości odżywczych. Dlaczego warto włączyć go do diety? Co najmniej z kilku powodów.

Ryż jaśminowy
Ryż jaśminowy to długoziarnista odmiana ryżu o charakterystycznym kwiatowym aromacie, który staje się jeszcze bardziej intensywny po jego ugotowaniu. Wywodzi się on z Tajlandii, gdzie od wieków jest uprawiany i ceniony za swoją puszystą konsystencję. Czym różni się ryż jaśminowy od zwykłego? W przeciwieństwie do klasycznego wariantu jego ziarna są delikatnie perłowe i mają lekko orzechowy posmak. Po ugotowaniu nie sklejają się, dzięki czemu fantastycznie sprawdzi się on w rękach mniej doświadczonych kucharzy.
Dlaczego warto jeść ryż jaśminowy?
Produkt ten jest bogaty w węglowodany, warto zaznaczyć jednak, że obecna w nim jest większa ilość błonnika niż w jego klasycznym odpowiedniku. Przekłada się to na lepszą pracę układu trawiennego i stabilną glikemię poposiłkową. Ryż jaśminowy również niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu dobrze sprawdza się w diecie pacjentów zmagających się z problemami metabolicznymi. Dodatkowo dostarcza on witamin z grupy B, które wspomagają metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Stawiając na ten pokarm, zapewnisz sobie również rozmaite minerały, takie jak magnez, fosfor i żelazo.
Sprawdź także: Reguluje poziom cukru i pomaga utrzymać wagę. Pyszne dania z kaszy gryczanej
Jak gotować ryż jaśminowy?
Jak gotować ryż jaśminowy, aby zachował on swój wyjątkowy aromat i puszystą strukturę? Kluczowe jest dokładne przepłukanie ziaren przed gotowaniem – pozwoli to na pozbycie się nadmiaru skrobi. Wystarczy na krótką chwilę umieścić go na sitku pod bieżącą wodą i gotowe.
Ryż jaśminowy najlepiej gotować w proporcji 1:1,5 – jedna część ryżu na półtorej części wody. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, pamiętaj o zmniejszeniu ognia. Obróbkę termiczną należy kontynuować pod przykryciem przez około 12-15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Po zakończeniu obróbki termicznej zostaw go pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, aby nabrał docelowej puszystości.
Do jakich potraw stosować ryż jaśminowy?
Ta odmiana orientalnego zboża to doskonały wybór do opcji kuchni azjatyckiej. Jeśli jednak nie przepadasz za daniami pochodzącymi z Dalekiego Wschodu, możesz z powodzeniem używać go podczas przyrządzania polskich przepisów. Serwuj go na przykład jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych. Świetnie sprawdzi się on też w sałatkach z tofu i krewetkami. Ponadto bardzo dobrze nadaje się on do sushi, szczególnie jeśli zależy ci na lżejszym charakterze tej przekąski. Innym pomysłem na wykorzystanie ryżu jaśminowego są desery – na przykład w wersji gotowanej na mleku kokosowym z owocami tropikalnymi i bakaliami. My proponujemy dorzucić do niego mango, marakuję lub ananasa. Kropką nad i takiego zestawu będą nerkowce, wiórki kokosowe i kakao.
Jakie konkretne dania można przygotować z ryżem jaśminowym? Poniżej znajdziesz kilka inspiracji, które warto wypróbować!
2. Kokosowy ryż jaśminowy z figami

Kokosowy ryż jaśminowy z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ryż jaśminowy z jabłkami, miętą i jogurtem

Ryż jaśminowy z jabłkami, miętą i jogurtem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ryż z warzywami, płatkami nagietka i ryba z szałwią

Ryż z warzywami, płatkami nagietka i ryba z szałwią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: healthline.com, vitapedia.com, smaker.pl
Opracowanie: Redakcja Smaker.pl
Sprawdź także:
To prawdziwy polski eliksir życia. Ma ogrom witamin, chroni wątrobę, serce, wzmacnia odporność
Czesi piją litrami. Zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej herbaty z torebki
Najbrzydsza ryba świata o niebiańskim smaku. Chuda, pełna białka i kwasów omega-3