Z tego artykułu dowiesz się:
Zanim dowiesz się, jak zrobić likier kajmakowy i do czego go wykorzystać, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czym w ogóle jest kajmak. Otóż kajmak to nic innego jak gęsta, ciągliwa i bardzo słodka masa, która powstaje wskutek gotowania skondensowanego mleka lub śmietanki (krowiego mleka) z dużą ilością cukru.
Najczęściej służy on jako dodatek do deserów, zwłaszcza ciast, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować z niego pyszny likier kajmakowy. Jak przygotować go krok po roku? Poznaj sprawdzoną recepturę!
Jak zrobić likier kajmakowy?
Likier kajmakowy to trunek na każdą okazję – święta wielkanocne, rodzinną imprezę oraz spotkanie w gronie przyjaciół. Przyrządzając go samodzielnie w domu, zaoszczędzisz pieniądze i dostosujesz smak do własnych preferencji.
Do przygotowania likieru potrzebujesz zaledwie kilku składników, tj. śmietany kremówki, puszki masy kajmakowej, wódki lub spirytusu oraz soli. Umieść kajmak oraz śmietanę w rondelku i podgrzewaj je na najmniejszym palniku do momentu, aż dokładnie się ze sobą połączą. Ostudź masę, a następnie dodaj do niej wybrany alkohol oraz szczyptę soli i wymieszaj.
Jako że kajmak świetnie komponuje się z różnymi składnikami, możesz nieco pokombinować ze smakiem likieru. Jedną z opcji jest dodanie kawy. Dobrym wyborem będzie również kakao, czekolada lub wanilia. Gotowy likier przechowuj w szklanej karafce lub butelce.
Likier kajmakowy
Zobacz przepisJak zrobić likier kajmakowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak podawać likier kajmakowy?
Serwując napoje alkoholowe, w tym likiery, należy przestrzegać kilku zasad. Do każdego trunku przeznaczony jest inny kieliszek, który spełnia określoną funkcję. Zatem jak podawać likier kajmakowy? Najlepiej sprawdzą się tutaj kieliszki o objętości 50 ml, na wysokiej nóżce – likiery należą do tych alkoholi, którymi warto się delektować i pić małymi łyczkami, zwłaszcza jeśli są bardzo słodkie. Likier kajmakowy zawiera w swoim składzie śmietanę, więc najlepiej przechowywać go lodówce.
Sprawdź także: Jak zrobić sernik kajmakowy? - przepis ze Smaker.pl
Do czego użyć likieru kajmakowego?
Deser bananowy
Nie od dziś wiadomo, że połączenie kajmaku i bananów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Świadczy o tym ogromna popularność ciasta banoffee, za którym przepadają nawet najbardziej wymagający smakosze.
Deser bananowy z dodatkiem likieru jest bardzo łatwy w przygotowaniu – wystarczy sięgnąć po takie składniki jak dojrzały banan, likier kajmakowy oraz jogurt grecki i wykonać kilka prostych czynności.
Obierz banana ze skóry, przekrój go wzdłuż i umieść na rozgrzanej patelni. Zalej cały owoc likierem i duś pod przykryciem do momentu, aż nieco ściemnieje. Po obróbce termicznej pokrój go na mniejsze kawałki. Przełóż jogurt i banana do pucharków, układając je naprzemiennie warstwami. Na koniec polej je ciepłym likierem kajmakowym.
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa z likierem kajmakowym świetnie sprawdzi się jako wielkanocny deser – w końcu trudno wyobrazić sobie to święto bez słodkich wypieków! Orzechowo-krówkowy posmak, rozpływający się w ustach biszkopt i czekoladowa polewa sprawią, że twoi bliscy będą wręcz zachwyceni.
Niezbędne składniki do upieczenia babki to jajka, mąka, mielone orzechy (np. laskowe), kakao, cukier waniliowy, czekolada deserowa, mleko oraz cukier puder. Wśród nich nie może zabraknąć oczywiście likieru kajmakowego, który idealnie połączy się z wanilią, kakao i czekoladą.
Ubij jajka za pomocą miksera, dodając do nich cukier waniliowy oraz cukier puder. Powstałą masę przełóż do naczynia z proszkiem do pieczenia i drugą porcją cukru waniliowego. Dosyp do nich mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodawaj kolejno pozostałe składniki, tj. likier oraz orzechy, i kontynuuj mieszanie.
Podziel ciasto na dwie części i do jednej z nich wsyp kakao. Wysmaruj masłem formę do pieczenia i wlej do niej ciemniejsze ciasto, a następnie dołóż warstwę tego jasnego – wymieszaj je za pomocą widelca, żeby utworzył się charakterystyczny marmurkowy wzór.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego formę z przygotowaną masą – całość piecz przez ok. 50-60 minut. W międzyczasie przygotuj polewę – jedyne co musisz zrobić, to rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Polej nią wystudzoną babkę i poczekaj, aż zastygnie.
Sprawdź także: Ciasta z PRL - przepisy na hity prywatek i rodzinnych spotkań
Lody śmietankowe
Lody śmietankowe to deser, po który warto sięgnąć nie tylko w okresie wiosenno-letnim. Dodając do nich likier kajmakowy, sprawisz, że będą znacznie słodsze i jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Aby je przyrządzić, musisz zaopatrzyć się w śmietanę kremówkę, mleko, cukier, żółtka jaj oraz likier.
Wlej śmietanę wraz z mlekiem do rondelka i zagotuj, a następnie połącz je z żółtkami utartymi z cukrem. Powstałą masę przelej do garnka i gotuj na najmniejszym palniku – staraj się nie podgrzewać jej zbyt mocno, żeby się nie zwarzyła. Po obróbce termicznej odstaw ją do ostygnięcia, wlej do niej likier i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Ubij na sztywno śmietanę i połącz ją ze schłodzoną masą. Po zmiksowaniu umieść je w specjalnym pojemniku i wstaw do zamrażalnika, co jakiś czas mieszając, żeby pozbyć się kryształków lodu.
Ciasteczka
Do czego użyć likieru kajmakowego, jeśli najdzie cię ochota na szybki deser z dodatkiem alkoholu? Na przykład do ciasteczek! Receptura na tę przekąskę jest niezwykle prosta i zawiera kilka podstawowych składników, które prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni.
Jeśli planujesz przyrządzić ciasteczka z likierem kajmakowym, poza tym ostatnim na twojej liście produktów powinno znaleźć się kakao, białka jaj, cukier oraz migdały. Realizację przepisu rozpocznij od ubicia białek na sztywną pianę i dodania do nich cukru, kakao oraz zmielonych orzechów. Na końcu dolej likier i dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj kulki i rozmieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem blachy do piekarnika możesz je lekko spłaszczyć. Ciasteczka piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Kawa
W twoim najbliższym otoczeniu z pewnością znajdzie się choć jedna osoba, która wręcz przepada za smakowymi kawami. Ty również od takich nie stronisz? Zatem kawa z likierem kajmakowym to doskonała opcja dla ciebie!
Przygotowanie kawy w tym wydaniu nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Wystarczy wlać na dno szklanki nieco trunku, a następnie dolać napar z kawy – może być rozpuszczalna. Idealnym zwieńczeniem napoju będzie warstwa spienionego mleka oraz posypka z kakao. Palce lizać!
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »
Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »