Dania jednogarnkowe

Kiedyś to było… wspominają dorośli z rozrzewnieniem. Prawdą jest jednak, że kiedyś nie było zbyt wiele – PRL nie był okresem obfitującym w produkty, także spożywcze. Jednak pomimo tego, nasze mamy i babcie były w stanie wyczarować pyszne ciasta i potrawy, których smaki pamiętamy nadal. Te ciasta są teraz hitem rodzinnych spotkań.

Fot. 123RF/Picsel

Jakie ciasta najbardziej kojarzą wam się z PRLem? Wuzetka, blok czekoladowy, a może ciasto metrowiec? Wszystkie te desery, a także inne, możecie zrobić bez większego wysiłku. Wystarczy do tego tylko kilka składników i trochę czasu.

Ciasta z PRL? To muszą być fale Dunaju!

Ciasta z PRL często kojarzą nam się z prostotą, jednak fale Dunaju wcale nie są tak banalnie proste do przygotowania. Wymagają zrobienia ucieranego ciasta oraz masy budyniowej - najlepiej z domowego budyniu jak za starych, dobrych czasów. Wszystko to zalane będzie polewą czekoladową. Gotowi? Aby zrobić ciasto ucierane, przygotujcie trzy jajka, 150 gramów cukru, 170 mililitrów oleju i tyle samo mleka, 350 gramów mąki pszennej, łyżeczkę kakao, trzy łyżeczki proszku do pieczenia i wiśnie. Jeśli nie macie wiśni wyciąganych z kompotu, które znajdowały się w oryginalnym przepisie, użyjcie świeżych lub mrożonych. Jajka utrzyjcie z cukrem za pomocą miksera - róbcie to tak długo, aż cukier się roztopi. Powoli dodawajcie do nich olej. W oddzielnej misce wymieszajcie mąkę z proszkiem, a następnie dodawajcie powoli do masy jajecznej. Ciągle mieszajcie, choć na mniejszych obrotach. Na koniec przyszedł czas na wlanie mleka. Podzielcie ciasto na pół - jedną część ułóżcie na blaszce, a do drugiej dodajcie kakao. Gdy rozmieszacie ciasto, możecie ułożyć ciemniejszą warstwę na jaśniejszej, a następnie delikatnie wgnieść w nią wiśnie. Ciasto pieczcie w 180 stopniach przez maksymalnie 30 minut. Teraz macie czas na zrobienie masy budyniowej. Domowy budyń wymaga trzech żółtek, 350 mililitrów mleka, łyżeczki cukru wanilinowego oraz 70 gramów cukru i 60 gramów mąki ziemniaczanej. Mąkę, cukier, łyżeczkę cukru wanilinowego oraz żółtka zmieszajcie razem w garnku. Stopniowo dodawajcie do nich mleko, a dopiero wtedy postaw garnek na ogniu. Ciągle mieszajcie. W momencie, w którym budyń zgęstnieje, będzie gotowy. Macie już swoją masę budyniową. Teraz musicie ją tylko wyłożyć na ciasto. Poczekajcie jednak, aż ostygnie. Wstawcie gotowe ciasto do lodówki. Gdy ciasto będzie zimne, możecie polać je polewą czekoladową. Zrobicie ją z połowy kostki masła oraz dwóch tabliczek czekolady.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Ciasto metrowiec - jeszcze lepsze, niż popularne ciasto zebra

Aby zrobić ciasto metrowiec, potrzebujecie takich samych składników, co w przypadku fal Dunaju. Samo ciasto jest bowiem podobne - również dzielone na jasne i ciemne. Różnica polega na kremie oraz przekładaniu warstw. Metrowiec jest podobny także do innego wypieku popularnego w tamtych czasach. To ciasto zebra. Jednak ono nie posiadało pysznego kremu i polewy. Dlatego metrowiec to najlepszy wybór na niedzielny obiad z rodziną. Ciasto jasne i ciemne musicie piec osobno, najlepiej w keksówkach. Gdy masy będą już w piekarniku, zróbcie masę budyniową. Przyda wam się do tego pół litra mleka, cztery żółtka, 80 gramów cukru, 40 gramów skrobi ziemniaczanej, łyżeczka cukru wanilinowego oraz całe masło. Zagotujcie część mleka z cukrami - zostawcie pół szklanki, by wymieszać je z żółtkami oraz skrobią. Do gotującego się mleka dodajcie żółtka i skrobię, cały czas mieszając. Gotujcie do zgęstnienia. Teraz przyszedł czas na układanie metrowca. Pokrójcie ciasta tak samo, jakbyście kroili chleb. Przekładajcie kawałki kremem i układajcie je naprzemiennie - raz jasne, raz ciemne. To tyle - teraz musicie posmarować ciasto pozostałą masą oraz polać je polewą czekoladową. Trzymajcie je w lodówce, by polewa stężała.

Wuzetka - najlepsze ciasto z bitą śmietaną!

Wuzetka to pyszne ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Przygotujecie je szybko i pewnie równie szybko je zjecie. Aby zrobić biszkopt, potrzebujecie siedmiu jajek, 170 gramów kakao i mąki pszennej, a także 220 gramów cukru. Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Białka muszą być ubite na sztywno z całym cukrem, który dodawany jest do masy powoli, po łyżeczce. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawajcie żółtka. Masa musi być puszysta. W oddzielnej misce przesiejcie mąkę i kakao, a następnie stopniowo dodawajcie je do masy, delikatnie mieszając. Biszkopt pieczcie przez 30 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto ostygnie, przekrójcie je na dwa blaty. Ten, który ma być ułożony na dole, skropcie delikatnie czarną herbatą i rozsmarujcie na nim powidła śliwkowe. Teraz czas na śmietanę. Litr śmietanki 36% ubijcie z 70 gramami cukru pudru. Dodajcie także opakowanie śmietanki w proszku, by masa była stała. Teraz wystarczy nałożyć śmietanę na biszkopt, przykryć ją drugą częścią ciasta i zalać polewą czekoladową.

 

Sprawdź: Niezawodne przepisy na błyskawiczne ciasta

Blok czekoladowy - przysmak z dawnej epoki

Blok czekoladowy zastępował czekoladę, gdy nie było jej w sklepach. Jeśli chcecie przypomnieć sobie te smaki, koniecznie przygotujcie blok w domu. Potrzebujecie do tego mleka w proszku (około 260 gramów), 250 gramów masła, 150 gramów cukru, 125 mililitrów mleka i cztery łyżki kakao. Mleko, kakao, cukier i masło podgrzewajcie razem w jednym garnku - nie gotujcie. Składniki mają się tylko połączyć. Zdejmijcie garnek z płyty i stopniowo dodawajcie mleko w proszku. Cały czas mieszajcie, najlepiej trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Masa musi być jednolita. Do masy możecie dodać pokruszone herbatniki czy też bakalie. Wlejcie ją do keksówki i trzymajcie w lodówce przez cztery godziny, do stężenia. Możecie już zajadać blok czekoladowy!

Zobacz: Mus z karmelizowanymi jabłkami, miętą i filetami z pomarańczy

Makowiec japoński, czyli makowiec z jabłkami

Makowiec japoński to sama masa - żadnego ciasta. Jest bosko pyszny i wilgotny. Jak go zrobić? Bardzo prosto. Potrzebujecie do tego pół kilograma zmielonego maku, pół kilograma cukru pudru, kilograma jabłek, 12 jajek, 250 gramów masła, 120 gramów kaszy manny, trzy łyżeczki proszku do pieczenia oraz łyżeczkę olejku migdałowego. Najpierw zalecie mak gorącym mlekiem, by był miękki. Zostawcie go na 30 minut, a następnie odcedźcie na sitku i odciśnijcie. Obierzcie jabłka i zetrzyjcie na dużych oczkach tarki. Oddzielcie wszystkie żółtka od białek i zacznijcie ubijać masło z żółtkami oraz cukrem pudrem. Dodajcie powoli kaszę manną, jabłka, mak oraz proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Białka ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do masy makowej. Teraz wystarczy tylko upiec ciasto na dużej blasze - nagrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie je przez godzinę. Pychota!

 

Sprawdź: 8 przepisów na tanie ciasta

Napoleonka - kremowa uczta

Napoleonka to pyszne, kruche ciasto, które jest bajecznie proste do zrobienia. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników. Ciasto zrobicie z 750 gramów mąki i 250 gramów masła, jajka, żółtka oraz kwaśnej śmietany. Mąkę zagniatajcie z masłem, a następnie dodajcie żółto i jajko. Dopiero później dodajcie śmietanę, podzielcie ciasto na dwie części i włóżcie do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkujcie je cieniutko i pieczcie w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie przygotujecie masę - cztery jajka połączcie ze 120 gramami cukru. Dodajcie 14 łyżeczek mąki pszennej i dwa opakowania cukru wanilinowego. Wlejcie litr mleka do garnka i dodajcie zmieszane składniki - zacznijcie wszystko gotować. Mieszajcie, by nie pojawiły się grudki. Masę budyniową, po przestudzeniu, wylejcie na jeden placek i przykryjcie go drugim. Napoleonka jest gotowa. Teraz odstawcie ją tylko do lodówki, by masa dobrze się ścięła.

Ciasto pijak - tylko dla dorosłych

Ciasto pijak to pyszne, mocno alkoholizowane ciasto, którym zajadali się wszyscy dorośli. Jeśli też kiedyś chcieliście zjeść kawałek, a nikt nie miał zamiaru go wam dać, teraz przyszła na to pora. Sami możecie upiec ten przysmak! Ciasto składa się z kilku elementów, w tym biszkoptu. Zróbcie go tak, jak w przypadku wuzetki, jednak bez kakao. Gdy wstawicie biszkopt do piekarnika, zacznijcie robić masę budyniową oraz ciasto makowo-kokosowe. Masa jest dokładnie taka sama, jak w przypadku metrowca - możecie swobodnie wykorzystać ten przepis. Do ciasta z kolei potrzebujecie sześciu białek, 130 gramów cukru pudru, 150 gramów maku i tyle samo wiórków kokosowych oraz małej łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszajcie razem mak, wiórki i proszek. Białka ubijcie na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie delikatnie wymieszajcie białka z masą makową. Pieczcie ciasto w 180 stopniach przez 30 minut. Gdy wyciągniecie z piekarnika biszkopt, nasączcie go mieszanką 20 mililitrów wódki z 20 mililitrami wody. Teraz nadszedł czas na układanie całości. Na dole połóżcie biszkopt i nałóżcie na niego powidła śliwkowe. Następnie ciasto makowo-kokosowe i masę budyniową. Włóżcie wszystko do lodówki, by masa stężała. Przygotujcie polewę czekoladową, którą polejecie ciasto i znowu włóżcie je do lodówki. Voila - deser gotowy.

Uff, trochę się tego nazbierało. Nasze matki i babki były bardzo kreatywne - świetnie radziły sobie z przepisami, choć niewiele mogły znaleźć na półkach sklepowych. Koniecznie sprawdźcie, jak te ciasta udadzą się wam:

1. Fale Dunaju

Fale Dunaju

Fot. Smacznie_na_talerzu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto z PRLu: Fale Dunaju

 

2. Ciasto wuzetka (W-Z)

Ciasto wuzetka (W-Z)

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto z PRLu: Wuzetka

 

3. Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto z PRLu: Blok czekoladowy

 

4. Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Fot. Lucy_na na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto z PRLu: Blok czekoladowy

 

5. Napoleonka

Napoleonka

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto z PRLu: Napoleonka

 

6. Metrowiec

Metrowiec

Fot. Ewa1959a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto z PRLu: Metrowiec

 

7. Makowiec japoński

Makowiec japoński

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto z PRLu: Makowiec japoński


8. Ciasto ''Pijak''

Ciasto ''Pijak''

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Ciasto z PRLu: Pijak

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8