Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdemu znane ciasto Napoleonka. Może przepis na ciasto i krem przyda się komuś?
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7015
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7015
Składniki
Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i przechowywałam zawinięte w folię spożywczą w lodówce. Masło posiekałam z mąką, dodałam śmietanę i wyrobiłam ciasto. Na drugi dzień podzieliłam je na 2 części i rozwałkowałam dość cienko. Wyłożyłam na blachę 36x20 cm wyłożoną pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 20 - 25 minut w 190 stopniach. To samo zrobiłam z druga częścią ciasta. Jak już ciasto się upiekło zrobiłam masę do napoleonki.
Jajka, budyń i mąkę roztrzepałam w misce za pomocą rózgi kuchennej. Dolałam 1 szklankę mleka z wcześniej odmierzonego.Wymieszałam na gładką masę. W rondelku zagotowałam pozostałą część mleka razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Cienką strużką wlewałam masę z miski do mleka i energicznie mieszałam dotąd aż rozbiłam wszystkie grudki. Pomocna mi tu była wcześniej wspomniana rózga kuchenna. Jak już budyń zaczął się lekko gotować wyłączyłam ogień pod garnkiem. Odstawiłam na 15 minut i po tym czasie ponownie wymieszałam. Ciepły budyń wylałam na jedną część ciasta i przykryłam od razu drugim blatem ciasta. Przestudzoną napoleonkę wstawiłam do lodówki. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Notatki: * tym razem miałam jajka o rozmiarze M, większe jajka też mogą być * ciasto może chłodzić się krócej, ale nie krócej niż 2-3 godziny * jak wyrasta na cieście "bąbel" podczas pieczenia lekko spłaszczyć dłonią po upieczeniu