Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka - ciasto

Napoleonka - ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 3727

Każdemu znane ciasto Napoleonka. Może przepis na ciasto i krem przyda się komuś?

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 dkg masła
  • Na krem:
  • 6 jajek
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy 16 g
  • 1,5 szklani mąki
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • Dodatkowo:
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i przechowywałam zawinięte w folię spożywczą w lodówce.

    Masło posiekałam z mąką, dodałam śmietanę i wyrobiłam ciasto.

    Na drugi dzień podzieliłam je na 2 części i rozwałkowałam dość cienko.
    Wyłożyłam na blachę 36x20 cm wyłożoną pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 20 - 25 minut w 190 stopniach.
    To samo zrobiłam z druga częścią ciasta.

    Jak już ciasto się upiekło zrobiłam masę do napoleonki.

  2. Jajka, budyń i mąkę roztrzepałam w misce za pomocą rózgi kuchennej. Dolałam 1 szklankę mleka z wcześniej odmierzonego.Wymieszałam na gładką masę.
    W rondelku zagotowałam pozostałą część mleka razem z cukrem i cukrem wanilinowym.
    Cienką strużką wlewałam masę z miski do mleka i energicznie mieszałam dotąd aż rozbiłam wszystkie grudki.
    Pomocna mi tu była wcześniej wspomniana rózga kuchenna.
    Jak już budyń zaczął się lekko gotować wyłączyłam ogień pod garnkiem.
    Odstawiłam na 15 minut i po tym czasie ponownie wymieszałam.
    Ciepły budyń wylałam na jedną część ciasta i przykryłam od razu drugim blatem ciasta.

    Przestudzoną napoleonkę wstawiłam do lodówki.

    Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

  3. Notatki:
    * tym razem miałam jajka o rozmiarze M, większe jajka też mogą być
    * ciasto może chłodzić się krócej, ale nie krócej niż 2-3 godziny
    * jak wyrasta na cieście "bąbel" podczas pieczenia lekko spłaszczyć dłonią po upieczeniu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń