Spis treści:
- Jakie właściwości ma czerwony grejpfrut?
- Kto powinien jeść czerwone grejpfruty?
- Jak wykorzystać czerwone grejpfruty w kuchni?
Czerwone grejpfruty to owoce, które mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni uwielbiają je za mocno orzeźwiający smak, inni natomiast ich unikają ze względu na posmak goryczki. Jedno jest pewne – są one bardzo wartościowe pod względem odżywczym, a do tego wyróżniają się wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Sprawdź, co dokładnie ma ci do zaoferowania czerwony grejpfrut – owoc z Barbadosu o soczystym miąższu i wyjątkowych właściwościach.
Jakie właściwości ma czerwony grejpfrut?
Zastanawiasz się, jakie właściwości ma czerwony grejpfrut? Są one naprawdę liczne. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o jego wpływie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Według doniesień naukowych wykazuje on działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie, oraz pomaga zredukować poziom „złego” cholesterolu we krwi. Co ciekawe, niektóre obserwacje wykazały, że jego regularne spożywanie może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej serca i udaru mózgu.
Czerwony grejpfrut to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, czyli związków wspomagających walkę ze stresem oksydacyjnym, który odpowiada za rozwój wielu chorób, w tym tych cywilizacyjnych. Można znaleźć w nim sporą ilość witaminy C, a także likopen, beta-karoten i naringeninę – cenną substancję z grupy polifenoli. Obecna w nim witamina C pełni jeszcze jedną bardzo ważną funkcję, a mianowicie zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego, czyli tego występującego w produktach roślinnych.
Jakie właściwości ma czerwony grejpfrut poza tymi wyżej wymienionymi? Nie sposób nie wspomnieć o jego potencjale przeciwnowotworowym. Niejednokrotnie wykazano, że witamina C może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, włączając w to raka prostaty, trzustki, płuc i szyjki macicy. Kropką nad i prozdrowotnych cech czerwonych grejpfrutów jest korzystny wpływ układ odpornościowy, kondycję skóry oraz gospodarkę węglowodanową.
Sprawdź także: Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?
Kto powinien jeść czerwone grejpfruty?
Kto powinien jeść czerwone grejpfruty? Wbrew pozorom nie tylko osoby pragnące wesprzeć pracę swojego serca, wzmocnić odporność czy poprawić biodostępność żelaza w ustroju. Okazuje się, że może być on również sprzymierzeńcem osób dążących do zgubienia nadprogramowych kilogramów. Przypuszcza się, że jest to zasługa błonnika pokarmowego oraz naringeniny, która może wspomagać proces odchudzania. Na uwagę zasługuje także fakt, że owoc ten zawiera niewiele kalorii, bo zaledwie ok. 30 kcal na 100 g, a do tego charakteryzuje się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Ponadto – dzięki wysokiej zawartości wody – pomaga on nawadniać organizm.
Jak wykorzystać czerwone grejpfruty w kuchni?
Jak wykorzystać czerwone grejpfruty w kuchni? Możliwości jest naprawdę dużo. Wbrew pozorom świetnie sprawdzają się one nie tylko w koktajlach, dressingach czy deserach, ale również w wytrawnych daniach. Poznaj kilka przepisów, dzięki którym odkryjesz ich nowe, jeszcze smaczniejsze oblicze.
Owsianka z pieczonym grejpfrutem
Owsianka z pieczonym grejpfrutem to świetna opcja na pierwsze lub drugie śniadanie. Poza owocem i płatkami owsianymi do jej przygotowania potrzebujesz cynamonu, płatków migdałowych, brązowego cukru, miodu, mleka, soli, orzechów włoskich oraz serka mascarpone. Umyj i osusz grejpfruta, po czym przekrój go na pół. Posyp jego miąższ płatkami migdałowymi połączonymi z cukrem i cynamonem. Wstaw go na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W międzyczasie zagotuj mleko z miodem i odrobiną soli. Wrzuć płatki owsiane i kontynuuj gotowanie do momentu, aż napęcznieją. Dodaj serek mascarpone i całość wymieszaj. Przełóż zawartość garnka do miski i umieść na wierzchu kawałki upieczonego grejpfruta. Na koniec oprósz owsiankę posiekanymi orzechami włoskimi.
Sałatka z grejpfrutem
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że grejpfrut to idealny dodatek do sałatek. Dobrze łączy się on ze składnikami mięsnymi, np. z polędwiczkami z kurczaka. Ponadto w sałatce można uwzględnić słonecznik, miks sałat, słodką paprykę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Realizację przepisu rozpocznij od doprawienia i usmażenia polędwiczek. Gdy wystygną, pokrój je w paski. Opłucz i osusz sałatę, po czym przełóż ją do miski. Dodaj do niej kawałki oczyszczonego z błonek grejpfruta oraz prażone ziarna słonecznika. Na koniec polej ją swoim ulubionym dressingiem lub oliwą z oliwek.
Deser z grejpfrutem w pucharku
Masz ochotę na słodką przekąskę? W takim razie przygotuj szybki i smaczny deser w pucharku. Poza czerwonym grejpfrutem musisz zaopatrzyć się w miód, banana, śmietanę oraz płatki migdałowe. Na początek obierz grejpfruta i pokrój go w kostkę, a następnie zmiksuj z bananem. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę z miodem. Umieść składniki z obydwu misek w pucharkach, tworząc z nich warstwy. Posyp ich wierzch płatkami migdałowymi.
Cytrusowa zupa z łososiem
Jak wykorzystać czerwone grejpfruty w kuchni, jeśli nie w owsiance, sałatce lub deserach? Równie dobrze możesz uwzględnić je w przepisie na zupę. Doskonałym wyborem będzie np. zupa cytrusowa z łososiem. Poza rybą i czerwonym grejpfrutem w jej skład wchodzą goździki, cynamon, miód, seler naciowy, czerwona cebula, marchew, żółta i czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, mielony imbir, passata pomidorowa, bulion warzywny, olej rzepakowy, pomarańcze oraz wędzona papryka.
Obierz cytrusy ze skórki, oczyść je z błonek i pokrój w kostkę. Przełóż je do rondelka i podgrzewaj przez chwilę na niewielkim ogniu. Dodaj goździki, a po dwóch minutach – cynamon oraz miód. Wymieszaj zawartość garnka i zdejmij go z palnika. W kolejnym kroku pokrój warzywa, a następnie podsmaż je wraz z imbirem na oleju rzepakowym. Zalej je bulionem warzywnym, dopraw solą oraz pieprzem i kontynuuj obróbkę termiczną przez ok. 10 minut. Dodaj cytrusy, połówki pomidorków koktajlowych oraz passatę pomidorową. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wyłącz palnik i dorzuć do zupy pokrojonego w paski łososia. Przykryj garnek pokrywką i zaczekaj, aż ryba ugotuje się na parze.
Marmolada grejpfrutowo-bananowa
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na marmoladę, ten z czerwonymi grejpfrutami i bananami z pewnością sprosta twoim oczekiwaniom. Aby go zrealizować, musisz zaopatrzyć się dodatkowo w cytrynę, cukier oraz żelfix. Obierz cytrusy, usuń z nich pestki oraz błonki i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj je wraz z bananami i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj cukier i żelfix, po czym delikatnie zagotuj. Wyłącz palnik i odczekaj kilka minut. Przełóż jeszcze gorącą marmoladę do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręć, postaw do góry dnem i zaczekaj, aż wystygną.
Źródło: vitapedia.pl, healthline.com
Zobacz także:
Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami
Mus jabłkowy - do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu
Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie