Spis treści:
Grzyby idealnie podkreślają smak i aromat wielu potraw. Doskonale sprawdzają się one jako dodatek do zup, makaronów, ryżu, zapiekanek, pierogów oraz pasztecików. Ale nie tylko – równie dobrze komponują się one z różnymi rodzajami mięs. Na które z nich warto postawić i jak połączyć je z wołowiną, drobiem czy wieprzowiną? Poniżej znajdziesz kilka przepisów na dania mięsne z grzybami leśnymi, dzięki którym wprowadzisz powiew świeżości do swojego jadłospisu.
Grzyby leśne najlepsze do mięs
Zastanawiasz się, jak wybrać grzyby leśne najlepsze do mięs? Do dyspozycji masz co najmniej kilka opcji. Jeśli zależy ci na czymś uniwersalnym, sięgnij po prawdziwki, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do medalionów wieprzowych, pieczonego schabu, a nawet dziczyzny. Z podgrzybków z kolei wyczarujesz wyśmienity sos do polędwiczek i podkreślisz nimi smak pasztetu. Masz ochotę na risotto z kurczakiem? W takim razie koniecznie zaserwuj je z aromatycznymi kurkami. A może od jakiegoś czasu chodzi za tobą gulasz? Zatem podaj go z maślakami lub koźlarzami. Jak widać, możliwości jest naprawdę wiele.
Przepisy na dania mięsne z grzybami leśnymi
Grzyby to na tyle uniwersalne składniki, że możesz dowolnie łączyć je z różnymi rodzajami mięs. Brakuje ci pomysłów? W takim razie skorzystaj z poniższych przepisów na pyszne dania mięsne z grzybami leśnymi, dzięki którym wprowadzisz powiew świeżości do swojego jadłospisu.
Medaliony wieprzowe z prawdziwkami
Pierwszą propozycją mięsnej potrawy z grzybami w roli głównej są medaliony wieprzowe z prawdziwkami. Do ich przygotowania potrzebujesz: suszonych grzybów, polędwiczki wieprzowej, suszonych pomidorów, białego wina, masła klarowanego, bułki tartej, marchewki, mąki ziemniaczanej, natki pietruszki oraz soli i pieprzu.
Na początek zalej grzyby wodą i odstaw je na godzinę. W międzyczasie pokrój polędwiczki w plastry, lekko rozbij, podsmaż z obydwu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z tłuszczem wlej wodę oraz wino. Dodaj pokrojoną marchewkę i smaż ją przez chwilę, po czym dodaj do niej mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Mieszaj sos do momentu, aż nabierze gęstości. Dopraw go solą i pieprzem. Pokrój suszone grzyby oraz pomidory i podsmaż je razem z bułką tartą. Nanieś je na polędwiczki wieprzowe i piecz je przez pięć minut w temperaturze 200 stopni. Po obróbce termicznej oprósz je posiekaną natką pietruszki i polej sosem.
Pasztet z podgrzybkami
Jeśli masz ochotę na pyszny i aromatyczny pasztet, koniecznie wypróbuj tego z podgrzybkami. Aby go wyczarować, poza suszonymi grzybami musisz zaopatrzyć się w: wątróbkę drobiową, łopatkę wieprzową bez kości, marchewkę, czosnek, pietruszkę, seler, masło, ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową, bułkę namoczoną w mleku, jajka oraz sól i pieprz.
Pokrój łopatkę w grubszą kostkę, posyp ją solą i pieprzem, po czym podsmaż na patelni i przełóż do garnka. Zalej mięso wodą i dodaj do niego liść laurowy, ziele angielskie, seler, pietruszkę oraz marchew. Gotuj je do momentu, aż zmięknie.
Umieść wątróbkę w mleku i odstaw ją na godzinę. Po upływie tego czasu osusz ją i podsmaż. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij ją na maśle. Na tej samej patelni podsmaż namoczone wcześniej grzyby. Odsącz łopatkę i warzywa z nadmiaru wody, a następnie zmiel je w maszynce. To samo zrób z wątróbką i bułką. Dodaj do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, gałkę muszkatołową, grzyby, wywar z mięsa oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki. Piecz pasztet przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Risotto z kurczakiem i kurkami
Wśród pomysłów na dania mięsne z grzybami leśnymi nie może zabraknąć także risotto z kurczakiem i kurkami. Poza kurkami i filetem z piersi kurczaka w jego skład wchodzi: ryż arborio, czosnek, cebula, oliwa z oliwek, bulion warzywny, masło, białe wino, natka pietruszki, kurkuma oraz sól i pieprz.
Na początek opłucz kurki pod bieżącą wodą, czosnek przepuść przez praskę, a cebulę pokrój w drobną kostkę – podsmaż je na maśle i wsyp ryż. Po chwilowej obróbce termicznej wlej wino i bulion – gotuj wszystko do momentu, aż ryż będzie gotowy. Oczyść i pokrój filet z kurczaka, po czym oprósz go solą i pieprzem. Podsmaż go na oliwie z oliwek, a gdy się zarumieni – dodaj go do ryżu wraz z odrobiną kurkumy. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź także: Lekki obiad na szybko. Smaczne, syte i zdrowe dania
Gulasz wieprzowy z maślakami
Planujesz przyrządzić gulasz wieprzowy? Zatem dobrym pomysłem będzie podanie go z maślakami. Do przygotowania tej potrawy przyda ci się również: marchewka, cebula, czosnek, przyprawa do gulaszu, świeża i mielona papryka, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, olej oraz mąka ziemniaczana. Oprósz mięso przyprawą do gulaszu i podsmaż wraz z pokrojoną w kostkę cebulą.
Przełóż je do garnka, dodaj marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz oraz dwie szklanki wody i duś je pod przykryciem aż do miękkości. Oczyść maślaki, podgotuj je i odcedź. Dorzuć je do mięsa wraz z pokrojoną w kostkę papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zapraw wszystko mąką z wodą i zagotuj. Przed podaniem posyp danie natką pietruszki.
Schab w sosie borowikowym
Schab w sosie borowikowym to idealna opcja na obiad – i to na każdą okazję. Do jego przygotowania potrzebujesz schabu bez kości, suszonych grzybów, cebuli, masła, oliwy z oliwek, bulionu, czosnku, śmietany 30 proc., natki pietruszki, mielonej papryki, ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu.
Podsmaż na oliwie – najlepiej w garnku – pokrojoną w kostkę cebulę oraz starty czosnek. Zalej je bulionem, dodaj przyprawy i zagotuj. Pokrój schab w plastry i dodaj je do gotującego się wywaru. Dopraw je solą i pieprzem. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek i kontynuuj obróbkę termiczną przez godzinę. W międzyczasie przewróć dwukrotnie mięso na drugą stronę. Dodaj namoczone wcześniej grzyby i gotuj całość bez przykrycia przez 10 minut. Przemieszaj delikatnie zawartość garnka, wlej śmietanę i połącz ją z wywarem. Gotuj potrawę jeszcze przez pięć minut. Na koniec oprósz ją natką pietruszki.
Pierś z kurczaka faszerowana koźlarzami
W zestawieniu przepisów na smaczne dania z grzybami leśnymi warto uwzględnić również pierś z kurczaka faszerowaną koźlarzami. Aby ją wyczarować, poza mięsem i świeżymi grzybami musisz sięgnąć po: kiełbasę wiejską, serek topiony, jajko, cebulę, masło, bułkę tartą, mąkę pszenną, tymianek, olej oraz sól i pieprz.
Realizację przepisu rozpocznij od zrobienia farszu. W tym celu podsmaż na maśle pokrojone grzyby i cebulę, po czym dodaj do nich serek topiony i kontynuuj smażenie do momentu, aż ten się rozpuści. Dopraw sos solą oraz pieprzem i zdejmij patelnię z palnika. Rozkrój delikatnie mięso, lekko je rozbij i nałóż na nie farsz. Na wierzchu umieść kawałki kiełbasy i zawiń pierś z kurczaka w roladkę. Zepnij ją wykałaczkami. Obtocz ją w roztrzepanym jajku, mące oraz bułce tartej i smaż na oleju, aż do zarumienienia.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Miał być paliwem do silników, trafił na talerz. Stosuj codziennie, a serce będzie jak dzwon »
Powinien być w każdej kuchni. Podnosi odporność, trzyma kilogramy i cukier w ryzach »
To mięso na pewno nie zawiera antybiotyków i chemii. Jest najzdrowsze i ma wyjątkowy smak »