Mniszek lekarski w kuchni. Odkryj jego cenne właściwości

Nie każdy wie, czym jest mniszek lekarski. Często mylony jest z bardzo podobnym mleczem polnym (popularnym dmuchawcem), którego łatwo zobaczyć na polach czy łąkach. Tymczasem mniszek, w porównaniu do mlecza, ma wiele cennych właściwości. Czy wiesz, że mniszek lekarski ma również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni? Sprawdź, do czego możesz go wykorzystać i dlaczego warto to zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Mniszek lekarski zawiera bardzo wiele witamin i składników mineralnych. Z tych właśnie powodów warto wykorzystywać go w kuchni. Można przygotować z niego syrop, wino czy nalewki. Nadaje się także do dodania do zup, sałatek czy smoothies. Możesz jeść całego mniszka – zarówno kwiaty, jak i jego młode listki. Sprawdź więcej szczegółów. 

Mniszek lekarski - charakterystyka 

Na pierwszy rzut oka jest niepozorny. Ot, zielona łodyga, żółty kwiatek i listki. To właśnie skromny, ale wspaniały mniszek lekarski. Charakterystyka tej roślinki może dziwić. Wydaje nam się bowiem, że sporo o niej wiemy, tymczasem jest wręcz przeciwnie.  

Mniszek lekarski to roślina należąca do rodziny astrowatych. Najczęściej występuje w Europie Środkowej w postaci wielu podgatunków. Zapewne nie raz widziałeś mniszka lekarskiego, bo w sezonie często przygotowuje się wianki czy polne bukiety. 

Kwiaty mniszka lekarskiego ułożone są w rozetę i charakteryzują się żółtymi płatkami. Mniszek może urosnąć nawet do 20 cm. Pamiętaj jednak, żeby nie mylić go z mleczem - to całkiem inna roślina. Nazwa mlecza zastrzeżona jest dla roślin z rodzaju Sonchus. Mniszek lekarski to zioło jadalne i lecznicze. Mlecz to chwast, który charakteryzuje się długą jedną łodygą, od której odchodzą pędy poboczne oraz małe listki. 

Uprawa mniszka lekarskiego jest wręcz banalna. Dlatego warto pomyśleć o tym, aby mieć go w swoim ogrodzie. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim ma wspaniałe właściwości zdrowotne. Bez oporów można wykorzystywać go w kuchni do wielu przysmaków. 

Zobacz: Crostini z mniszkiem i kurdybankiem

Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne 

Wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy, że to jadalna roślina. Rzeczywiście, śmiało sięgaj w kuchni po mniszek lekarski. Właściwości zdrowotne tej roślinki są nieocenione!  

Mniszek lekarski ma m.in. właściwości przeciwnowotworowe. Naukowcy z Kanady przeprowadzili badania, w których okazało się, że osoby chorujące na raka często czuły się lepiej po piciu herbaty z mniszka. Roślina ta może działać także przeciwcukrzycowo. Zawiera w sobie bowiem substancję o nazwie inulina, która pozytywnie wpływa na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Spowalnia wchłanianie cukru z jedzenia i obniża indeks glikemiczny danej potrawy. Jeszcze z jednego powodu diabetycy powinni zwrócić uwagę na tę roślinę. Mniszek lekarski może obniżać poziom glukozy we krwi. 

Mniszek lekarski wykazuje także właściwości moczopędne. Może pomóc w rozpuszczeniu szkodliwych metabolitów powstających w organizmie. Roślina ta wpływa także pozytywnie na proces trawienia. Pobudza wytwarzanie żółci w wątrobie i ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe aż do dwunastnicy. Spożywanie mniszka lekarskiego zaleca się osobom z wirusowym zapaleniem wątroby czy z ryzykiem wystąpienia kamicy żółciowej. Roślina ta stosowana jest także w ziołolecznictwie przy niedoborze soków żołądkowych.

Mniszek lekarski - zastosowanie w kuchni  

Już wiesz, jak bardzo godny uwagi jest mniszek lekarski. Zastosowanie w kuchni tej roślinki jest bardzo szerokie. Sprawdź konkretne wskazówki i przepisy z tego zakresu. 

Herbatka z mniszka 

Chcesz zacząć swoją przygodę w kuchni z mniszkiem lekarskim? Zacznij od naparu z kwiatów tej rośliny. Herbatka z mniszka obniża poziom glukozy we krwi, więc jest wskazana dla cukrzyków. Warto jednak by sięgały po nią także osoby niemające problemów z poziomem cukru we krwi. Jak zrobić taki napar z kwiatów mniszka? To bardzo proste. Wystarczy dwie łyżeczki suszonych kwiatów mniszka zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem około 10 minut. Warto pić taki napar z mniszka dwa razy dziennie po pół szklanki. 

Ocet z mniszka 

Jak zrobić ocet z mniszka? Wystarczy przygotować około 300 kwiatków mniszka, sześć łyżek cukru i trzy litry wody. Kwiaty należy wrzucić do naczynia, dodać cukier i zalać wodą. Całość nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około siedem dni.

Po dwóch dobach rozpocznie się fermentacja alkoholowa. Po tygodniu należy wyjąć kwiaty z naczynia i odstawić płyn do ciepłego miejsca na dwa tygodnie. Wówczas słodkawe wino zamieni się w ocet. Taki ocet z mniszka zawiera wiele substancji czynnych takich jak witaminy, minerały czy flawonoidy. Ocet ten nie wymaga dodawania konserwantów czy obróbki termicznej. Jego wykonanie jest proste i nie zabiera wiele czasu. 

Sprawdź także: Kefir z mniszka lekarskiego-bomba witamin (smaker.pl) 

Syrop majowy z mniszka 

A co powiesz na to, aby przygotować syrop majowy z mniszka? Wystarczy cztery garści rośliny zalać litrem zimnej wody i podgrzewać aż do wrzenia. Kolejny krok to odstawienie garnka na noc i przelanie go przez sito. Kwiaty należy dobrze wycisnąć, dodać kilogram cukru i cytrynę bez skórki. Następnie trzeba jeszcze zagrzać syrop majowy z mniszka na wolnym ogniu ponad godzinę. 

Galaretka z mniszka 

Czy wiesz, że z mniszka możesz przygotować także galaretkę? Na dwa małe słoiczki potrzebne będą ci następujące składniki: szklanka kwiatków mniszka, szklanka wody, niepełna szklanka cukru, dwie łyżki soku z cytryny, trochę otartej skórki z cytryny, dwie łyżki pektyny.

Kwiaty należy wypłukać i odsączyć, a następnie odciąć zielone końcówki. Potem wrzucić je do garnka, zalać wodą i gotować 10 minut na średnim ogniu. Następnie płatki należy odcedzić przez sitko, płyn wlać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny, skórkę i pektynę.

Teraz pozostaje już tylko gotować całość około dwóch minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Płyn rozlej do wyparzonych słoików i zakręć. Odczekaj i galaretka z mniszka gotowa! Ciekawy przepis, prawda? 

Sałatka z mniszka 

Świetnym pomysłem na lunch czy przekąskę może okazać się sałatka z mniszka lekarskiego. Wystarczy około 300 g liści wymieszać z ulubionymi sałatkowymi składnikami. Sprawdzą się rzodkiewki, parmezan, dressing musztardowy, wędzony boczek i wiele, wiele innych. Tutaj ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Mniszek lekarski możesz traktować tak samo, jak sałaty, rukolę czy roszponkę. 

 

Sprawdź także: Sałatka z mniszka - świetny przepis ze Smaker.pl 

Mnóstwo przepisów na przysmaki z mniszkiem lekarskim znajdziesz na portalu smaker.pl. Co powiesz na syrop z mniszka lekarskiego z imbirem, miód z mniszka lekarskiego czy na przykład wino? Sięgaj jak najczęściej po tę zdrową i pyszną roślinę. Niech na stałe zagości w twojej kuchni. 

1. Syrop z mniszka lekarskiego

 Syrop z mniszka lekarskiego Zobacz przepis

Syrop z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Syrop z mniszka lekarskiego z imbirem

 Syrop z mniszka lekarskiego z imbirem Zobacz przepis

Syrop z mniszka lekarskiego z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Miodek z mniszka lekarskiego

 Miodek z mniszka lekarskiego Zobacz przepis

Miodek z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wiosenne pesto z pokrzywy, krwawnika i mniszka lekarskiego

 Wiosenne pesto z pokrzywy, krwawnika i mniszka lekarskiego Zobacz przepis

Pesto z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kefir z mniszka lekarskiego - bomba witamin

 Kefir z mniszka lekarskiego - bomba witamin Zobacz przepis

Kefir z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Lody wiśniowe z białą czekoladą i miodem z mniszka lekarskiego

 Lody wiśniowe z białą czekoladą i miodem z mniszka lekarskiego Zobacz przepis

Deser z miodem z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z mniszkiem lekarskim

 Sałatka z mniszkiem lekarskim Zobacz przepis

Sałatka z mniszkiem lekarskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Matura 2022: Język angielski. Zobacz odpowiedzi i arkusz CKE »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zrobić chleb bananowy? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
60 min
5
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21563

60 min
33
Desery Budyń śmietankowy domowy

...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.

Odsłon: 89

15 min
2
Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 346

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

4
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

0
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320