Kulinarny powrót do PRL-u. Jak zrobić mortadelę?

Mortadela to przysmak z PRL-u. Wtedy zajadało się ją w formie kotletów i w sałatce. Jest tańsza niż inne wędliny, dostarcza białka i możesz ją przyrządzić na wiele sposobów. Dowiedz się, co zrobić z mortadeli, aby cieszyć się smakowitym daniem.

Mortadela | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy pamiętasz kotlety z mortadeli, czyli kultowe danie PRL-u? A może przyrządzałeś pyszną imprezową sałatkę z mortadelą? Trzeba przyznać, że wędlina jest uniwersalna, a obecnie wraca do łask. To świetny i tani przysmak w czasie kryzysu gospodarczego, który warto odkryć na nowo. Dowiedz się, jakie składniki odżywcze ma ta wędlina i co zrobić z mortadeli?

Sprawdź także: Kaszanka wraca do łask. Zaskakujące specjały z kaszanki

Mortadela - historia

Mortadela kojarzona jest w Polsce głównie z czasami PRL-u. Ta kiełbasa to przysmak pochodzący z Włoch, najbardziej popularny dla okolic Bolonii. Uznaje się ją za pierwszą kiełbasę we Włoszech, wytwarzaną już od XIV wieku z wieprzowiny (słoniny i zmielonego mięsa) oraz doprawianą pieprzem lub pistacjami. To wędlina gotowana, różowawa, najczęściej występująca w owalnym lub cylindrycznym kształcie.

Nazwa kiełbasy wywodzi się najprawdopodobniej od „Farcimen Myrtatum”, czyli łacińskiego zwrotu określającego wędlinę o drobno zmielonym mięsie z dodatkiem mirty (rośliny). Możliwe, że wzięła się jednak od naczynia, w którym mieliło się mięso, czyli od „Mortarium”.

Mortadela - składniki odżywcze

Jakie są właściwości mortadeli? Na tle innych dostępnych wędlin zawiera dużą dawkę białka (ok. 16 g na 100 g), wapnia, żelaza i sodu. Jest też źródłem cynku, fosforu czy witaminy z grupy B (szczególnie tiaminę, niacynę i ryboflawinę).

Warto pamiętać też jednak, że mortadela nie zawiera błonnika i dostarcza 18 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na tłuszcz (ok. 25 g na 100 g).

Jak zrobić mortadelę?

Mortadelę przygotowuje się z wieprzowiny z dodatkiem tłuszczu. Najczęściej produkuje się ją przy pomocy specjalnej mielarki, która bardzo dokładnie rozdrabnia mięso. Tłuszcz oddziela się od skóry, kroi w drobną kostkę i dodaje do zmielonej wieprzowiny.

Pozostaje jeszcze przyprawienie całości, np. pieprzem, czosnkiem, pistacją i aromatami. Mięso z dodatkami miesza się do połączenia składników i przekłada do naturalnych osłonek. Następnie gotuje się je w piecach parowych lub w wysokiej temperaturze bez umiejscowienia nad bezpośrednim źródłem ciepła. To delikatny proces, który wymaga specjalnego sprzętu.

Najlepsze przepisy z mortadelą

Jeśli nigdy nie próbowałeś kotletów z mortadeli z PRL-u, warto odświeżyć przepis. Możesz też użyć wędliny do sałatek czy położyć ją na kanapki. Pokrojona wieprzowa kiełbasa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do zupy, leczo lub bigosu. Możesz ją smażyć, zapiekać lub gotować. 

Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy z mortadelą, przygotowane przez naszych użytkowników - to spora dawka inspiracji:

1. „Schabowe" z mortadeli

 „Schabowe" z mortadeli Zobacz przepis

Zapomniany przysmak z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z mortadelą

 Sałatka z mortadelą Zobacz przepis

Sałatka z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Minestrone z mortadelą

 Minestrone z mortadelą Zobacz przepis

Minestrone z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Smażone pieczarki na mortadeli

 Smażone pieczarki na mortadeli Zobacz przepis

Smażone pieczarki na mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Oszczędne roladki z mortadeli

 Oszczędne roladki z mortadeli Zobacz przepis

Oszczędne roladki z mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Burger z PRL z mortadelą

 Burger z PRL z mortadelą Zobacz przepis

Burger z PRL / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Bigos z mortadelą

 Bigos z mortadelą Zobacz przepis

Bigos z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kanapki z mortadelą

 Kanapki z mortadelą Zobacz przepis

Kanapki z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Słone pierożki z mortadelą

 Słone pierożki z mortadelą Zobacz przepis

Słone pierożki z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »

Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19