Spis treści:
- Co to jest kaszanka?
- Kaszanka – historia
- Kaszanka – właściwości
- Jak zrobić kaszankę w domu? Przepis krok po kroku
- Jakie potrawy można zrobić z kaszanki?
Kaszanka, kiszka, a może krupniok? Ten wyrób wędliniarski ma wiele nazw, które różnią się w zależności od regionu, jest popularny także w Niemczech i na Słowacji. Co ciekawe, śląskie krupnioki posiadają europejski certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne. Okazuje się również, że jedząc kaszankę, dostarczamy organizmowi wielu cennych wartości odżywczych. Sprawdź, w jaki sposób można ją przygotować.
Sprawdź także: „Zawieszony obiad". To reakcja Polaków na wysokie ceny jedzenia
Co to jest kaszanka?
Kaszanka jest produktem podrobowym, jej bazą jest oczywiście kasza gryczana lub jęczmienna. Do kaszy dodawana jest krew wieprzowa, której zawdzięcza swój ciemnobrązowy kolor, oraz podroby, np. wieprzowe wątróbki, płuca, skórki i słonina. Sporą rolę odgrywają również przyprawy, takie jak: majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Osłonka tradycyjnej kaszanki powinna być zrobiona z jelita.
Kaszanka – historia
Skąd przywędrowała do Polski kaszanka? Najprawdopodobniej przywieziono ją XVII wieku z Niemiec lub Danii. Była opisywana w roku 1658 przez Jana Chryzostoma Paska, żołnierza hetmana Stefana Czarnieckiego w czasie wyprawy do Danii. Kiszka była potrawą tanią, dlatego często znajdywała miejsce w jadłospisie wiejskich chłopów, jadano ją również na dworach. Kiszka kaszana to wykwintna wersja tradycyjnej kaszanki, którą jadała arystokracja. W tej wersji oprócz krwi i kaszy można było znaleźć słoninę, wątrobę, bułkę, a nawet rodzynki.
Kaszanka – właściwości
Jakie właściwości ma kaszanka? Ze względu na to, że jest ona przygotowywana ze świńskiej krwi, znajduje się w niej dużo żelaza. Wpływa ono na prawidłową pracę układu krwionośnego, pomaga również zadbać o odporność organizmu.
Co więcej, kasza gryczana jest świetnym źródłem: witamin z grupy B, cynku, fosforu, żelaza i jodu. Znajdziesz w niej również sporo błonnika, który doskonale wspiera procesy trawienne oraz obniża poziom „złego cholesterolu” cholesterolu. Kasza gryczana dostarcza również białka.
Jak zrobić kaszankę w domu? Przepis krok po kroku
Na wsiach najczęściej kaszankę przygotowuje się, wtedy kiedy następuje świniobicie. Do zrobienia domowej kaszanki będziesz potrzebować kaszy, krwi oraz podrobów wieprzowych. Nie może obyć się również bez przypraw, to im zawdzięczamy wyjątkowo wyrazisty smak. Warto przygotować domową kaszankę, ponieważ wówczas masz pełną kontrolę nad tym, jakie produkty się w niej znajdą. Jeśli masz ochotę na zrobienie kiszki w domu, przygotuj: półtora kilograma kaszy gryczanej, 1,2 litra krwi wieprzowej, dwa i pół litra wody, pół kilograma wątróbki wieprzowej, kilogram skórek wieprzowych, pół kilograma płucek, pół kilograma podgardla. Przyprawy: dwie łyżeczki majeranku, pięć łyżeczek soli, cztery łyżeczki pieprzu, dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pięć ziaren jałowiec, dwa ząbki czosnku.
Przygotowanie kaszanki krok po kroku:
- Umyj i osusz podroby. Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, obrany czosnek pokrojony w plastry, łyżeczkę soli i pieprzu. Poczekaj, aż się zagotuje, a następnie dodaj skórki wieprzowe i podgardle. Gotuj przez 40 minut, po tym czasie dorzuć płucka i wątróbkę. Gotuj kolejne 20 minut, po tym czasie odcedź wywar od mięsa – nie wylewaj wody po gotowaniu mięsa.
- Kaszę dokładnie wypłucz, wsyp do miski, zalej mięsnym wywarem. Gotuj przez około pół godziny, aż zmięknie. Następnie odcedź ją i poczekaj, aż wystygnie.
- Wątróbkę pokrój na mniejsze części. Resztę mięsa zmiel w maszynce. Połącz mięso z kaszą, dodaj majeranek, dopraw solą i pieprzem. Wlej krew, wszystko dokładnie wyrób, aż składniki się połączą. Masę przełóż do wypłukanych jelit, zabezpiecz nitką. Kaszankę sparz w wodzie przez pół godziny. Gotowe!
Jakie potrawy można zrobić z kaszanki?
Kaszanka z grilla, smażona na patelni z cebulką, a może z kapustą kiszoną? Ten wyrób wędliniarski można podawać na wiele sposobów. Wiele osób zachwyca się jej smakiem. Możesz zrobić z niej farsz do pierogów lub zapiekanek. Oto kilka przepisów z użyciem kaszanki, które powinny ci się spodobać.
Kaszanka zapiekana
Zapiekana kaszanka to przepis, który świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Przygotuj: cztery kaszanki, trzy jabłka, osiem plasterków boczku, trzy cebule, trzy łyżki chrzanu, łyżkę oleju.
Cebulę obierz, pokrój w piórka, na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na złoty kolor. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włóż boczek, posmaruj go chrzanem, na wierzch ułóż kaszankę pokrojoną w plastry, jabłka i cebulę. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 45 minut.
Kotlety z kaszanki
Z kaszanki można przygotować również kotlety. Będziesz potrzebować: 400 g kaszanki, jedną cebulę, jedną białą bułkę, jedno jajko, łyżeczkę suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego cząbru, łyżeczkę soli, łyżkę oleju, pieprz mielony, bułkę tartą i mleko.
Do miski wlej mleko i zanurz w nim bułkę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Usuń osłonkę z kaszanki, pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj jajko, podsmażoną cebulkę, bułkę odciśniętą z mleka, majeranek i cząber – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz. Uformuj kotlety, opcjonalnie obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Kaszanka z cebulą na patelni
Klasyczny sposób na kaszankę, to przygotowanie ją z cebulą na patelni. Ten banalny przepis zrobisz w zaledwie kilka minut, będziesz potrzebować: 300 g kaszanki, jedną cebulę, łyżkę oleju, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Z kaszanki zdejmij osłonkę i pokrój ją w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, a następnie dodaj kaszankę, aż się przyrumieni. Dodaj szczyptę majeranku, sól i pieprz. Podawaj ze świeżym pieczywem i musztardą.
Chcesz poznać inne przepisy z użyciem kaszanki? Koniecznie, sprawdź, jak przyrządzili ją nasi użytkownicy.
1. Bułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką
Zobacz przepisBułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Panierowana kaszanka
Zobacz przepisPanierowana kaszanka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Paszteciki z kaszanką
Zobacz przepisPaszteciki z kaszanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Grillowane jabłka z kaszanką
Zobacz przepisGrillowane jabłka z kaszanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Ślånski krupniok po góralsku - czyli kaszanka z kapustą i boczkiem
Zobacz przepisŚlånski krupniok po góralsku - czyli kaszanka z kapustą i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę »
Domowe konserwy – jak je zrobić? Najlepsze przepisy na mięso w słoiku »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »