Uczta Smaków - Boże Narodzenie

Kaszanka wraca do łask. Zaskakujące specjały z kaszanki

Dla jednych jest prawdziwym przysmakiem, drudzy nie wyobrażają sobie zjedzenia nawet kawałeczka. Kaszanka to polski specjał, który idealnie sprawdza się na grillu i nie tylko. Czy jedzenie kaszanki jest korzystne dla zdrowia? Jak zrobić kaszankę w domu? Sprawdź, jakie dania można wyczarować z kiszki.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kaszanka, kiszka, a może krupniok? Ten wyrób wędliniarski ma wiele nazw, które różnią się w zależności od regionu, jest popularny także w Niemczech i na Słowacji. Co ciekawe, śląskie krupnioki posiadają europejski certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne. Okazuje się również, że jedząc kaszankę, dostarczamy organizmowi wielu cennych wartości odżywczych. Sprawdź, w jaki sposób można ją przygotować.

Sprawdź także: „Zawieszony obiad". To reakcja Polaków na wysokie ceny jedzenia

Co to jest kaszanka?

Kaszanka jest produktem podrobowym, jej bazą jest oczywiście kasza gryczana lub jęczmienna. Do kaszy dodawana jest krew wieprzowa, której zawdzięcza swój ciemnobrązowy kolor, oraz podroby, np. wieprzowe wątróbki, płuca, skórki i słonina. Sporą rolę odgrywają również przyprawy, takie jak: majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Osłonka tradycyjnej kaszanki powinna być zrobiona z jelita.

Kaszanka – historia

Skąd przywędrowała do Polski kaszanka? Najprawdopodobniej przywieziono ją XVII wieku z Niemiec lub Danii. Była opisywana w roku 1658 przez Jana Chryzostoma Paska, żołnierza hetmana Stefana Czarnieckiego w czasie wyprawy do Danii. Kiszka była potrawą tanią, dlatego często znajdywała miejsce w jadłospisie wiejskich chłopów, jadano ją również na dworach. Kiszka kaszana to wykwintna wersja tradycyjnej kaszanki, którą jadała arystokracja. W tej wersji oprócz krwi i kaszy  można było znaleźć słoninę, wątrobę, bułkę, a nawet rodzynki.

Kaszanka – właściwości

Jakie właściwości ma kaszanka? Ze względu na to, że jest ona przygotowywana ze świńskiej krwi, znajduje się w niej dużo żelaza. Wpływa ono na prawidłową pracę układu krwionośnego, pomaga również zadbać o odporność organizmu.

Co więcej, kasza gryczana jest świetnym źródłem: witamin z grupy B, cynku, fosforu, żelaza i jodu. Znajdziesz w niej również sporo błonnika, który doskonale wspiera procesy trawienne oraz obniża poziom „złego cholesterolu” cholesterolu. Kasza gryczana dostarcza również białka.

Jak zrobić kaszankę w domu? Przepis krok po kroku

Na wsiach najczęściej kaszankę przygotowuje się, wtedy kiedy następuje świniobicie. Do zrobienia domowej kaszanki będziesz potrzebować kaszy, krwi oraz podrobów wieprzowych. Nie może obyć się również bez przypraw, to im zawdzięczamy wyjątkowo wyrazisty smak. Warto przygotować domową kaszankę, ponieważ wówczas masz pełną kontrolę nad tym, jakie produkty się w niej znajdą. Jeśli masz ochotę na zrobienie kiszki w domu, przygotuj: półtora kilograma kaszy gryczanej, 1,2 litra krwi wieprzowej,  dwa i pół litra wody, pół kilograma wątróbki wieprzowej, kilogram skórek wieprzowych, pół kilograma płucek, pół kilograma podgardla. Przyprawy: dwie łyżeczki majeranku, pięć łyżeczek soli, cztery łyżeczki pieprzu, dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pięć ziaren jałowiec, dwa ząbki czosnku.

Przygotowanie kaszanki krok po kroku:

  1. Umyj i osusz podroby. Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, obrany czosnek pokrojony w plastry, łyżeczkę soli i pieprzu. Poczekaj, aż się zagotuje, a następnie dodaj skórki wieprzowe i podgardle. Gotuj przez 40 minut, po tym czasie dorzuć płucka i wątróbkę. Gotuj kolejne 20 minut, po tym czasie odcedź wywar od mięsa – nie wylewaj wody po gotowaniu mięsa.
  2. Kaszę dokładnie wypłucz, wsyp do miski, zalej mięsnym wywarem. Gotuj przez około pół godziny, aż zmięknie. Następnie odcedź ją i poczekaj, aż wystygnie.
  3. Wątróbkę pokrój na mniejsze części. Resztę mięsa zmiel w maszynce. Połącz mięso z kaszą, dodaj majeranek, dopraw solą i pieprzem. Wlej krew, wszystko dokładnie wyrób, aż składniki się połączą. Masę przełóż do wypłukanych jelit, zabezpiecz nitką. Kaszankę sparz w wodzie przez pół godziny. Gotowe!

Jakie potrawy można zrobić z kaszanki?

Kaszanka z grilla, smażona na patelni z cebulką, a może z kapustą kiszoną? Ten wyrób wędliniarski można podawać na wiele sposobów. Wiele osób zachwyca się jej smakiem. Możesz zrobić z niej farsz do pierogów lub zapiekanek. Oto kilka przepisów z użyciem kaszanki, które powinny ci się spodobać.

Kaszanka zapiekana

Zapiekana kaszanka to przepis, który świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Przygotuj: cztery kaszanki, trzy jabłka, osiem plasterków boczku, trzy cebule, trzy łyżki chrzanu, łyżkę oleju.

Cebulę obierz, pokrój w piórka, na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na złoty kolor. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włóż boczek, posmaruj go chrzanem, na wierzch ułóż kaszankę pokrojoną w plastry, jabłka i cebulę. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 45 minut.

Kotlety z kaszanki

Z kaszanki można przygotować również kotlety. Będziesz potrzebować: 400 g kaszanki, jedną cebulę, jedną białą bułkę, jedno jajko, łyżeczkę suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego cząbru, łyżeczkę soli, łyżkę oleju, pieprz mielony, bułkę tartą i mleko.

Do miski wlej mleko i zanurz w nim bułkę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Usuń osłonkę z kaszanki, pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj jajko, podsmażoną cebulkę, bułkę odciśniętą z mleka, majeranek i cząber – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz. Uformuj kotlety, opcjonalnie obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Kaszanka z cebulą na patelni

Klasyczny sposób na kaszankę, to przygotowanie ją z cebulą na patelni. Ten banalny przepis zrobisz w zaledwie kilka minut, będziesz potrzebować: 300 g kaszanki, jedną cebulę, łyżkę oleju, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Z kaszanki zdejmij osłonkę i pokrój ją w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, a następnie dodaj kaszankę, aż się przyrumieni. Dodaj szczyptę majeranku, sól i pieprz. Podawaj ze świeżym pieczywem i musztardą.

Chcesz poznać inne przepisy z użyciem kaszanki? Koniecznie, sprawdź, jak przyrządzili ją nasi użytkownicy.

1. Bułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką

 Bułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką Zobacz przepis

Bułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Burger z kaszanki

 Burger z kaszanki Zobacz przepis

Burger z kaszanki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka w kaszance

 Jajka w kaszance Zobacz przepis

Jajka w kaszance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierogi z kaszanką

 Pierogi z kaszanką Zobacz przepis

Pierogi z kaszanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Panierowana kaszanka

 Panierowana kaszanka Zobacz przepis

Panierowana kaszanka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Paluszki z kaszanki

 Paluszki z kaszanki Zobacz przepis

Paluszki z kaszanki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Paszteciki z kaszanką

 Paszteciki z kaszanką Zobacz przepis

Paszteciki z kaszanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kluski z kaszanką

 Kluski z kaszanką Zobacz przepis

Kluski z kaszanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kaszanka po wiejsku

 Kaszanka po wiejsku Zobacz przepis

Kaszanka po wiejsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Grillowane jabłka z kaszanką

 Grillowane jabłka z kaszanką Zobacz przepis

Grillowane jabłka z kaszanką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Ślånski krupniok po góralsku - czyli kaszanka z kapustą i boczkiem

 Ślånski krupniok po góralsku - czyli kaszanka z kapustą i boczkiem Zobacz przepis

Ślånski krupniok po góralsku - czyli kaszanka z kapustą i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę »

Domowe konserwy – jak je zrobić? Najlepsze przepisy na mięso w słoiku »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Krakowski piernik

Piernik który przygotowałam to propozycja na świąteczny stół, gwarantuję ze...

Odsłon: 4154

30 min
25
Desery ciasto marchewkowe z polewą cappuccino

Super wilgotne ciasto marchewkowe z kawową polewą na bazie białej czekolady....

Odsłon: 25

>60 min
0
Desery Ślimaczek makowy XXL

Ślimaczek makowy xxl, to pomysł na makowiec w troszeczkę innym wydaniu.

Odsłon: 43

>60 min
0
Przetwory chutney z berberysu

Do świątecznej pieczeni, pasztetu lub sera polecam chutney z suszonego berber...

Odsłon: 63

>60 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Włoskie przepisy Ewy Wachowicz

Włoska kuchnia należy do najpopularniejszych na świecie. Pokochali ją także Polacy, dlatego Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się z nami przepisa...

8
Informacje Olej z tych maleńkich ziarenek to prawdziwy skarb. Możesz zrobić go w domu

Olej wytwarzany z ziaren maku ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie i kuchni. Obniża cholesterol i pomaga pielęgnować skórę. Dowiedz si...

0
Informacje Zaplanuj kuchnię zgodnie z tymi zasadami, a poczujesz różnicę. Ergonomia ma znaczenie

Kuchnia wygodna, czyli jaka? Ergonomiczna — przystosowana do anatomicznych i fizycznych możliwości użytkownika. Któż z nas nie odczuł kiedyś dyskom...

0
Informacje Pij regularnie, a szybko zobaczysz efekty. Ta herbata obniża cukier i wzmacnia odporność

Już babcie uczyły nas, że pietruszka to samo zdrowie. Choć kiedyś najczęściej lądowała jako zdrowa zielenina w zupie, to teraz nic nie stoi na prze...

3