Ewa_Gotuje

Na odprężenie, odchudzanie i ból brzucha. Jak zrobić syrop z lawendy?

Lawenda najczęściej kojarzy się z aromatycznymi kosmetykami albo sposobem na odstraszenie moli. Tymczasem można z niej skorzystać także w kuchni, przyrządzając syrop z lawendy. Jakie właściwości ma i jak go zrobić? Przekonaj się, że jest dobry dla zdrowia i bardzo prosty w przygotowaniu.

Jak zrobić syrop z lawendy? Wystarczy tylko 5 składników | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie słyszałeś jeszcze o syropie z lawendy i nie wiesz, jak go zrobić? Nic straconego. Roślina kwitnie w Polsce od około drugiej połowy czerwca do końca lipca i właśnie wtedy warto zabrać się za kulinarne przygody z lawendą. Nie tylko pięknie pachnie, ale też cechuje się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Przekonaj się, na co jest dobry syrop z lawendy.

Sprawdź także: Jak często podlewać lawendę? Najważniejsze zasady w uprawie

Na co jest dobry syrop z lawendy?

Zanim skusisz się na przygotowanie domowego specyfiku, chcesz wiedzieć, na co jest dobry syrop z lawendy? Roślina kryje w sobie m.in. lecznicze olejki eteryczne i całe bogactwo składników odżywczych, dzięki którym miksturę można wykorzystać na wiele sposobów. 

Syrop z lawendy wykazuje działanie wyciszające i zmniejszające napięcie. Przyda się więc nie tylko w chwilach napięcia czy przy problemach z zasypianiem, ale również na silne bóle i stany zapalne. Z drugiej strony, stosuj go podczas infekcji. Zredukuje nieprzyjemne objawy przeziębienia, rozgrzeje i wzmocni odporność

Jakie właściwości ma syrop z lawendy?

Na właściwości syropu z lawendy wpływają głównie wartości odżywcze bazowej rośliny. W składzie lawendy kryją się m.in. olejki eteryczne i przeciwutleniacze, które mają zbawienny wpływ na organizm. Przede wszystkim neutralizują działanie wolnych rodników i objawy stresu oksydacyjnego. Wykazują działanie przeciwnowotworowe, hamują przedwczesne starzenie się ciała i poprawiają wygląd skóry. 

Co więcej, do właściwości syropu z lawendy można też zaliczyć zmniejszanie bólu i stanów zapalnych. Specyfik, który możesz przygotować w domu, uśmierzy migrenę, redukuje napięcia mięśni i łagodzi wzdęcia. Działa moczopędnie i wspiera wydzielanie soków trawiennych - oczyszcza organizm z toksyn, ale też pobudza procesy trawienne (a więc sprzyja odchudzaniu).

Po syrop lawendowy warto też sięgać w chwilach stresu, zmęczenia i podczas problemów z zasypianiem. Charakteryzuje się właściwościami rozluźniającymi, wyciszającymi i redukującymi napięcia

Jak zrobić syrop z lawendy?

Syrop z lawendy można pić sam - szczególnie przy dolegliwościach zdrowotnych. Dla smaku czy profilaktyki - warto dodawać go np. do herbaty czy lemoniady. Pięknie pachnie, choć nie wszystkim aromat przypadnie do gustu, bo jest bardzo charakterystyczny. 

Jak zrobić syrop z lawendy, który pomoże na stres, wesprze w odchudzaniu i złagodzi bóle brzucha? Przygotuj kilka niezbędnych produktów:

Składniki

  • litr wody,
  • szklanka kwiatów lawendy (bez łodyg),
  • szklanka brązowego cukru,
  • sok z limonki,
  • 5 łyżek miodu.

Weź garnek i wlej do niego wodę. Zagotuj, dodaj brązowy cukier i mieszaj, aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Następnie wsyp kwiaty lawendy i wlej miód. Przemieszaj dobrze do połączenia się składników i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut (raczej na małym ogniu). Po upływie tego czasu dodaj jeszcze sok wyciśnięty z limonki, wymieszaj i gotuj przez kolejne trzy minuty. Odcedź syrop przez gazę lub sitko o bardzo małych oczkach (żeby pozostały na nim rozdrobnione kwiaty lawendy) i przelej do szklanych butelek lub słoików.

1. Syrop lawendowy

 Syrop lawendowy Zobacz przepis

Syrop lawendowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Lemoniada z lawendy

 Lemoniada z lawendy Zobacz przepis

Lemoniada z lawendy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka z lawendy

 Nalewka z lawendy Zobacz przepis

Nalewka z lawendy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: naturalnieozdrowiu.pl, poradnikzdrowie.pl, bonavita.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Kiedy ścinać lawendę do suszenia. Co zrobić, żeby lawenda zachowała kolor? »

Usprawnia pracę wątroby i oczyszcza jelita. Ugotuj zupę lub zjedz na surowo »

Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące »

Picie kawy może zapobiegać chorobie Alzheimera. Naukowcy wskazali konkretny rodzaj »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3