Spis treści:
Nie słyszałeś jeszcze o syropie z lawendy i nie wiesz, jak go zrobić? Nic straconego. Roślina kwitnie w Polsce od około drugiej połowy czerwca do końca lipca i właśnie wtedy warto zabrać się za kulinarne przygody z lawendą. Nie tylko pięknie pachnie, ale też cechuje się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Przekonaj się, na co jest dobry syrop z lawendy.
Sprawdź także: Jak często podlewać lawendę? Najważniejsze zasady w uprawie
Na co jest dobry syrop z lawendy?
Zanim skusisz się na przygotowanie domowego specyfiku, chcesz wiedzieć, na co jest dobry syrop z lawendy? Roślina kryje w sobie m.in. lecznicze olejki eteryczne i całe bogactwo składników odżywczych, dzięki którym miksturę można wykorzystać na wiele sposobów.
Syrop z lawendy wykazuje działanie wyciszające i zmniejszające napięcie. Przyda się więc nie tylko w chwilach napięcia czy przy problemach z zasypianiem, ale również na silne bóle i stany zapalne. Z drugiej strony, stosuj go podczas infekcji. Zredukuje nieprzyjemne objawy przeziębienia, rozgrzeje i wzmocni odporność.
Jakie właściwości ma syrop z lawendy?
Na właściwości syropu z lawendy wpływają głównie wartości odżywcze bazowej rośliny. W składzie lawendy kryją się m.in. olejki eteryczne i przeciwutleniacze, które mają zbawienny wpływ na organizm. Przede wszystkim neutralizują działanie wolnych rodników i objawy stresu oksydacyjnego. Wykazują działanie przeciwnowotworowe, hamują przedwczesne starzenie się ciała i poprawiają wygląd skóry.
Co więcej, do właściwości syropu z lawendy można też zaliczyć zmniejszanie bólu i stanów zapalnych. Specyfik, który możesz przygotować w domu, uśmierzy migrenę, redukuje napięcia mięśni i łagodzi wzdęcia. Działa moczopędnie i wspiera wydzielanie soków trawiennych - oczyszcza organizm z toksyn, ale też pobudza procesy trawienne (a więc sprzyja odchudzaniu).
Po syrop lawendowy warto też sięgać w chwilach stresu, zmęczenia i podczas problemów z zasypianiem. Charakteryzuje się właściwościami rozluźniającymi, wyciszającymi i redukującymi napięcia.
Jak zrobić syrop z lawendy?
Syrop z lawendy można pić sam - szczególnie przy dolegliwościach zdrowotnych. Dla smaku czy profilaktyki - warto dodawać go np. do herbaty czy lemoniady. Pięknie pachnie, choć nie wszystkim aromat przypadnie do gustu, bo jest bardzo charakterystyczny.
Jak zrobić syrop z lawendy, który pomoże na stres, wesprze w odchudzaniu i złagodzi bóle brzucha? Przygotuj kilka niezbędnych produktów:
Składniki
- litr wody,
- szklanka kwiatów lawendy (bez łodyg),
- szklanka brązowego cukru,
- sok z limonki,
- 5 łyżek miodu.
Weź garnek i wlej do niego wodę. Zagotuj, dodaj brązowy cukier i mieszaj, aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Następnie wsyp kwiaty lawendy i wlej miód. Przemieszaj dobrze do połączenia się składników i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut (raczej na małym ogniu). Po upływie tego czasu dodaj jeszcze sok wyciśnięty z limonki, wymieszaj i gotuj przez kolejne trzy minuty. Odcedź syrop przez gazę lub sitko o bardzo małych oczkach (żeby pozostały na nim rozdrobnione kwiaty lawendy) i przelej do szklanych butelek lub słoików.
Źródła: naturalnieozdrowiu.pl, poradnikzdrowie.pl, bonavita.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Kiedy ścinać lawendę do suszenia. Co zrobić, żeby lawenda zachowała kolor? »
Usprawnia pracę wątroby i oczyszcza jelita. Ugotuj zupę lub zjedz na surowo »
Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące »
Picie kawy może zapobiegać chorobie Alzheimera. Naukowcy wskazali konkretny rodzaj »