Czy chiński cynamon kasja jest zdrowy? Choć cieszy się popularnością w kuchni, spożywanie go w nadmiarze może uszkodzić wątrobę i wywołać inne problemy zdrowotne. Zanim sięgniesz po tę przyprawę, dowiedz się, czym różni się ona od cynamonu cejlońskiego i na którą opcję warto postawić.

Czym się różni cynamon chiński od cejlońskiego? | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Cynamon to przyprawa, którą wielu z nas wykorzystuje na co dzień. Dodajemy go do deserów, sosów do mięs, smoothies oraz rozgrzewających naparów. Warto jednak mieć na uwadze, że przyprawa ta niejedno ma imię. Dostępna jest ona w wielu odmianach i nie wszystkie z nich są bezpieczne dla twojego zdrowia. Na rynku znajdziesz aż cztery jego warianty, ale tylko jeden z nich uznawany jest za ten prawdziwy. O jaki cynamon dokładnie chodzi? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu. 

Czy chiński cynamon kasja jest zdrowy?

Jedną z odmian cynamonu, na którą z pewnością nie raz natknąłeś się w sklepie, jest wariant chiński, znany również jako cynamon kasjowy. Niestety, mimo że jest on znacznie tańszy od prawdziwego cynamonu, może być szkodliwy dla zdrowia. Dlaczego stanowi on zagrożenie dla twojego samopoczucia? Ponieważ zawiera w sobie kumarynę - naturalny związek chemiczny, który w nadmiarze może uszkodzić wątrobę oraz zwiększyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. WHO zaleca, aby jego spożycie nie przekraczało 0,1 mg na kilogram masy ciała dziennie. Jeśli już decydujesz się na ten produkt, warto zachować ostrożność i nie jeść go w nadmiernych ilościach.

Czym się różni cynamon chiński od cejlońskiego?

Są to dwie odmiany tej samej przyprawy o nieco innych właściwościach zdrowotnych. Czym się różni cynamon chiński od cejlońskiego? Ten pierwszy to tańszy odpowiednik tego popularnego dodatku do dań. Posiada on twardą korę i intensywny smak. Jak wcześniej wspomnieliśmy, zawiera on dużą ilość kumaryny, która w nadmiarze może być toksyczna dla organizmu.

Jeśli natomiast chodzi o cynamon cejloński, jest on nazywany także „prawdziwym” cynamonem. Pochodzi on ze Sri Lanki i Małych Wysp Sundajskich, a jego kora jest cienka, delikatna i łamliwa. Odznacza się on również znacznie subtelniejszym smakiem. Co najważniejsze, w jego środku znajduje się o wiele mniej kumaryny, dzięki czemu jest on bezpieczniejszy do codziennej konsumpcji.

Jak używać cynamonu?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta - dokładnie w taki sposób, jaki najbardziej lubisz. Jak używać cynamonu? Można go stosować nie tylko w słodkich przekąskach, na przykład proteinowych smoothies, wypiekach czy domowych lodach, ale także w sosach do mięs oraz warzywnych pulpecików. Możesz go również dorzucać do ciepłych i zimnych napojów, na przykład zimowej herbaty, rozgrzewającej małej czarnej oraz koktajli odchudzających na bazie owoców i ziół.

Na pewno zastanawiasz się, czy cynamonu można używać bez ograniczeń. Jeśli chodzi o odmianę cejlońską, nie musisz się obawiać. Wolisz bardziej intensywny smak cynamonu kasjowego i nie chcesz z niego zrezygnować? W takim razie nie przekraczaj objętości dwóch łyżeczek dziennie. To właśnie w tej ilości mieści się bezpieczna dawka kumaryny, która nie zagraża zdrowiu twojej wątroby.

Dlaczego warto włączyć dobrej jakości cynamon do diety? Ponieważ posiada on wiele zalet - i to nie tylko tych kulinarnych. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wspierając pracę układu odpornościowego. Może on pochwalić się też właściwościami antyoksydacyjnymi - służą one jako naturalna tarcza dla twojego ustroju, chroniąca go przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego. Co więcej, jego regularne spożywanie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Dodatkowo może on poprawiać trawienie, łagodzić wzdęcia oraz korzystnie oddziaływać na poziom cholesterolu. 

1. Oponki cynamonowe

 Oponki cynamonowe Zobacz przepis

Oponki cynamonowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem

 Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem Zobacz przepis

Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Schab w cynamonie

 Schab w cynamonie Zobacz przepis

Schab w cynamonie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Małpi chlebek cynamonowy

 Małpi chlebek cynamonowy Zobacz przepis

Małpi chlebek cynamonowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Koktajl brzoskwiniowy z cynamonem

 Koktajl brzoskwiniowy z cynamonem Zobacz przepis

Koktajl brzoskwiniowy z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto ze śliwkami i cynamonem

 Ciasto ze śliwkami i cynamonem Zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jaglanka z bananem i cynamonem

 Jaglanka z bananem i cynamonem Zobacz przepis

Jaglanka z bananem i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ciasto cynamonowe z orzechami

 Ciasto cynamonowe z orzechami Zobacz przepis

Ciasto cynamonowe z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: healthline.com, smaker.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jeden z najpilniej strzeżonych przepisów na świecie. Czekoladowy Tort Sachera możesz zrobić w domu »

Dorzuć garść do porannej owsianki. Serce będzie lepiej pracować, cholesterol się unormuje »

Ma więcej wapnia i witaminy B niż zwykły ser. Łatwo zrobić go w domu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Syrniki

Najprostszy przepis na serowe placuszki smażone na patelni, który pamiętamy z...

Odsłon: 73

15 min
3
Dania główne Żeberka duszone

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...

Odsłon: 250

30 min
5

Przepis dnia

Desery Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 1169

30 min
10