Najciekawsze pomysły na pasty kanapkowe

Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników

Fot. 123RF/Picsel

Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego - aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny jest świat. Przykładowo Włosi jedzą je na słodko np. z masłem orzechowym lub lodami, Francuzi zajadają się tostami na ciepło, a na Bałkanach miejscowi smakują się w pikantnych wersjach z pikantną, paprykową pastą z bakłażanem. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a kanapka może stać się smacznym i oryginalnym posiłkiem.

Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na pyszne i zdrowe pasty, które urozmaicą wasze śniadania.

 

 

1. Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Fot. Smakowisko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Absolutna klasyka wśród domowych „smarowideł". Dodatek świeżego szczypiorku nada wyrazistości delikatnym jajkom, a kanapki błyskawicznie znikną z talerza.

 

2. Pasta marchewkowaMarchewkowa pasta do kanapek

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pełna witamin i wartości odżywczych, a do tego niezwykle smaczna. Warto przygotować ją wieczorem, a rano zrobić pyszne śniadanie w mgnieniu oka.

 

3. Pasta z dużą ilością białka dla aktywnychPasta z dużą ilością białka dla aktywnych

Fot. Lulinka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeżeli potrzebujecie dużego zastrzyku energii, ta pasta jest dla was. Treściwe składniki zaspokoją apetyt największego łasucha i pozwolą zapomnieć o głodzie na długie godziny.

Reklama

4. Pasta z wędzonego łososia z twarogiem

pasta z wędzonego łososia z twarogiem i suszonymi pomidorami

Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Propozycja dla miłośników wytrawnych potraw. Suszone pomidory nadają jej śródziemnomorskiego charakteru, a świeży koperek przyjemnie chrupie podczas jedzenia.

 

5. Pasta słonecznikowa

Pasta słonecznikowa

Fot. Marysiaz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników zdrowego odżywania. Pełna odżywczych składników i zdrowych tłuszczów. Wymaga wcześniejszego przygotowania, ale efekt jest wart zachodu.

 

6. Pasta z awokado i tuńczyka

Pasta z awokado i tuńczyka

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Minimum wysiłku, maksimum smaku. Pyszne i sycące śniadanie, które możemy przygotować w kilka minut. Dzięki użyciu awokado, nie musimy dodawać majonezu, co znacząco wpływa na walory zdrowotne tej pasty.

 

7. Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zdrowy, wegetariański zamiennik smalcu. Pełnia smaku bez zbędnych kalorii i zagrożenia wysokim cholesterolem. Dodatek kaszy gryczanej sprawia, że pasta ma niezwykle przyjemną fakturę.

 

8. Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim

Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejna propozycja dla miłośników ryb. Nietypowe połączenie, które zadowoli nawet największego głodomora. Pełne zdrowych składników odżywczych i niezwykłego aromatu, który gwarantuje czosnek niedźwiedzi.

 

9. Pasta z fasoli i szparagów

Pasta z fasoli i szparagów

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie

Zielona bomba witaminowa. Delikatna w smaku, jest doskonałą propozycją nawet dla wybrednych. Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie, na pewno się nie zawiedziemy.

 

10. Ostra pasta z sera białego

Ostra pasta z sera białego

Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dla fanów pikantnych smaków. W połączeniu ze świeżymi warzywami i dobrym pieczywem stworzy energetyzujące i sycące śniadanie.

 

11. Pasta twarogowa

Pasta twarogowa

Fot. Annawk na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyk w niecodziennym wydaniu, a do tego świetny sposób na kulinarny „recykling". Wasi bliscy na pewno będą zaskoczeni kiedy wyjawicie im tajny składnik tego przepisu.

 

12. Pasta buraczkowa

pasta buraczkowa...

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie tylko pięknie wygląda ale też świetnie smakuje. Kanapka z taką kolorową pastą rozweseli nawet najbardziej ponury poranek.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 915

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1530

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4