Fot. 123RF/Picsel
Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego - aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny jest świat. Przykładowo Włosi jedzą je na słodko np. z masłem orzechowym lub lodami, Francuzi zajadają się tostami na ciepło, a na Bałkanach miejscowi smakują się w pikantnych wersjach z pikantną, paprykową pastą z bakłażanem. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a kanapka może stać się smacznym i oryginalnym posiłkiem.
Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na pyszne i zdrowe pasty, które urozmaicą wasze śniadania.
Fot. Smakowisko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Absolutna klasyka wśród domowych „smarowideł". Dodatek świeżego szczypiorku nada wyrazistości delikatnym jajkom, a kanapki błyskawicznie znikną z talerza.
Fot. Sereberko80 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pełna witamin i wartości odżywczych, a do tego niezwykle smaczna. Warto przygotować ją wieczorem, a rano zrobić pyszne śniadanie w mgnieniu oka.
3. Pasta z dużą ilością białka dla aktywnych
Fot. Lulinka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeżeli potrzebujecie dużego zastrzyku energii, ta pasta jest dla was. Treściwe składniki zaspokoją apetyt największego łasucha i pozwolą zapomnieć o głodzie na długie godziny.
4. Pasta z wędzonego łososia z twarogiem
Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Propozycja dla miłośników wytrawnych potraw. Suszone pomidory nadają jej śródziemnomorskiego charakteru, a świeży koperek przyjemnie chrupie podczas jedzenia.
Fot. Marysiaz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników zdrowego odżywania. Pełna odżywczych składników i zdrowych tłuszczów. Wymaga wcześniejszego przygotowania, ale efekt jest wart zachodu.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Minimum wysiłku, maksimum smaku. Pyszne i sycące śniadanie, które możemy przygotować w kilka minut. Dzięki użyciu awokado, nie musimy dodawać majonezu, co znacząco wpływa na walory zdrowotne tej pasty.
Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zdrowy, wegetariański zamiennik smalcu. Pełnia smaku bez zbędnych kalorii i zagrożenia wysokim cholesterolem. Dodatek kaszy gryczanej sprawia, że pasta ma niezwykle przyjemną fakturę.
8. Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim
Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejna propozycja dla miłośników ryb. Nietypowe połączenie, które zadowoli nawet największego głodomora. Pełne zdrowych składników odżywczych i niezwykłego aromatu, który gwarantuje czosnek niedźwiedzi.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie
Zielona bomba witaminowa. Delikatna w smaku, jest doskonałą propozycją nawet dla wybrednych. Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie, na pewno się nie zawiedziemy.
10. Ostra pasta z sera białego
Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dla fanów pikantnych smaków. W połączeniu ze świeżymi warzywami i dobrym pieczywem stworzy energetyzujące i sycące śniadanie.
Fot. Annawk na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Klasyk w niecodziennym wydaniu, a do tego świetny sposób na kulinarny „recykling". Wasi bliscy na pewno będą zaskoczeni kiedy wyjawicie im tajny składnik tego przepisu.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie tylko pięknie wygląda ale też świetnie smakuje. Kanapka z taką kolorową pastą rozweseli nawet najbardziej ponury poranek.