Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników

Fot. 123RF/Picsel

Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego - aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny jest świat. Przykładowo Włosi jedzą je na słodko np. z masłem orzechowym lub lodami, Francuzi zajadają się tostami na ciepło, a na Bałkanach miejscowi smakują się w pikantnych wersjach z pikantną, paprykową pastą z bakłażanem. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a kanapka może stać się smacznym i oryginalnym posiłkiem.

Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na pyszne i zdrowe pasty, które urozmaicą wasze śniadania.

 

 

1. Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Fot. Smakowisko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Absolutna klasyka wśród domowych „smarowideł". Dodatek świeżego szczypiorku nada wyrazistości delikatnym jajkom, a kanapki błyskawicznie znikną z talerza.

 

2. Pasta marchewkowaMarchewkowa pasta do kanapek

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pełna witamin i wartości odżywczych, a do tego niezwykle smaczna. Warto przygotować ją wieczorem, a rano zrobić pyszne śniadanie w mgnieniu oka.

 

3. Pasta z dużą ilością białka dla aktywnychPasta z dużą ilością białka dla aktywnych

Fot. Lulinka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeżeli potrzebujecie dużego zastrzyku energii, ta pasta jest dla was. Treściwe składniki zaspokoją apetyt największego łasucha i pozwolą zapomnieć o głodzie na długie godziny.

Reklama

4. Pasta z wędzonego łososia z twarogiem

pasta z wędzonego łososia z twarogiem i suszonymi pomidorami

Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Propozycja dla miłośników wytrawnych potraw. Suszone pomidory nadają jej śródziemnomorskiego charakteru, a świeży koperek przyjemnie chrupie podczas jedzenia.

 

5. Pasta słonecznikowa

Pasta słonecznikowa

Fot. Marysiaz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników zdrowego odżywania. Pełna odżywczych składników i zdrowych tłuszczów. Wymaga wcześniejszego przygotowania, ale efekt jest wart zachodu.

 

6. Pasta z awokado i tuńczyka

Pasta z awokado i tuńczyka

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Minimum wysiłku, maksimum smaku. Pyszne i sycące śniadanie, które możemy przygotować w kilka minut. Dzięki użyciu awokado, nie musimy dodawać majonezu, co znacząco wpływa na walory zdrowotne tej pasty.

 

7. Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zdrowy, wegetariański zamiennik smalcu. Pełnia smaku bez zbędnych kalorii i zagrożenia wysokim cholesterolem. Dodatek kaszy gryczanej sprawia, że pasta ma niezwykle przyjemną fakturę.

 

8. Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim

Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejna propozycja dla miłośników ryb. Nietypowe połączenie, które zadowoli nawet największego głodomora. Pełne zdrowych składników odżywczych i niezwykłego aromatu, który gwarantuje czosnek niedźwiedzi.

 

9. Pasta z fasoli i szparagów

Pasta z fasoli i szparagów

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie

Zielona bomba witaminowa. Delikatna w smaku, jest doskonałą propozycją nawet dla wybrednych. Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie, na pewno się nie zawiedziemy.

 

10. Ostra pasta z sera białego

Ostra pasta z sera białego

Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dla fanów pikantnych smaków. W połączeniu ze świeżymi warzywami i dobrym pieczywem stworzy energetyzujące i sycące śniadanie.

 

11. Pasta twarogowa

Pasta twarogowa

Fot. Annawk na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyk w niecodziennym wydaniu, a do tego świetny sposób na kulinarny „recykling". Wasi bliscy na pewno będą zaskoczeni kiedy wyjawicie im tajny składnik tego przepisu.

 

12. Pasta buraczkowa

pasta buraczkowa...

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie tylko pięknie wygląda ale też świetnie smakuje. Kanapka z taką kolorową pastą rozweseli nawet najbardziej ponury poranek.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 441

30 min
14
Ciasta Bezglutenowy piernik

Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...

Odsłon: 5483

30 min
5
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1090

30 min
8
Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1164

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7