Najlepsze przepisy na ogórki

Najlepsze kujawskie specjały. Jakich regionalnych dań warto spróbować?

Szukasz miejsca na urlop w Polsce, w którym można odpocząć na łonie natury? Odwiedź Kujawy – zachwyć się pięknem tamtejszych krajobrazów i poznaj kuchnię tego regionu. Tu możesz spróbować najlepszych dań ze świeżymi rybami i grzybami w roli głównej.

Fot.123RF/Picsel

Kujawy to rejon położony w środkowej Polsce, między dorzeczem Wisły a Noteci. Warto wybrać się tam, by podziwiać piękno natury i odetchnąć czystym powietrzem. Jest to również idealne miejsce na urlop dla miłośników aktywnego wypoczynku.

Do najczęściej odwiedzanych miejsc w tym regionie należą: okolice jeziora Gopło, Lasy Balczewskie, Park Solankowy w Inowrocławiu czy tężnie solankowe w Ciechocinku. Warto zwiedzić również Toruń – najważniejsze miasto województwa kujawsko-pomorskiego oraz Kruszwicę – to tam znajduje się sławna mysia wieża z legendy o królu Popielu.

Sprawdź także: Najlepsze potrawy kuchni Mazowsza i Kurpiów. Jakich dań warto spróbować?

Kuchnia kujawska – co zjeść podczas urlopu?

Będąc na Kujawach, trzeba spróbować lokalnych potraw. Ich podstawę stanowi naturalne bogactwo regionu, czyli świeże ryby, grzyby oraz owoce sezonowe.

Do najsmaczniejszych lokalnych dań można zaliczyć:

  • krupnik kujawski czyli aromatyczna zupa na wywarze mięsnym z kaszą pęczak i warzywami, z dodatkiem grzybów leśnych,
  • śledzie po kujawsku to filety śledziowe marynowane w sosie pomidorowym z dodatkiem soku z cytryny i jabłek. Często podaje się je jako przystawkę,
  • ryba po toruńsku czyli pieczona ryba (najczęściej dorsz lub pstrąg) z warzywami z dodatkiem ciemnego piwa,
  • klapacze pod tą nazwą kryją się regionalne placki ziemniaczane. Do ciasta, oprócz utartych ziemniaków, dodaje się cebulę oraz mąkę żytnią. Można je podawać samodzielnie lub z kwaśną śmietaną z dodatkiem świeżych ziół.

Kuchnia kujawska – jakie smakołyki przywieźć z wakacji?

Kujawy słyną z doskonałych słodkości, w które warto się zaopatrzyć przed końcem urlopu. Co kupić dla siebie i przyjaciół? Trafionym pomysłem z pewnością będą:

  • pierniki toruńskie – tradycyjne wypieki, z których słynie to miasto – kruche pierniczki w różnych kształtach, oblane warstwą lukru wprost rozpływają się w ustach,
  • rogaliki barcińskie – rogale drożdżowe z nadzieniem z masy żółtkowej oraz zmielonych migdałów, posypane cukrem pudrem,
  • powidła śliwkowe robione z sezonowych owoców, rosnących w lokalnych sadach.

Natomiast dla osób, które nie przepadają za słodyczami doskonałą pamiątką kulinarną z Kujaw będzie od lat wyrabiany w tym regionie, tradycyjny gęsi smalec.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Krupnik

 Krupnik Zobacz przepis

Krupnik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kujawska babka

 Kujawska babka Zobacz przepis

Kujawska babka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. udka po kujawsku

 udka po kujawsku Zobacz przepis

Udka po kujawsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Śledzie po kujawsku

 Śledzie po kujawsku Zobacz przepis

Śledzie po kujawsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Podpiwek kujawski

 Podpiwek kujawski Zobacz przepis

Podpiwek kujawski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Smalec z gęsi.

 Smalec z gęsi. Zobacz przepis

Smalec z gęsi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kiedy pić wodę? To najlepsza pora dnia »

Orzechówka: Jakie ma właściwości? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
30 min
0
30 min
0
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 107

>60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 743

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9