Najlepsze potrawy kuchni Mazowsza i Kurpiów. Jakich dań warto spróbować?

Wakacje to doskonały czas, aby lepiej poznać Polskę. Jeśli podczas tegorocznego urlopu masz w planach odwiedzić Mazowsze, oprócz zwiedzania Warszawy oraz poznawania uroków Puszczy Kampinoskiej, koniecznie musisz spróbować tamtejszych dań. Sprawdź, z jakich potraw słynie Mazowsze, na pewno będą pyszne.

Fot.123RF/Picsel

Mazowsze to największe, centralnie położone polskie województwo. Wielu turystów przyjeżdża tu, by zwiedzić obecną stolicę kraju – Warszawę. Atrakcji nie zabraknie – oprócz Starówki, Pałacu Kultury i Nauki czy Łazienek Królewskich warto odwiedzić również Pałac i Ogrody w Wilanowie, Pałac Saski czy Pole Mokotowskie. Na uwagę zasługują także liczne muzea i wystawy.

Zwiedzając Mazowsze, polecamy zawitać również do nieco bardziej odległych zakątków, takich jak zachwycająca krajobrazami Puszcza Kampinoska, Ciechanów, Nowy Dwór Mazowiecki czy Legionowo.

Sprawdź także: Kulinarna podróż po Wielkopolsce. Tych dań musisz spróbować

Kuchnia Mazowsza i Kurpiów – z jakich potraw słynie ten region?

Kuchnia Mazowsza i Kurpiów – ludności zamieszkującej tereny Puszczy Zielonej – oparta jest na sezonowych produktach, w które obfituje region. Można więc znaleźć w niej grzyby, owoce leśne, drób, dziczyznę oraz różne rodzaje kasz. Ważną rolę odgrywają w niej także ryby.

Do innych równie kultowych warszawskich potraw należą pyzy w słoiku, flaki po warszawsku, cynaderki z kaszą, a także rumsztyk po warszawsku. Dość nowym kulinarnym nabytkiem jest specjalny deser, który został stworzony na cześć Kolumny Zygmunta w Warszawie, a mianowicie zygmuntówka, czyli wymyślnie uformowana beza z konfiturą i bitą śmietaną.

Będąc na Mazowszu, warto spróbować tradycyjnych dań, do których zalicza się m.in.:

  • rosół staropolski – to znana i popularna w całej Polsce tradycyjna zupa na wywarze mięsno-warzywnym, podawana z makaronem lub lanym ciastem,
  • comber z dzika po kurpiowsku – marynowane w winie, a następnie pieczone mięso z dodatkiem ziół i warzyw. Ma charakterystyczny aromat jałowca.  Najczęściej podawany z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami,
  • rejbak z Ostrołęki – to tradycyjny placek z tartych, surowych ziemniaków, pieczony z dodatkiem mięsa. To jedna z lokalnych, kurpiowskich potraw, wstępująca niemal wyłącznie w tym regionie,
  • pasztet z karpia – to lokalna przystawka, która największą popularnością cieszy się w okresie świątecznym. Przyrządza się ją z ryby z dodatkiem warzyw i grzybów. Dobrze smakuje w połączeniu z sosem żurawinowym,
  • raki po warszawsku – potrawa z duszonych w winie raków z dodatkiem warzyw, najczęściej podawana z grzankami. Można jej skosztować w wielu warszawskich restauracjach, gdzie cieszy się dużym zainteresowaniem turystów,
  • staropolski bigos – tradycyjna potrwa jednogarnkowa, wykonana z kiszonej kapusty, kilku rodzajów mięsa (zazwyczaj wieprzowiny i cielęciny – np. karkówki i łopatki), wędzonego boczku oraz grzybów,
  • mazowiecki chłodnik z truskawkami – to sezonowa potrawa wywodząca się z kuchni kurpiowskiej. Podawaną na zimno zupę przyrządza się na bazie świeżych owoców oraz jogurtu naturalnego.

Kuchnia Mazowsza i Kurpiów – w jakie przysmaki się zaopatrzyć?

Spędzając urlop na Mazowszu, warto zabrać ze sobą do domu kilka niepowtarzalnych, lokalnych smaków, takich jak:

  • kwas chlebowy – czyli zdrowy i smaczny napój powstający podczas fermentacji chleba. Doskonale gasi pragnienie, dlatego jest idealną propozycją na lato,
  • piwo kozicowe – to lokalny napój alkoholowy, który swój oryginalny smak zawdzięcza dodatkowi miodu oraz jagód jałowca,
  • pańska skórka – tradycyjne cukierki – niegdyś domowej roboty – produkowane z cukru, syropu owocowego, ubitych białek i żelatyny. Obecnie można je kupić na lokalnych stoiskach ze słodyczami.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Rosół jak u mamy

 Rosół jak u mamy Zobacz przepis

Rosół jak u mamy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Rejbak kurpiowski

 Rejbak kurpiowski Zobacz przepis

Rejbak kurpiowski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Raki w białym winie

 Raki w białym winie Zobacz przepis

Raki w białym winie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasteczka warszawskie

 Ciasteczka warszawskie Zobacz przepis

Ciasteczka warszawskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Śledzie po warszawsku

 Śledzie po warszawsku Zobacz przepis

Śledzie po warszawsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kwas chlebowy

 Kwas chlebowy Zobacz przepis

Kwas chlebowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zapiekanka kurpiowska

 Zapiekanka kurpiowska Zobacz przepis

Zapiekanka kurpiowska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kurczak po kurpiowsku

 Kurczak po kurpiowsku Zobacz przepis

Kurczak po kurpiowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kiedy pić wodę? To najlepsza pora dnia »

Orzechówka: Jakie ma właściwości? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2