Najlepsze mięso do pierogów. Pamiętaj o tych zasadach

Nie da się ukryć, że pierogi z mięsem to jedno z ulubionych dań Polaków. Najlepsze robiły oczywiście nasze babcie. Mimo to, poznając proste wskazówki, możesz zbliżyć się do kulinarnego ideału. Jak przygotować mięso na pierogi, aby farsz wyszedł soczysty i pyszny? Zapamiętaj kilka zasad, które pomogą ci osiągnąć perfekcję w kuchni.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tradycyjne pierogi z mięsem są przyjemnie soczyste i najczęściej podane z dodatkiem podsmażanej cebulki. Na samą myśl można zrobić się głodnym. Sprawdź, jakie jest najlepsze mięso do pierogów i co dodać do farszu, żeby był bardziej aromatyczny.

Sprawdź także: Tanie klasyki. Szybkie i proste przepisy na sernik, szarlotka i ciasto drożdżowe 

Najlepsze mięso do pierogów

Jakie mięso wybrać do pierogów - wołowe, wieprzowe, a może drobiowe? Tak naprawdę każde z nich może posłużyć za pyszny farsz. Oczywiście wybór będzie miał wpływ na smak i konsystencję nadzienia.

Mięso wołowe do pierogów

Najlepiej, jeśli mięso wołowe będzie wyciągnięte z rosołu. Babcie przyrządzały niedzielną zupę na wołowinie, a następnego dnia - żeby nie marnować resztek - szykowały farsz mięsny do pierogów. Dzięki bulionowi, w którym gotowało się mięso, nadzienie nabierało soczystości i bogatego smaku. Jeśli wołowina jest zbyt wilgotna, podsmaż ją najpierw przez chwilę na patelni, a dopiero potem zmiel w maszynce. Do takiego farszu koniecznie dodaj podsmażoną cebulkę i dopraw całość solą oraz pieprzem.  

Mięso wieprzowe do pierogów

Mięso wieprzowe jest dość tłuste, ciężkostrawne i ma charakterystyczny posmak, więc to nie najlepszy wybór do pierogów. Tym bardziej że po obróbce cieplnej często staje się suche. Jeśli jednak uda ci się zdobyć chude fragmenty mięsa, możesz spróbować przyrządzić z nich farsz. Oczywiście dodaj zarumienioną cebulkę i przyprawy. 

Mięso drobiowe do pierogów

Podobnie jak w przypadku wołowiny, najlepsze okaże się mięso drobiowe z rosołu. Jest delikatne, kruche i mocno wilgotne, co sprawi, że takie będą też pierogi. Nie musisz ograniczać się do mięsa z kurczaka czy indyka, świetnie sprawdzi się też to kacze, gęsie czy podroby. 

Pamiętaj, że zawsze możesz pomieszać różne rodzaje mięsa do pierogów. Wołowo-drobiowe, wyłowione z rosołu, będzie smakować pysznie. Do suchej wieprzowiny dodaj odrobinę drobiowych podrobów - to też wpłynie korzystnie na smak dania.

Zobacz: Najlepsze ciasto pierogowe

Jakie mięso na pierogi - surowe czy gotowane?

Przygotowując farsz do pierogów, można użyć obu rodzajów mięsa - gotowanego i surowego. Pierwsze z nich to najbardziej klasyczne, choćby z rosołu. Tutaj mamy pewność, że nadzienie będzie bardzo aromatyczne.

Z kolei pierogi z surowym mięsem przyrządza się szybciej, ale też dłużej później gotuje. W Polsce są znane na Warmii i Mazurach, gdzie nazywa się je dzyndzałkamiSurowe mięso najlepiej jest doprawić drobno posiekaną cebulą, czosnkiem oraz majerankiem i wymieszać z rozkłóconym jajkiem. Tak przygotowany farsz smakuje nieco inaczej niż w przypadku obgotowanego wcześniej mięsa.

Jak przygotować mięso na pierogi?

Jak zrobić pyszny farsz mięsny do pierogów? Choć wydaje się to skomplikowane i czasochłonne, to wcale takie nie jest. Po kilku kulinarnych próbach na pewno dostrzeżesz też, które mięso na pierogi jest twoim ulubionym. 

Do wykonania przepisu na pierogi z mięsem drobiowo-wołowym będziesz potrzebował:

Składniki

  • ok. 60 dag drobiowego i wołowego mięsa z rosołu,
  • białej cebuli,
  • odrobinę oleju,
  • płaskiej łyżeczki soli,
  • dwie szczypty pieprzu.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej odrobinę oleju i na rozgrzany tłuszcz przerzuć poszatkowane warzywo. Smaż do zeszklenia. Drób i wołowinę z rosołu przemiel w maszynce do mięsa. Podsmażoną cebulę dodaj do mięsa i wymieszaj dokładnie. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, przełóż go na chwilkę na patelnię i podsmaż, aby woda nieco odparowała. Jeśli jest suchy - dolej do niego odrobinę bulionu (rosołu) lub wody i zamieszaj. Takie nadzienie przekładaj łyżeczką na ciasto pierogowe. Smacznego!

    Co dodać do farszu na pierogi z mięsem?

    To oczywiste, że mięso wymaga przyprawienia i dodania kilku składników, żeby stało się jeszcze smaczniejsze. Co dodać do farszu na pierogi z mięsem? Pierwszym wyborem jest podsmażana cebulka. Świetnie podkreśli aromat dania. Możesz też użyć przypraw - nie tylko soli i pieprzu, ale np. też majeranku, mielonej kolendry czy gałki muszkatołowej. 

    Niektórzy kucharze do przygotowania pysznych pierogów z mięsem wykorzystują też kaszę jęczmienną albo ryż, które dodają do farszu, aby ten ładnie się połączył i nie rozpadał. Do pierogów z drobiem śmiało dorzuć też grzyby - wspaniale uzupełnią danie. Jeśli mięso wydaje ci się suche, jak może być choćby w przypadku wieprzowiny, dodaj warzywa (np. marchew lub kapustę) albo podroby (np. wątróbkę czy płucka). 

    1. Pierogi z cielęciną

     Pierogi z cielęciną Zobacz przepis

    Pierogi z mięsem cielęcym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Pierogi z wieprzowiną

     Pierogi z wieprzowiną Zobacz przepis

    Pierogi z mięsem wieprzowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Pierogi z mięsem z rosołu

     Pierogi z mięsem z rosołu Zobacz przepis

    Pierogi z mięsem rosołowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Pierogi z mięsem drobiowo-wieprzowym

     Pierogi z mięsem drobiowo-wieprzowym Zobacz przepis

    Pierogi z mięsem drobiowo-wieprzowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Pierogi z kaczki

     Pierogi z kaczki Zobacz przepis

    Pierogi z mięsa kaczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Pierogi z mięsem drobiowo-wołowym

     Pierogi z mięsem drobiowo-wołowym Zobacz przepis

    Pierogi z mięsem drobiowo-wołowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Pierogi z mięsem wieprzowym i pieczarkami

     Pierogi z mięsem wieprzowym i pieczarkami Zobacz przepis

    Pierogi z mięsem i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

     Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną Zobacz przepis

    Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń »

    Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

    Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    15 min
    5
    30 min
    3
    Desery Sernik na zimno z truskawkami

    Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

    Odsłon: 137

    30 min
    4

    Polecane artykuły

    Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

    Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

    0
    Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

    Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

    0
    Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

    Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

    19
    Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

    Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

    1