Dania jednogarnkowe

Polska zakonnica to autorka przepisów na wiele smacznych dań. Jej obiady czy ciasta cieszą się dużym uznaniem wśród użytkowników naszego serwisu. W sezonie letnim, czyli czasie na przyrządzanie kiszonek, rekordy wyświetleń biją przepisy na najlepsze przetwory z cukinii siostry Anastazji.

Top 5 przepisów siostry Anastazji na przetwory z cukinii | Fot.123RF/Picsel // Fot. Damian KLAMKA/East News

Spis treści:

Zakonnica słynie ze swoich gastronomicznych dokonań, którymi dzieli się w licznych książkach kulinarnych. W sezonie letnim szczególną popularnością cieszą się przetwory z cukinii siostry Anastazji. Zapamiętaj pięć najlepszych propozycji, które zyskały dużą sympatię internautów, łatwo jest je przygotować, a w zimie - dostarczą organizmowi całą masę witamin.

Sprawdź także: Top 10 najlepszych przepisów z cukinią na obiad. Proste i tanie dania

Kto to jest siostra Anastazja?

Wszyscy, którzy nie wiedzą, kto to jest siostra Anastazja, powinni zapamiętać, że to polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Urodziła się w 1950 roku na Podkarpaciu, jako Krystyna Pustelnik.

Po śmierci mamy, w wieku 17 lat, zaczęła gotować. Do zakonu wstąpiła w 1973 roku, gdzie również pracowała na kuchni. Przyrządzała potrawy dla niepełnosprawnych dzieci, a potem krakowskich jezuitów. 

Największą popularność przyniosły jej książki kulinarne - wydała ich 17, z łącznym nakładem czterech milionów sprzedanych sztuk. W mediach, ze względu na realizację pasji i aktywność literacką, okrzyknięta symbolem emancypacji polskich zakonów żeńskich.

Najlepsze przetwory siostry Anastazji

Zakonnica, na swoim blogu oraz w publikowanych książkach, nieraz podzieliła się przepisami na przetwory z cukinii na zimę. Siostra Anastazja to autorka kiszonek, w których ogórki, cukinia czy czosnek grają główną rolę. Jej dania są tradycyjne i pełne smaku. Kucharka, choć nie próbuje rewolucjonizować polskiej kuchni, nie boi się łączyć różnych łatwo dostępnych produktów, dbając zawsze o to, żeby zawierały witaminy i minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dlaczego warto sięgnąć po najlepsze przetwory z cukinii siostry Anastazji? Przede wszystkim są sezonowe - kucharka wykorzystuje do nich warzywa, które są tanie i najlepsze w danym miesiącu. Po drugie, to rewelacyjny sposób, aby podczas zimy uzupełnić niedobory witaminy C i wzmocnić odporność, gdy łatwo o przeziębienie. W końcu tradycyjna kuchnia siostry Anastazji to gwarancja dobrego smaku. Przepisy są sprawdzone i w większości bazują na aromatach z dawnych lat.

Przetwory na zimę z cukinii - przepisy

Przetwory z cukinii siostry Anastazji warto wypróbować, nawet jeśli nigdy samodzielnie nie przyrządzałeś żadnych wek. Przepisy nie są skomplikowane, za to łączą najróżniejsze proste produkty. Cukinia to warzywo uniwersalne, dlatego świetnie smakują do niej zarówno słodkie marchewki, jak i neutralne buraczki. Większość potraw możesz podać jako samodzielne przekąski lub dodatek do obiadu czy deserów.

Jeśli znudziły ci się tradycyjne sałatki warzywne lub ogórkowe, w twojej spiżarni powinny zagościć najlepsze przetwory z cukinii siostry Anastazji. Poniżej znajdziesz top 5 pomysłów:

1. Kolorowa sałatka z cukinii siostry Anastazji

 Kolorowa sałatka z cukinii siostry Anastazji Zobacz przepis

Kolorowa sałatka z cukinii siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Buraczki z cukinią siostry Anastazji

 Buraczki z cukinią siostry Anastazji Zobacz przepis

Buraczki z cukinią siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cukinia ananas siostry Anastazji

 Cukinia ananas siostry Anastazji Zobacz przepis

Cukinia ananas siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z cukinii z marchewką siostry Anastazji

 Sałatka z cukinii z marchewką siostry Anastazji Zobacz przepis

Sałatka z cukinii z marchewką siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Keczup z cukinii siostry Anastazji

 Keczup z cukinii siostry Anastazji Zobacz przepis

Keczup z cukinii siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, siostra-anastazja.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Liście cukinii zaczęły żółknąć? Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i działaj »

Plamy na liściach cukinii - to nie zawsze oznaka choroby. Odmiany cukinii o liściach w plamy »

To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »

Często robię napar z pomarańczowych kwiatów z ogrodu. Działa lepiej od mięty »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8