Najlepsze przepisy na ogórki

Najpopularniejsze przepisy na pierogi ostatnich 10 lat

Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Z okazji 10. urodzin Smakera prezentujemy wam najpopularniejsze przepisy na ten przysmak.

Fot. 123RF/Picsel

Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować? Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne. Podstawowy przepis na ciasto do pierogów zawiera w sobie jedynie mąkę oraz wodę. Aby było naprawdę elastyczne, podczas wyrabiania warto użyć naprawdę gorącej wody. Wiele osób dodaje również niedużą ilość oleju lub roztopionego masła, poprawiając w ten sposób jego konsystencję oraz smak. Przygotowując pierogi z wilgotnym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane.

Jeśli chcesz zamrozić pierogi, pamiętaj o dwóch kwestiach. To czy zamrozimy potrawę przed czy po ugotowaniu, jest już kwestią naszego gustu i tego, jak wiele czasu będziemy chcieli poświęcić później na ich przygotowanie. Warto jednak pamiętać, aby pierogi mrozić etapami - najpierw luźno rozłożone na tacce, a dopiero później spakowane do woreczków. W ten sposób unikniemy ich sklejania się i rozrywania.

Z okazji 10. urodzin serwisu Smaker postanowiliśmy odszukać przepis na najlepsze pierogi. Poniżej znajdziesz zestawienie najpopularniejszych przepisów ostatnich 10 lat. Wśród nich znalazły się zarówno tradycyjne, babcine receptury, jak i takie, które z pewnością podbiją serca wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów. Który z nich wypróbujesz jako pierwszy?

Pobierz aplikację smaker

Miejsce 10: Pierogi ze Lwowa

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 9: Pierogi z grzybami, mięsem i cebulą

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 8: Pierogi z grzybami

Fot. Danutast1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 7: Idealne pierogi ruskie

Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 6: Pierogi ziemniaczane z kiszoną kapustą

Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 5: Pierogi z mięsem

Fot. Monika87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 4: Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo-serowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 3: Słoweńskie rolowane pierogi

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 2: Pierogi z serem i suszonymi pomidorami

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Miejsce 1: Pierogi ruskie

Fot. Pascal na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1508

60 min
5
Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 66

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 198

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 11035

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26