Najlepsze pomysły na szparagi

Pstrąg uznawany jest za jedną z najzdrowszych ryb, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości składników odżywczych, w tym kwasów omega-3. Jego dodatkowym atutem jest duża uniwersalność – świetnie smakuje on w wersji pieczonej, smażonej, duszonej i grillowanej. Jak przyrządzić pstrąga, żeby zachwycał swoim smakiem?

Jak przyrządzić pstrąga? | Fot.123RF/Picsel/zhenyane

Spis treści:

Pstrąg to jedna z najzdrowszych ryb, do jakich mamy dostęp. Jest on nie tylko lekkostrawny i delikatny w smaku, ale również bogaty w białko i substancje odżywcze, w tym witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe omega-3. Na uwagę zasługuje także jego duża uniwersalność – można przygotować go na wiele różnych sposobów, łącząc go z rozmaitymi składnikami i przyprawami. Pstrąg pieczony z ziołami, duszony w warzywach, a może smażony lub grillowany? Dowiedz się, jak przyrządzić pstrąga, żeby zachwycał swoim smakiem i dlaczego warto wdrożyć go do jadłospisu.  

Czy pstrąg to zdrowa ryba 

Zastanawiasz się, czy pstrąg to zdrowa ryba? Bez wahania można powiedzieć, że tak. Wynika to m.in. stąd, że żyje on w czystych i dobrze natlenionych wodach – głównie w strumieniach, jeziorach i rzekach o szybkim nurcie. Dzięki temu jego mięso jest wolne od zanieczyszczeń, które mogą występować u innych gatunków ryb. Na uwagę zasługuje także fakt, że stanowi on prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.  

Pstrąg to wartościowe źródło białka – jedna porcja, czyli ok. 200 g, zawiera ok. 40 g tego makroskładnika. Ponadto można znaleźć w nim kwasy tłuszczowe omega-3, tj. DHA i EPA, witaminy i minerały, w tym witaminy D, A, E, C, B12 i niektóre witaminy z grupy B, oraz selen, fosfor, magnez, potas, żelazo, wapń, miedź i cynk. Nie sposób nie wspomnieć również o astaksantynie, czyli związku z grupy karotenoidów, który wyróżnia się silnym potencjałem przeciwutleniającym.  

Jakie korzyści niesie za sobą spożywanie pstrąga? Okazuje się, że są one naprawdę liczne. Według doniesień naukowych obecne w nim kwasy omega-3 pozytywnie oddziałują na układ krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału serca oraz zgonu z powodu schorzeń sercowo-naczyniowych. Wykazują one bowiem działanie przeciwmiażdżycowe, a do tego przyczyniają do obniżenia poziomu trójglicerydów i ciśnienia tętniczego krwi.  

Co jeszcze do zaoferowania ma nam pstrąg? Z doniesień naukowych wynika, że może on nam pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych, a to wszystko za sprawą zawartości kwasów omega-3 i witaminy D. Ponadto, jako źródło witaminy B12, może on stanowić cenny element jadłospisu osób zmagających się z niedokrwistością, ponieważ uczestniczy ona w procesie produkcji czerwonych krwinek w naszym ustroju. 

Choć pstrąg to niezwykle wartościowa ryba pod względem odżywczym, nie każdy może po niego sięgać. Nie jest on wskazany przede wszystkim dla osób zmagających się z alergią na ryby. W takim przypadku po jego spożyciu mogą pojawić się takie objawy jak duszności, mdłości i wymioty, pokrzywka, katar, biegunka oraz ból głowy. Czy pstrąg to zdrowa ryba dla kobiet w ciąży? Tak, ponieważ kumuluje on w sobie niewiele zanieczyszczeń, a do tego zawiera solidną porcję kwasów omega-3, które wspomagają rozwój układu nerwowego u płodu. 

Zobacz także: Schab na Wielkanoc. Oryginalne przepisy na świąteczny obiad

Jak przyrządzić pstrąga - przepisy

Jak przyrządzić pstrąga? Jest to na tyle uniwersalna ryba, że można zaserwować ją w różnych wersjach – i w każdej z nich smakuje naprawdę wyśmienicie. Jeśli jesteś fanem klasyki, możesz zrobić go na patelni lub w piekarniku, wzbogacając go o takie dodatki jak masło, koperek, lubczyk, sól, pieprz oraz czosnek. Idealnie nadaje się on również do grillowania – na wiosenne wieczory na działce będzie jak znalazł. Masz ochotę na coś bardziej niebanalnego? W takim razie przygotuj pstrąga w galarecie lub zaserwuj go w postaci pizzy. Świetną opcją będzie także pstrąg z salsą śliwkową oraz ten faszerowany kapustą i grzybami.  

Poznaj kilka ciekawych przepisów na potrawy z pstrągiem w roli głównej i odkryj jego nowe, jeszcze smaczniejsze oblicze.

Marynowany pstrąg z grilla - ziołowy i aromatyczny

Nie ma to jak świeża ryba z grilla - ten przepis na marynowanego pstrąga jest perfekcyjny, aromatyczny, ziołowy, po prostu palce lizać. Bez wątpienia to może być propozycja na zdrowy obiad dla całej rodziny.

Marynowany pstrąg z grilla

 Marynowany pstrąg z grilla Zobacz przepis

Marynowany pstrąg z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Smażony pstrąg - idealny na obiad 

Taka forma przygotowania pstrąga jest bardzo popularna. Przepis na smażoną rybę jest prosty, każdemu się uda. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków, nie zapomnij także o warzywnej surówce.

Smażony pstrąg

 Smażony pstrąg Zobacz przepis

Smażony pstrąg / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pstrąg pieczony z cytryną i koprem

Tak upieczony pstrąg wprost rozpływa się w ustach - jest przepyszny, bardzo aromatyczny. Sekretem tego przepisu jest koper włoski, który nadaje rybie wyjątkowy smak.

Pstrąg w papilotach

 Pstrąg w papilotach Zobacz przepis

Pstrąg w papilotach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pstrąg faszerowany kapustą z grzybami

Kapusta z grzybami to coś, co w kuchni polskiej wprost uwielbiamy. A gdyby tak połączyć ją z pstrągiem? To opcja nie tylko na święta Bożego Narodzenia - warto wypróbować ją także w Wielkanoc lub po prostu na co dzień. Przekonaj się, jakie to pyszne.

Pstrąg faszerowany kapustą z grzybami

 Pstrąg faszerowany kapustą z grzybami Zobacz przepis

Pstrąg faszerowany kapustą z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zdrowy zamiennik cukru. Możesz zrobić w domu, kawa smakuje wyśmienicie

Dodaj kilka łyżek do ciasta. Stanie się wilgotne, aksamitne i słodkie

Tańsza i lepsza od łososia. Ta ryba doskonale działa na serce, pracę mózgu, zalecana przy depresji

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy